Vreme čitanja: oko 3 min.

6 trikova kako brzo i lako da popravite probleme sa rajsferšlusom

Vreme čitanja: oko 3 min.

Skoro svaka haljina, jakna, suknja i pantalone u vašoj garderobi imaju bar jedan ovakav patentni zatvarač i bar jedan je nekad "zakazao"

  • 0
Rajferšlus, pokvaren rajferšlus Foto: Shutterstock

Kako popraviti rajsferšlus je možda jedan od najkorisnijih modnih trikova koje ćete ikada naučiti.

Razlog tome je što skoro svaka haljina, jakna, suknja i pantalone u vašoj garderobi imaju bar jedan ovakav patentni zatvarač, i bar jedan je nekad "zakazao".

Pritom, pokvareni rajsferšlusi su verovatno najnezahvalniji za popravku, jer što više pokušavate da pomerate klizač gore-dole (u različitim trenucima nevolje), patentni zatvarač može sve više da se kvari.

Tačno je da će majstor u lokalnoj prodavnici za popravke brzo da ga zameni i sredi problem, ali je daleko češće situacija da vam je potrebno brzo i jednostavno rešenje. Stoga "Cosmopolitan" predlaže nekoliko najboljih trikova za popravku patent-zatvarača koristeći predmete za domaćinstvo kao što su klešta, vazelin, olovke, pa čak i lak za nokte - u zavisnosti od toga šta imate.

Rajfešlus, pokvaren rajfešlus Foto: Shutterstock

1. Zgrabite šrafciger

Ako se jedna ili obe strane klizača odvoje od staze, rajsferšlus ne mora nužno da se zameni, već klizač samo treba ponovo da se pričvrsti. Da biste to uradili, pronađite "dno" patentnog zatvarača. Uvucite zube sa tog kraja u klizač. Ako vam je potrebna dodatna poluga da biste gurnuli zube na svoje mesto, koristite šrafciger sa ravnom glavom. Kada su zubi unutar obe strane klizača, koristite izvlakač da ga pomerite gore-dole po stazi da biste je zaključali na mestu.

2. Uzmite pincetu

Uvek prvo proverite da li se nešto zaglavilo u rajsferšlusu, kao što je podstava ili končić. Ako je moguće, uklonite ove prepreke rukom pre nego što ponovo pokušate sa zatvaranjem. Međutim, ako se zaglavljeni predmet ne pomera, pokušajte pincetom polako da izvučete ono što blokira rad.

3. Grafit, deterdžen ili vazelin 

Ako se patentni zatvarač i dalje ne pomera, ne gubite veru. Možda ćete morati da mu pružite dodatnu pomoć. Počnite tako što ćete grafitnom olovkom premazati zube patenta, što će delovati kao mazivo koje će pomoći da se olakša nesmetan rad.

Ako to ne uspe, pokušajte sa malom količinom tečnosti za pranje suđa, kako biste dodatno pomogli klizaču da se kreće gore-dole po zubima. Ako olovka i tečnost za pranje posuđa ne rade, ili ako ste zabrinuti da bi  mogli da vam zaprljaju odeću, probajte vazelin.

4. Koristite klešta

Ako vam patentni zatvarač stalno pada, to često znači da su zubi ili pomereni ili istrošeni. Počnite tako što ćete pažljivo pregledati sam patentni zatvarač da biste utvrdili da li je neki od zuba jednostavno van poravnanja. Ako je tako, koristite set klešta da polako savijate lažne zube nazad u poziciju. Alternativno, ako se čini da su svi na pravom mestu, pređite na sledeći korak.

5. Probajte lak za nokte

Ako sumnjate da su se zubi istrošili od previše upotrebe (da, dešava se), trik koji bi mogao da funkcioniše je mazanje zuba prozirnim lakom za nokte.

Ovo će efikasno podebljati zube rajsferšlusa, što može da pomogne da mu vratite nekadašnji radni sjaj. Ako otkrijete da se patentni zatvarač i dalje ne zakopčava nakon prvog lakiranja, možda bi mogli da pokušate još jedan do dva sloja.

6. Izvadite spajalicu

Ako ništa drugo ne uspe i ne možete da naterate dosadan patentni zatvarač da ostane na mestu, možda ćete morati da ga potpuno zamenite. Do tada, kratkoročno rešenje uključuje uvlačenje spajalice u petlju na klizaču. Potom zakačite drugu stranu spajalice preko dugmeta ili kopče kao vrh patentnog zatvarača da držite celu stvar na mestu. Isti efekat možete da postignete i sa zihernadlom.

(Telegraf.rs)

Video: Još jedan način odvajanja žumanca od belanca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA