Vreme čitanja: oko 3 min.

Stručnjaci objašnjavaju zašto je dobro da provetravate svoju posteljinu na otvorenom

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovaj viralni Tik Tok trik dokazano poboljšava san

  • 0
Posteljina, vetrenje Foto: Shutterstock

Novi trend koji je postao viralan na "TikToku" je, verovali ili ne, provetravanje posteljine na otvorenom.

Iako na našem području ovaj trik i nije mnogo stran, smatra se da je ukorenjen u skandinavskoj kulturi kao deo redovne rutine čišćenja kuće koji dokazano poboljšava san. Ali, koje su tačno prednosti izlaganja jorgana na svež vazduh i zašto to radimo?

"Homes & Gardens" magazin razgovarao je sa stručnjacima za spavanje kako bi saznali više o ovom skandinavskom triku za spavanje i zašto bi bilo dobro da ga isprobate.

U čemu je trik?

Skandinavci su poznati po tome što prednjače kada je u pitanju kvalitetan život. Već su uveli "scandi "metodu spavanja svako sa svojim jorganom, umesto da se parovi otimaju za jedan prekrivač u toku noći, što je postao globalni trend. Sada su zaintrigirali ljude sa vetrenjem jorgana na otvorenom.

- Provetravanje posteljine, posebno jorgana, tradicija je u hladnijim nordijskim klimama - objašnjava specijalista za spavanje dr Volt Pikut i odaje:

- Čin se sastoji od iznošenja jorgana na arktički vazduh, zajedno sa navlakom i ostavljanja napolju četiri sata. Ako ga vratite na krevet pre spavanja, vaš krevet će biti hrskav i hladan na dodir - ako želite dobro da spavate, ovo morate da probate.

jastuk, posteljina, krevet Foto: Pixabay

Jedan "TikTok" video korisnice Cecilije Blomdahl sa Svalbarda u Norveškoj prikazuje metodu kao deo njene rutine čišćenja. Ona savetuje da to radite najmanje jednom nedeljno, jer će vaš jorgan biti "svež i prozračan". To je skandinavska tajna sveže nameštenog kreveta.

@sejsejlija Do you sleep with one or two? #svalbard #longyearbyen #dayinmylife #cabinlife ♬ Little Things - Adrian Berenguer

Prednosti provetravanja jorgana pre spavanja 

- Pored osećaja svežine, primarni cilj je osveženje posteljine i uklanjanje vlage i potencijalnih alergena, dok se sekundarna, često zanemarena prednost, odnosi na poboljšanje kvaliteta sna - kaže dr Volt Pikut, ekspert za spavanje.

Čak i tokom toplijih dana, provetravanje vašeg jorgana napolju može da ima pozitivan uticaj na opšte zdravlje i higijenu, uključujući regulaciju temperature, dezodoraciju i smanjenje vlage. Čak se pokazalo da i ekološki prihvatljivo.

Smanjenje vlage

- Svake noći gubimo oko pola litre vode znojenjem i disanjem - kaže dr Volt Pikut i objašnjava: - Ova vlaga ostaje zarobljena u našoj posteljini, pružajući potencijalno tlo za razmnožavanje grinja i plesni, koje su štetne za naše respiratorno zdravlje i mogu da poremete san. Provetravanje vašeg jorgana može da pomogne u uklanjanju ove vlage i odvraćanju ovih alergena.

Regulacija temperature

- Toplota sunca može čak da pomogne da obnovite tkaninu vašeg jorgana što mu daje onaj plišani osećaj koji postepeno nestaje tokom vremena -  kaže Rejčel Maršal, ekspert za krevete.

Ona kaže da ovo rezultira boljom regulacijom temperature tokom spavanja, što je kritičan aspekt održavanja dubokih, restorativnih ciklusa sna.

Prirodni dezodorans

- Ako provetrite svoj jorgan po sunčanom danu, sunčeva svetlost može da pomogne u uklanjanju neprijatnih mirisa izazvanih znojem i prirodnim uljima koje se oslobađaju iz tela - objašnjava Rejčel Maršal.

Zavese, soba, spavaća soba, krevet, posteljina Foto: Shutterstock

Udobnost i osećaj

Iznošenje jorgana napolje ne samo da ga provetrava, već ga i izlaže sunčevoj svetlosti, koja ima prirodna svojstva dezinfekcije. Ova praksa održava osećaj i miris vaše posteljine svežijim, pružajući udobnije i prijatnije okruženje za spavanje.

- Otprilike trećinu svog života provodimo spavajući, tako da je ulaganje vremena i truda u optimizaciju okruženja za spavanje dobro utrošeno - dodaje dr Volt Pikut.

Održivost

- Redovno provetravanje može da produži životni vek vaše posteljine, smanjujući potrebu za pranjem i time štedite vodu i energiju - ističe dr Pikut.

Koliko dugo treba vetriti jorgan?

Koliko dugo ćete provetravati vaš jorgan zavisi od njegove vrste, kao i da li je suv ili ne. Kada vetrite suvi jorgan prema skandinavskoj metodi spavanja, ostavite ga najmanje četiri sata. Što duže stoji napolju, to bolje, ali četiri sata će biti dovoljno da se revitalizuje i odvlaži.

Ukoliko ste oprali jorgan i morate da ga osušite prirodnim putem, može da potraje i mnogo duže, posebno ako je napravljen od perja. Sveže opran jorgan treba da bude suv na dodir nakon celog dana napolju.

(Telegraf.rs)

Video: Kako očistiti fleku od ulja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA