Vreme čitanja: oko 2 min.

7 sjajnih načina da odagnate stres i podignete samopouzdanje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gledanje romantične komedije ili meditacija su opšte poznati načini opuštanja, a danas vam prenosimo one manje znane

  • 0
Fotoalbum Foto: Shutterstock

Stres je postao deo svakodnevnice, a sve veći broj ljudi se žali da je pod pritiskom. Veliki broj obaveza čini da i oni koji su najstaloženiji i imaju optimističan pogled na svet požele da se isključe i bar na kratko sklone od svega i od svih.

Ukoliko se osećate izmoždeno, isprobajte neku od sedam tehnika za opuštanje.

1. Gledanje foto-albuma

Lepe uspomene zvanično podstiču lučenje serotonina; ukoliko ste nervozni, uzmite svoj telefon i gledajte slike vašeg ljubimca, deteta, partnera, prijatelja....

Takođe se preporučuje da najdraže uspomene odštampate i napravite foto-album ili da stavite fotografije u ramove koje ćete držati na vidljivim mestima u kući.

2. Planiranje

Istraživanja pokazuju da kada imamo nešto u planu, od sitnica poput noćnog izlaska do odmora, naše telo se bolje bori sa stresom.

Saznanje da nam predstoji nešto čemu se radujemo podstiče lučenje dopamina i podiže raspoloženje, ali i samopouzdanje da ćemo to moći da sprovedemo u delo.

3. "Pravilo pet sekundi"

Ako osetite kako vas preplavljuju negativne emocije, iskoristite "pravilo pet sekundi".

Dozvolite sebi da osetite maksimum straha, tuge ili neke druge negativne emocije, a onda krenite da brojite unazad od pet, dišite polako i lagano hodajte.

Ovo bi trebalo da pomogne vašem nervnom sistemu da se izbori sa adrenalinskim odgovorom koje mu telo šalje.

4. Mirisi

Poznato je da određeni mirisi podižu raspoloženje i pomažu da razmišljamo jasnije.

Opuštajuća lavanda smiruje nervni sistem, a arome citrusnog voća, poput limuna ili pomorandže mogu da pomognu u ublažavanju osećaja anksioznosti.

Miris narandže Foto:Shutterstock

Udisanjem mirisa tek pokošene trave oslobađa se serotonin.

5. Spremanje sobe i isprobavanje garderobe

Opšte je poznato da nered oko nas podstiče nered i u nama. Stoga, ukoliko ste pod stresom prionite na posao i raščistite sve nepotrebno u prostoru u kom boravite. Ovo će vam pomoći da se "pročistite".

Ako ste depresivni ili tužni, naterajte se da otvorite ormar i isprobajte garderobu koja vam najbolje stoji; ovaj trik podiže samopouzdanje, a boje poput žute posebno utiču na dobro raspoloženje.

6. Maženje ljubimca ili igračke

Maženje pasa, mačaka ili drugih krznenih kućnih ljubimaca je odličan način da podstaknete opuštanje i snizite nivo kortizola -  hormona stresa. Ako nemate kućnog ljubimca, možete proizvesti isti taktilni efekat ako uzmete u ruke plišanu igračku.

Istraživanja pokazuju da gledanje mačaka na društvenim mrežama kako se igraju podiže raspoloženje.

Omiljeni mirisi naših pasa Foto: Pixabay

7. Baštovanstvo

Bilo da se radi o saksiji sobnog cveća ili o cvetnim lejama u vašem dvorištu,  baštovanstvo je sjajan hobi koji pomaže da se bolje osećate.

Studije su otkrile da negovanje biljaka i prljanje ruku podstiče blagostanje i poboljšava način razmišljanja. Ako želite da duplirate efekat, uvrstite kamilicu među svoje biljke za dodatnu relaksaciju - prenosi "TheSun".

(Telegraf.rs)

Video: 3 fenomenalne aktivnosti za decu: Zabava za one od 3 do 103 godine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA