Vreme čitanja: oko 1 min.

Jeftin rastvor vraća u život cveće koje propada: Lak način da oporavite sobne biljke

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukoliko je vaše sobno cveće klonulo, iako ga redovno zalivate, jednostavna infuzija za biljke će mu pomoći da ponovo zablista u punom sjaju

  • 0
saksija sobno cveće Zalivanje, biljke Foto: Shutterstock

Visoke temperature, velika vlažnost vazduha, uključivanje klima-uređaja… Sve to može da utiče na sobno cveće koje u toplim letnjim danima počinje da propada.

Uprkos redovnom zalivanju, dešava se da listovi klonu, a cvetovi potamne, pa biljka deluje sparušeno, kao da joj nema spasa.

Ipak, postoji način da je oporavite, i to bez korišćenja hemijskih sredstava.

Sve što bi trebalo da uradite jeste da je zalijete takozvanom šećernom vodicom koja je odlična i za duži život rezanog cveća.

Kafenu kašiku šećera sipajte u šolju vode, pa razmutite kašikom i ovim rastvorom zalijte biljke koje propadaju.

Ipak, vodite računa; ovim rastvorom nemojte zalivati cveće češće od jednom do dva puta mesečno. Kako piše "Newsbeast", preterano zalivanje biljke takozvanom šećernom vodicom može da ošteti unutrašnju strukturu biljke, jer visoke koncentracije tečne saharoze mogu da izazovu ispiranje vode iz korena, što na kraju dovodi do dehidracije i uginuća biljke.

Sobno cveće zaliveno ovim rastvorom će se “pobuniti” ako mu on ne odgovara. To će vam pokazati na dva načina - ili će listovi brzo požuteti ili će naglo ostati bez preostalih cvetova. U tom slučaju obustavite prihranu šećernom vodicom.

(Telegraf.rs)

Video: Muškatle su kraljice cveća: Ne zahtevaju puno nege, uspevaju na skoro svim mestima i prelepe su

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA