Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li ste znali da se jedan mesec u godini zvao "Peti", a nije maj?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Šta za vas predstavljaju meseci u godini?

  • 0
C kafa Foto: Promo/ C kafa

Dešava li se da kroz neki mesec samo prođete kao da se nije desio jer u njemu niste imali nijedan važan rođendan, godišnjicu, proslavu, a niste ga iskoristili ni za godišnji odmor, vikend putovanje, susret sa prijateljima koje dugo niste videli? Važni su nam datumi koji u nama lično izazivaju određene emocije, dok je šira slika zbivanja mnogo bogatija.

Sve što danas poznajemo, nije postalo tek tako, pa ni meseci u godini. Da bismo imali ovakav poredak dana i računanja vremena, u dalekoj prošlosti neke važne istorijske ličnosti donosile su jednako važne odluke, zbog čega danas u različitim dokumentima možemo pronaći brojne zanimljive činjenice o julu. Jedna od njih je da, iako od davnina ima 31 dan, nije se oduvek zvao tako. Nije, takođe, oduvek bio ni letnji mesec.

Dok kuvate svoju omiljenu jutarnju C kafu i razmišljate kako biste mogle provesti ovaj julski dan, i dok spremate doručak za celu porodicu - šapnite im poneku zanimljivost o julu. I baš kao što je vaša mama nekada sa uživanjem pripremala kafu za vas, pripremite je i vi za vašu kćerku, odvojte trenutak samo za vas dve, isplanirajte dan tako da ga posvetite onome što se vezuje samo za sedmi mesec u godini. Ispričajte priču koju će zapamtiti i priredite zajedničke trenutke zbog kojih će im ceo jul biti onaj važan mesec kroz koji neće samo prolaziti već će u njima izazivati prijatne emocije. Inspirišite ih da istražuju i ono što, samo naizgled, poput jula, deluje potpuno poznato i otkriveno.

C kafa Foto: Promo/ C kafa

Započnite priču od početka, od najstarijeg doba drevnog Rima, kada se jul zvao prosto - peti, tj. Quintilis, jer je bio peti po redu mesec u tadašnjem kalendaru, koji je imao svega deset meseci. Reformom legendarnog rimskog kralja Nume Pompilija (715-673), kalendar je dobo još dva meseca, januar i februar, pa je tako mesec Quintilis (jul) postao sedmi po redu, ali je svoj naziv zadržao sve do 44. godine pre nove ere. Tada je Senat usvojio odluku da se Quintilis nazove Julius, u čast Gaja Julija Cezara, jer je to bio mesec njegovog rođenja.

Mnogo vekova kasnije, jul će se u 19. veku zvati i žetvar, pošto je to bilo vreme za prvu žetvu.

Danas, jul je mesec u kom mnoge države sveta slave svoju nezavisnost, a među njima su i Belorusija, Somalija, Filipini, Alžir, Bahami, Sudan, Venecuela, Argentina, Maldivi, Kolumbija, Belgija, Peru i naravno, Sjedinjene Američke Države.

Kod nas je jul najtopliji i najsunčaniji mesec u godini, a i zvezdano nebo nam je naklonjeno, pa je tokom noći na nebu golim okom vidljivo i nekoliko planeta - Venera, Jupiter, Saturn i Mars.

Mesec je raka i lava, a još jedna od zanimljivosti kaže da je prvi dan jula uvek identičan kao prvi dan aprila. Odnosno, ako je 1. april petak, 1. jul će, takođe, biti petak.

I na kraju ove zanimljive lekcije koju ćete podeliti o omiljenom letnjem mesecu, koji svake godine s nestrpljenjem iščekujemo, poklonite svojoj kćerki cvet koji simboliše jul i ljude rođene u njemu. Poklonite joj lokvanj, pa zajedno od njega napravite zanimljiv aranžman koji će je asocirati na C kafu i na omiljene zajedničke trenutke, one koji pripadaju samo vama.

Privedite dan kraju uz taj cvet koji zna sve tajne jula i šoljicu prve i prave C kafe, omiljene mešavine poznate po jakoj aromi i punom ukusu, koja vraća najlepše uspomene i obogaćuje porodične trenutke.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA