Vreme čitanja: oko 2 min.

Zvanično je: Jedenje sladoleda vas čini srećnim!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Saznajte kako da podelite sa drugima svoju sreću i osvojite kutiju sladoleda

  • 0
Muškaraci i žena, sladoled Foto: Shutterstock

Kakvo iznenađenje - jedenje sladoleda vas čini srećnim

Naravno da ste to već negde duboko u sebi znali, ali sada postoji i dokaz za to. Naučnici su otkrili da vaš mozak reaguje na isti način na jedenje sladoleda i slušanje omiljene muzike ili dobitak na lutriji.

Neuronaučnici sa Instituta za psihijatriju u Londonu želeli su da otkriju da li jedenje sladoleda zaista čini ljude srećnijim. Studija je koristila funkcionalnu mašinu za magnetnu rezonancu da posmatra reakciju u mozgu učesnika nakon gutanja zalogaja sladoleda od vanile. Jednim gutanjem, orbitofrontalni korteks na prednjem delu mozga zasvetli kao odgovor. Ovaj deo mozga je poznat po „obrađivanju“ i aktivira se kada ljudi uživaju.

Nauka je sada pokazala ono što su ljubitelji sladoleda oduvek znali: malo sladoleda mnogo pomaže kad želite da oterate tugu.

Sladoled, sreća Foto: Shutterstock

Nauka se tu ne zaustavlja. Sladoled sadrži proteine i masti, od kojih su oba potrebna našim telima da nam pomognu da izjednačimo raspoloženje. Povrh toga, poznato je da aminokiseline koje unosite kada jedete sladoled, kao što je triptofan, povećavaju proizvodnju serotonina. Zbog toga se osećamo smireno, zadovoljno i dobro, srećno!

Jedenje sladoleda odmah nas vraća u divna iskustva iz detinjstva. Kada jedemo sladoled, naš mozak pamti ta pozitivna osećanja i učimo da povezujemo poslasticu sa srećom. Naravno, ne može se pouzdati samo na sladoled za srećan, ispunjen život, ali svakako ne škodi uključiti ga kao deo dobro izbalansirane, individualne potrage za srećom kada se jede odgovorno.

Stoga, od sada, ako se spremate za izlazak sa devojkom i želite da sastanak prođe dobro, umesto cveta - poklonite joj sladoled. A kako su jagode najromantičnije voće koje postoji, koji je bolji izbor nego da joj poklonite Frikomov čuveni Kapri. Stvarno, šta jasnije poručuje "ljubav" od sladoleda sa čokoladom i jagodama.

A ako uhvatite taj specijalni momenat, i na svom Instagram nalogu objavite romantičnu fotografiju sa vašom izabranicom i kaprijem pod haštagom #kaprijeljubav, ta ljubav će samo da se umnoži, jer postoji šansa da budete nagrađani paketom sladoleda.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Telegraf.rs (@telegraf.rs)

Dakle, vreme je da to iskoristite! Trčite po sladoled, i kupite jedan. Ili tri, nećemo da vas osuđujemo.

(Telegraf.rs)

Video: Merili smo vreme topljenja sladoleda na 36 stepeni

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA