Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako da očistite dno pegle jednim sastojkom u tri jednostavna koraka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova metoda čišćenja ne zahteva ribanje, a uklanja svu koroziju i ostatke u jednom potezu

  • 0
pegla, peglanje veša Foto: Shutterstock

S obzirom na to da peglu koristimo na čistoj odeći i punimo je samo običnom, čistom vodom, uglavnom nam nije na pameti da je potrebno ponekad i da je - očistimo. A ovaj uređaj, kada "miruje", zapravo veoma brzo podleže nakupljanju kamenca i koroziji.

Dobra vest je da je pegla jedna od mnogih stvari koje možete da očistite sirćetom, a da pritom ne morate ni da je ribate da bi bila kao nova.

Stručnjaci za čišćenje, kako prenosi "Homes & Gardens",  otkrivaju kako možete da očistite unutrašnjost i dno pegle sirćetom i istovremeno se uhvatite ukoštac sa lukavim parnim kanalima, u četiri jednostavna koraka.

1. Isključite peglu i pustite je da se ohladi

Pegla mora da se potpuno ohladi i da ostane isključene pre nego što počnete sa čišćenjem. Potrebno je isključiti najmanje 45 minuta nakon što ste je koristili i mora da bude hladna na dodir.

2. Pomešajte vodu i belo sirće i formirajte rastvor za čišćenje

Sirće je vrlo kiselo sredstvo za čišćenje koje može  da oštetiti metal ako se ne razblaži. Da biste napravili rastvor za čišćenje, pomešajte jednake delove belog sirćeta sa destilovanom vodom. Ova mešavina ima pravu količinu kiselosti da efikasno obavi posao.

Ako je vaša pegla jako zaprljana ili ima tragove opekotina, onda dodavanje sode bikarbone u mešavinu može da napravi nešto jači rastvor za čišćenje, a da ne ošteti peglu. Soda bikarbona je blago abrazivna, tako da ima sposobnost da ukloni teže ostatke.

Pegla, spaljena pegla Foto: Shutterstock

Imajte na umu da će kombinacija sastojaka izazvati stvaranje mehurića u rastvoru i može da se prelije ako vaša posuda nije dovoljno velika prilikom mešanja. Ovakav rastvor ubija buđ i razbija masnoću, mineralne naslage, kamenac i nagomilani film na pegli, i to bez ispiranja.

3. Nanesite sredstvo za čišćenje krpom od mikrovlakana

Da biste izbegli grebanje osnove pegle, koristite meku krpu od mikrovlakana za nanošenje rastvora. Obratite posebnu pažnju na sve oblasti gde je primetno da se nakupilo kamenca ili rđe. Važno je da za ovaj zadatak nikada ne koristite ništa metalno ili bilo kakav jak abraziv, jer možete da izgrebete dno pegle i da podstaknete dodatni razvoj rđe.

Alternativno, krpu možete i da natopite u rastvor za čišćenje i da je umotate oko pegle i ostavite da se natapa pola sata pre nego što uklonite krpu i obrišite ploču od svih ostataka.

Ako slučajno ubacite neko sredstvo za čišćenje u otvore za paru, jednostavno ih obrišite krpom od mikrovlakana i sa vodom. Očistite otvore za paru kako biste sprečili da se soda bikarbona osuši i začepi ih nakon čišćenja. Možete da dodate malo vode u rezervoar i da zagrejete peglu, koristeći paru da biste izbacili sodu iz pegle. Samo pustite da se pegla ponovo ohladi pre nego što nastavite da čistite.

Stručnjaci za čišćenje preporučuju isti rastvor i za čišćenje komore pogle i otvora  za paru, ali pre toga je neophodna konsultacija sa proizvođačem pegle i električarom koji kontroliše i održava ovu vrstu uređaja.

(Telegraf.rs)

Video: Trik pomoću kog će zadnja strana vašeg tiganja ponovo zasijati

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA