Vreme čitanja: oko 3 min.

5 feng šui trikova: Kako da oplemenite vaš dom ove jeseni - od nameštaja do svetla

Vreme čitanja: oko 3 min.

Stvorite najbolje okruženje za svoj dom ove jeseni uz pomoć feng šui saveta

  • 0
Jesenja dekoracija Foto: Shutterstock

Kako se boja lišća menja i vazduh postaje sve svežiji, savršeno je vreme da u svoj čisti dom unesete i drevnu mudrost feng šuija.

Principi uređenja doma po feng šui mogu da vam pomognu da stvorite harmoničan i uravnotežen životni prostor koji obuhvata energiju oko nas, tako da su sezonski prelazi savršeno vreme da uredite kuću, prizovete novu energiju i oslobodite se negativnosti.

Postoji mnogo različitih načina kako da se koristi feng šui u domu, a stručnjaci su podelili nekoliko saveta za ovu jesen.

Zemljani tonovi, enterijer Foto: Shutterstock

1. Prigrlite zemljane tonove

Jedan od načina da feng šui unesete u svoj dom ove jeseni je uključivanje zemljanih u kućni dekor. Dodavanje toplih boja kao što su tamno smeđa, bogata narandžasta i topla žuta stvaraju ugodnu i privlačnu atmosferu koja odgovara ovom godišnjem dobu. Ove boje povezuju vaš dom sa energijom zemlje i izazivaju osećaj udobnosti, a istovremeno povećavaju vaš prosperitet.

- Da biste istinski prihvatili sezonu, ovo se može postići dodavanjem tradicionalnog jesenjeg dekora kao što su lišće, bundeve ili drugi sezonski ukrasi - ističe enterijer dizajnerka Elizabet Grejs.

2. Razmestite nameštaj 

Dobar feng šui u vašem domu je veoma važan kada se  približavate životnim promenama, kao što je promena godišnjeg doba.

- To donosi osećaj ravnoteže i spokoja koji rezonuje sa promenljivim energijama - ističe stručnjak za feng šui Viktor Čeung i dodaje: - Tokom jeseni treba da postavite nameštaj na način koji podstiče razgovor i interakciju, a istovremeno omogućava lako kretanje kroz prostor. Ovo je posebno važno jer se vreme hladi i naše druženje selimo u zatvoren prostor.

Jednostavan način da se to uradi je postavljanje nameštaja u kružni ili polukružni raspored kako bi se podstakao harmoničan tok energije, obezbeđujući još prostora za hodanje između i oko svakog dela kako bi se energija slobodno kretala.

luftiranje, otvaranje prozora, prozor, kip, promaja Foto:Shutterstock

3. Pojačajte prirodno svetlo 

Gde je svetlost, tamo je i dobra energija, smatraju stručnjaci za feng šui. Kada je u pitanju jesen, maksimiziranje prirodnog svetla je neophodno, posebno kada se dani skraćuju, a nebo postaje sivo.

- Otvorite zavese i roletne tokom celog dana da biste pustili sunčevu svetlost, koja simbolizuje jasnoću i pozitivnu energiju. Strateški postavite i ogledala da odražavaju i pojačavaju topli sjaj jesenjih zalazaka sunca. Samo budite sigurni da se pridržavate feng šui pravila o ogledalima, kako biste izbegli odbijanje pozitivne energije nazad kroz vrata. Ako izvršite ova namerna prilagođavanja, transformisaćete svoj životni prostor u utočište koje neguje pozitivnu energiju - naglašava dizajnerka Čiana Dikson.

4. Uravnotežite jin i jang energije

U burnoj tranziciji između leta i jeseni, balansiranje jin i jang energije u vašem prostoru može da vam pomogne da održite red. Jin energija je povezana sa smirenošću i opuštanjem, pomažući vam da glatko pređete u hladnije mesece, dok jang energija predstavlja aktivnost i stimulaciju, simbolizujući radost koja tek dolazi sa predstojećim praznicima.

- Ravnoteža između ovih energija donosti umirujuće i energizirajuće elemenate u vaš dom - kaže dizjaner Parven Garg: - Uključite i umirujuće, spokojne elemente kao što su topli tonovi i vodeni element, sa dinamičnim, živim akcentima, kako biste postigli pravu ravnotežu i prihvatili promenljive energije godišnjeg doba.

5. Očistite prostor

Otklanjanje nereda pre jeseni je važno da bismo očuvali uredan dom, ali i da bi poboljšali "či" energiju u svom domu.

- Suština feng šuija je u stvaranju prostora koji je čist, organizovan i privlačan. Dakle, prvi korak ka feng šuiju u vašem domu je jesenje čišćenje. Važno je ukloniti sve nepotrebne predmete i temeljno očistiti svako područje. Raščišćavanje ne samo da poboljšava protok energije već i priprema vaš prostor za transformativnu energiju pada koja sledi sa zimom - zaključuje  Mili Hurst, urednik u Homes & Gardens.

(Telegraf.rs)

Video: Slaganje peškira nikad nije bilo zabavnije: Dva trika do dekora iz luksuznih hotela

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA