Vreme čitanja: oko 1 min.

Ljudi masovno stavljaju novčić u zamrzivač pre nego što odu na odmor ili na vikend: Ovo je razlog

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najveći problem kod nestanka struje dok niste tu jeste da li je hrana u važem zamrzivaču pokvarena

  • 7
Zamrzivač Foto: shutterstock

Širom sveta, suočavamo se sa sve većom učestalošću neobičnih vremenskih pojava i neospornim zahtevima majke prirode da postanemo poštovaniji gospodari Zemljinih resursa. Ova nova realnost uključuje toplotne talase u hladnim oblastima, hladne udare u toplim oblastima i uragane, tornada ili jake oluje na obično mirnijim lokacijama. Sa pojavom ovih događaja može doći do nestanka struje. Srećom, postoji genijalan način da se utvrdi da li je došlo do nestanka struje dok ste odsutni, a to je zamrzavanje šolje vode i stavljanje novčića na nju u zamrzivač.

Ako odete makar na kratak odmor tokom vikenda, preporučujemo vam da koristite stari novčić u zamrzivaču kako biste još jednom proverili da li je nestalo struje tokom vašeg odsustva. Ako taj sjajni dinar i dalje stoji na vašoj zamrznutoj šolji vode, sve je status kvo. Ako je potonuo na dno šolje, struja je nije bilo dovoljno dugo da vam se hrana pokvari.

Hrana koja je odmrznuta i ponovo zamrznuta može vizuelno da izgleda sasvim u redu, ali bi mogla da bude ispunjena bakterijama ako je satima ili danima stajala na sobnoj temperaturi.

Hrana koja nije u frižideru više od dva sata omogućava bakterijama da rastu i možete da se razbolite ako je konzumirate. Zato je ovo genijalan, a da potpuno besplatan način da procenite potencijalnu štetu vašem snabdevanju hranom.

Koristite providnu staklenu šolju ili stakleni ili plastičnu kutiju ili posudu. Napunite je vodom i ostavite da se potpuno zamrzne, nepokrivena. Stavite novčić na površinu zaleđene vode. Ako se vratite i novčić je potonuo na pola, onda se delimično otopio, ponovo pokrenuo i ponovo zamrznuo. U tom slučaju, vaša hrana bi mogla da bude u redu.

Međutim, ako je vaš novčić na dnu posude, bilo bi vam dobro da bacite hranu iz frižidera i zamrzivača jer se odmrznula i dostigla sobnu temperaturu nepoznato, ali značajno dugo vreme.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Auu

    27. avgust 2023 | 12:29

    A da proverimo da li jehrana pokvarena,Mislim,bez naucnog ogleda s novcićem?Mozda sam ja prepametan tj pripadam generaciji koja je mnogo jednostavnija pa kad posumnjam da he nesto pokvareno to prvo pogledam pa pomirisem ili probam ako je sumnjivo...

  • Хлор

    27. avgust 2023 | 16:06

    Које глупости.

  • Gaga

    27. avgust 2023 | 12:52

    Hvala na savetu ali ja imam komsije i telefon i oni mi lepo jave da nema struje i koliko vremena i ako nema dva sata ja lepo zovem rodjeka koji ima kljuc od moje kuce i blizu zivi i on odnese kod sebe u zamrzivac a vredi i obrnuta situacija....hvala!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA