Vreme čitanja: oko 2 min.

3 signala za prepoznavanje lažova: Pročitajte male propuste koji će vam odati da li dobijate istinu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako osoba skreće pogled ili često trepće, znajte da vam obmanjuje

  • 0
laž, laganje, istina Foto: Shutterstock/Maria Surtu

Dešava se da ljudi lažu iz različitih razloga kako bi dobili nešto ili čak i zarad "mira u kući".

Sklonost ka laganju je deo ljudske ličnosti i neku prosto lažu malo više od drugih. Ponekad je teško proceniti da li je istina ono što sam druga osoba kaže ili ne, ali postoje znaci i signali da to otkrijete, piše "Ask a prepper".

Pokreti očiju

Često se misli da onaj ko laže - često trepće. Međutim, pošto je to uobičajeno, onda oni koji lažu primenjuju druge stvari. Jedna od njih jeste da se zenice proširuju kada osoba izgovara laž.

Isto tako, primetite da li osoba skreće pogled sa vas ili odjednom okrene glavu na drugu stranu. Iako to nije neuobičajeno, ono što odaje laž je da će osoba posebno pogledati gore, a zatim nalevo. Ovo je metod koji je istraživan da bi se radio sa obukom FBI pripravnika koji će postati agenti Jedinice za analizu ponašanja i službenika za sprovođenje zakona.

Govor

Škotski univerzitet u Edinburgu završio je istraživanje o verbalnim znakovima i onome za šta se često veruje da se doživljava kao istina ili laž. Ponekad je slučaj da će lažovi pažljivo kontrolisati ono što govore govoreći sve sporije.

Takođe je važno obratiti pažnju na to kako osoba priča priču. Veća je šansa da će lažovi ispričati priču hronološkim redom jer su je uvežbali u mislima. Da bi utvrdili validnost priče, akreditovani profesionalci koriste metod analize sadržaja zasnovanog na kriterijumima tražeći od krivca da ispriča priče nekoliko puta kako bi je ispitali.

Kada je uhvaćen u laži, pojedinac može da počne da odbija da govori ili čak može da pobegne.

Govor tela

Ovo je najlakši deo koji se može „pročitati“ i stoga ga se mora uzeti sa rezervom u zavisnosti od toga šta se procenjuje. Postalo je opšte poznato da će lažov imati vidljive reakcije kao što su tapkanje i znojenje. To nije sasvim netačno, ali imajte na umu da ličnost osobe može uticati na njih čak i ako govori istinu.

Stav osobe je veliki znak koji pokazuje da li neko laže ili ne. Kada neko laže, ta osoba može stajati na takozvanom „zatvorenom stavu“ sa prekrštenim rukama ili nogama. Lažov može čak početi da se igra kosom, dodiruje lice češće nego obično ili da počne da tapka nogama.

(Telegraf.rs)

Video: Iz ove zemlje dolazi 92% lažnog meda: Evo kako da utvrdite da li je fejk

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA