Vreme čitanja: oko 1 min.

Trik za množenje velikih brojeva: Za nekoliko sekundi savladaćete matematiku kao od šale

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jednostavan savet kako da dođete do računa bez korišćenja digitrona

  • 3
Matematika, žene Foto: Shutterstock

Matematika i fizika su neki od onih predmeta koji su nam zadavali muke tokom školovanja i ponekad nas bolela glava od računanja.

Nekome više prijaju društvene, nekom prirodne nauke, ali uz sledeći trik računanje neće više biti bauk.

Evo i kako.

Pogledajte ovaj snimak. Zadatak je da se pomnoži 404 sa 305, što je, priznaćete, veliki broj i iskreno retko ko iz glave to može odmah da izračuna. Uvek je tu onaj sistem koji su nas učili u školi, ali pogledajte kako možete još lakše i brže da dođete do računa.

Pomnožite drugu četvorku i peticu, dobićete 20. Zatim pomnožite prvu četvorku i trojku - dobićete 12 i napišite je ispred 20 ostavljajući prostor za dva broja između njih. Sada pomnožite trojku i drugu četvorku - dobićete takođe 12, a kada pomnožite 5 i prvu četvorku dobijate 20. Potrebno je da saberete rezultat množenja trojke i četvorke (12) i petice i četvorke (20) dobićete 32. To je broj koji treba da upišete između 12 i 20 koji ste ostavili prazno.

Na kraju, dobićete rezulat 123.220. Voila! To je konačan rezultat. Ako želite da ga potvrdite, uzmite digitron i uverite se i sami da ste došli do finalnog broja.

(Telegraf.rs)

Video: Bliznakinje iz Hrvatske za deset sekundi saberu i oduzmu 800 brojeva

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    7. septembar 2023 | 16:40

    Ovo je stara fora i vazi samo za određene brojeve, ne bih da objašnjavam sada, predugo je. Probajte samo pa ćete videti da ne radi na 90% brojeva.

  • Dušan

    8. septembar 2023 | 08:22

    Vidi! Mi ćemo jedne godine, valjda u sledećoj deceniji, ako bog da, postati članica EU?! Matematika nam već ne treba, a tada će nam trebati još manje! Dovoljno je raspoznavanje boja, i mlade, jake i izdržljive noge i ruke, jer za pletenje kablova za auto i avioindustriju ostalih članica EU, nije uopšte potreban mozak, tako da je i matematika suvišna!

  • Vodolijax

    7. septembar 2023 | 15:27

    🙉

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA