Vreme čitanja: oko 5 min.

Iznenadiće vas šta sve možete da očistite u kući sirćetom: 11 trikova koji će vam olakšati život

Vreme čitanja: oko 5 min.

Sjajan (i jeftin) proizvod ako želite da izbegnete korišćenje abrazivnih i skupih sredstava za čišćenje

  • 0
sirće, kucna hemija higijena Foto: Shutterstock

Iznenađujuće mnogo stvari po kući je moguće očistiti sirćetom.

Belo sirće je prirodno dezinfekciono sredstvo i uspešno se nosi sa mnogim klicama, uključujući salmonelu i ešerihiju koli. Idealno je za održavanje kuhinjskih površina i uređaja, kao i u kupatilu. Sjajan (i jeftin) proizvod ako želite da izbegnete korišćenje abrazivnih i skupih sredstava za čišćenje.

Ipak, upozorenje – nerazblaženo sirće može da ošteti prirodni kamen i drvo, zato uvek proverite da li je materijal koji čistite osetlji, ili ga dobro razblažite vodom i bilo kojim drugim prirodnim ekstraktima ili esencijalnim uljima po vašem izboru kako biste dodali i divan miris. Da biste prikrili jak miris sirćeta, možete da dodate esencijalna ulja, limunovu koru ili grančice ruzmarina, savetuje "Home & Garden".

Žena, prozor, čišćenje Foto: Shutterstock

1. Prozori 

Iako se brzo prljaju, još brže mogu da zablistaju sa rastvorom sirćeta i vode. Da biste očistili prozore bez mrlja, pomešajte jednake delove belog sirćeta i vrele vode i dodajte malo tečnog sapuna. A najbolje doba dana za pranje prozora je kada sunce ne sija direktno na njih.

Sunđer navlažite sa rastvorom i istrljajte staklo. Ako imate drvene ramove, pazite da rastvor ne dodiruje okvir prozora. Potom navlažite brisač i počevši od gornjeg ugla, povucite ga ravnim potezom. Vratite se na vrh i ponovite, tako što malo preklopite prvi potez. Posle svakog poteza, obrišite gumenu ivicu brisača krpom da bude suv. Završite pranje prozora povlačenjem brisača preko dna prozora, a donju ivicu okvira osušite krpom.

2. Mikrotalasna

Iako često zaboravljamo da je očistimo, u mikrotalasnoj veoma brzo može da se razvije neprijatan miris ako to ne uradimo. Ponovo pomešajte jednake delove vode i sirćeta - ali u velikoj posudi za mikrotalasnu pećnicu. Stavite posudu u pećnicu i navijte je na na oko pet minuta. Para će "olabaviti" sve ostatke hrane, koje potom jednostavno možete samo da obrišete krpom od mikrovlakana.

3. Podovi

Proizvodi za čišćenje podova mogu da budu skupi i ostavljaju za sobom jak miris. Sirće je idealno za čišćenje podova, osim ako nemate enkaustične ili kamene ploče.

čišćenje poda, spremačica, čistačica Foto: Freepik

Opet rastvorite jednake delove sirćeta i vode i obrišite. Ako želite malo komplikovaniju varijantu sredstva za brisanje poda, ovo je recept: 50 odsto sirćeta, 30 odsto vode i 20 odsto limunovog soka, potom dodajte ulje eukaliptusa (za miris) i ulje čajevca (jer je antibakterijsko).

4. Šporet

Šporet može baš mnogo da se umasti i ulepi, posebno kada kuvate za porodicu jednom ili dva puta dnevno. Sirće je u tom slučaju odlično sredstvo za čišćenje gasnih šporeta ili onih sa ravnim vrhom, jer kiselina u trenu "seče" masnoću. Mešavinu sirćeta i vode pošpricajte na ploču, ostavite da odstoji 10 minuta, a potom istrljajte smesom vode i sapuna. Isto važi i za kunjinsku sudoperu.

5. Čajnici, aparati za kafu i drugi gedžeti

Da biste se rešili kamenca u čajniku ili aparatu za kafu, sipajte rastvor vode i sirćeta direktno u uređaj ili rezervoar za vodu. Prokuvajte čajnik, odnosno pustite sredstvo da prođe kroz aparat za kafu, i potom samo isperite nekoliko puta vodom. Na isti način možete da očistite i ovlaživače i paročistače, kao i blendere.

Jedno upozorenje: proverite uputstva proizvođača pre čišćenja jer može da se dogodi da oni savetuju da to ne radite.

Tiganj, čišćenje Foto: Shutterstock

6. Lonci i tiganji

Ako želite da se rešite zagorelih tragova na loncima i tiganjima, ponovo koristite rastvor sirćeta i vode, dodajući dovoljno u posudu da potpuno pokrijete zaprljani deo. Rastvor u posudi dovedite do ključanja i kuvajte oko pet minuta. Ostavite tečnost da se ohladi u posudi, pre nego što je izbacite i sunđerom uklonite sve preostale tragove prljavštine. Trik možete da koristite i za čišćenje posuđa od livenog gvožđa koje je zarđalo. Natapanje u rastvor sirćeta i vode može da pomogne u uklanjanju rđe.

7. Kuhinjsko posuđe

Plastična daska za sečenje je predmet u kući koji mora da bude ultračist kako biste sprečili unakrsnu kontaminaciju sirovog mesa. Kada završite sa pripremanjem večernjeg obroka, dezinfikujte dasku u rastvoru vode i sirćeta, a zatim operite u toploj vodi sa sapunom.

I čaše za vino mogu da se održavaju sa sirćetom. Staklo može da se zamuti od pranja u tvrdoj vodi, a ukoliko želite da uklonite te mrlje, potopite ih u sudoperu sa malo nerazređenog belog sirćeta na nekoliko minuta. Potom ih operite kao i obično.

8. Mašina za sudove

Sipate šolju sirćeta u podnožje mašine za pranje sudova, a potom pokrenite prazan ciklus bez posuđa ili deterdženta, kako biste oslobodili sve mineralne naslage. Malo upozorenje: mašinu za pranje sudova možda ne bi smeli da čistite sirćetom jer može da se oštetete neke gume koje se koriste za delove mašine za pranje sudova, zato obavezno proverite svoj priručnik.

9. Frižider i zamrzičač 

Pored mrlja, u frižideru i zamrzivaču se zadržavaju mirisi. Ako želite baš dobro da ih sredite, da budu čisti, dezinfikovani i oslobođeni mirisa, dobro ih očistite sa razblaženom vodom i rastvorom sirćeta.

10. Glava tuša

Sirće je odlično sredstvo za čišćenje u kupatilu. Očistite glavu tuša tako što ćete sipati malo belog sirćeta u plastičnu kesu i pričvrstiti je oko glave tuša elastičnom trakom. Ostavite je da odstoji preko noći i ujutru uživajte u tuširanju.

11. Kada i WC-šolja

Da biste očistili kadu sa sirćetom, pomešajte ga sa toplom vodom i izribajte površinu problematičnog područja. Ako naletite na uporne mrlje, pomešajte sirće sa sodom bikarbonom i ostavite da odstoji nekoliko minuta, a potom dodatno izribajte.

A kako niko ne voli da čisti toalet, sirće je spas. Sipajte u toalet-šolju jednu šolju nerazređenog sirćeta i ostavite da odstoji preko noći. Ujutru pospite wc-šolju sodom bikarbonom i izribajte. Povucite vodu i sve je gotovo.

Još par saveta

Većinu površina kao što su radne ploče, staklo i podovi, dobra je praksa da ih ispereti čistom vodom nakon čišćenja rastvorom sirćeta, jer tako uklanjate ostatake sirćeta i izbegavate završnu obradu bez mrlja.

Kada koristite sirće za uklanjanje mirisa sa tkanina ili tepiha, generalno nije potrebno da ga isperete, ali je važno da se to područje osuši na vazduhu kako bi se miris sirćeta raspršio.

Nikada nemojte da čistite sirćetom prirodni kamen, posebno granit i mermer, što znači da budete izuzetno oprezni sa kuhinjskim pločama i kamenim podovima. Budite pažljivi i sa drvetom, bilo da se radi o radnim pločama ili kada čistite podove od tvrdog drveta - nerazređeni sirće može sve to da ošteti.

(Telegraf.rs)

Video: Domaći sprej protiv prašine: Napravite ga sami pomoću 5 sastojaka

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA