• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako da znate da li vas neko laže: Obavezno verujte svojim instinktima i obratite pažnju na specifične znakove

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako da dekodirate i prepoznate da li je neko ko vam je blizak nepošten

  • 0
Neiskrenost, laž, žena

Foto: Shutterstock

Da li ste ikada pomislili da vas neko laže? Pa, možda ste u pravu.

Ako obratite pažnju na nekoliko stvari, uključujući njihove izraze lica, njihov govor tela, ono što govore, pa čak i njihov ton glasa, možda i dekodirate njihovo pravo lice.

Čuti belu laž tu i tamo je jedna stvar, ali kada uhvatite nekoga da vas često laže, krije informacije od vas ili prećutkuje nešto, to može da bude veoma frustrirajuće i štetno. Još je gore ako uopšte niste imali pojma da vas lažu.

laž, laganje, istina

Foto: Shutterstock/Maria Surtu

Zato je ključno, kako prenosi Pop Shugar, da znate da prepoznate da li vas neko laže.

Za početak, posmatrate osobu i njihovo ponašanje u opuštenim uslovima ili uslovima bez stresa kako biste videli da li možete da otkrijete očigledna odstupanja u onome šta govore. Možete da pokušate da im postavite niz jednostavnih pitanja i da posmatrate kako se ponašaju kada nemaju razloga da lažu.

Zatim obratite pažnju na sve promene u njihovom ponašanju koje mogu ukazivati na to da lažu. Ovo su samo neki od znakova koje treba potražiti u ponašanju da bi ste prepoznali kada osoba laže.

1. Pazite na signale stresa

Obično je prilično teško uočiti da vam neko iznosi nesistinu ili nešto prečutkuje, jer se osoba ponaša veoma prirodno čak i kada laže. Ipak, i dalje deluje kao da je malo pod stresom.

Zato obratite pažnju na određene signale stresa kao što su trljanje ruku ili vrpoljenje. Da li imaju usiljen ili smrznut osmeh? Primećujete li neke neobične prekide u njihovim gestovima?

Prvi odgovor svakog čoveka na stres je smrzavanje. Dakle, ako primetite neobičan prekid, ovo je definitivan znak laganja.

2. Obratite posebnu pažnju na njihove oči

Mit je da osoba koja laže ne može da pogleda sagovornika u oči! Da, to može da bude tačno kod nekih neiskusnih lažova, ali studije pokazuju da iskusni lažovi mogu da koristite čak i previše kontakta očima, jer se veoma trude da vas ubede.

Međutim, signal koji može da ih oda je da im se zenice šire kada lažu. Takođe, njihova brzina treptanja se usporava dok konstruišu i lažu, a zatim se ponovo ubrzava.

- Dilatacija zenica obično ukazuje na povećanje kognitivne potražnje. A lažljivci obično doživljavaju povećanje kognitivne potražnje - ističe  bihejvioristički analitičar dr Džek Šafer.

3. Pratite kontradikcije

Čovek koji ima tedenciju da učestalo laže, s vremenom počinje i da protivreči sopstvene reči. Stoga, uporedite priče sa zajedničkim prijateljima reči osobe za koju sumnjate da vam ne govori istinu. Možda primetite da su se određeni detalji promenili.

Takođe, kada su suočeni sa konkretnim pitanjem, većina lažova će pokušati da izbegne istinu odgovarajući na pitanja i koristeći kvazi-odricanja.

4. Slušajte njihov glas.

Stručnjaci kažu da osnovni vokalni ton raste onda kada čovek govori pod stresnim uslovima, jer se glasne žice tada stežu.

- Pod stresom, ljudi takođe mogu da osete povećanu potrebu da piju vodu ili da ližu ili navlaže svoje usne - napisala je dr Kerol Kinsi Gorman, stručnjak za govor tela: - Autonomni nervni sistem preuzima nalet adrenalina, što izaziva da vam usta budu suva.

5. Posmatrajte određene neverbalne radnje

Dr David DeSteno, profesor psihologije na Univerzitetu Northeastern, primetio je čak četiri gesta koja mogu da ukažu na to da neko laže ili da nešto krije.

Statistički je dokazano da ova specifična grupa neverbalnih signala prati nepoštenje:

  • Dodirivanje ruku
  • Dodirivanje lica
  • Prekrštanje ruku
  • Naginjanje

Nije uvek lako uočiti na vreme lažova i neiskrenu osobu, ali je moguće reći kada vas neko laže ako obratite pažnju na njegove obrasce ponašanja. Obavezno verujte svojim instinktima i zabeležite gorenavedene znakove.

(Telegraf.rs)

Video: Da li su i kako povezane astrologija i psihologija?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA