Vreme čitanja: oko 2 min.

Otkrijte balkanske vinske tajne uz drugu sezonu Open Podcasta!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Druga sezona Open podcasta, zvaničnog podkasta Vinske vizije Otvorenog Balkana, donosi vam još jedan niz zadivljujućih i inspirativnih priča iz sveta balkanskih vina i vinarija

  • 1
dr Slavica Todić, Open Podcast Foto: Promo/ Petar Žmak

Jeste li se ikada zapitali zašto neka srpska vina imaju papske ključeve na etiketi ili kako mala garažna vinarija može prerasti u izvoznog giganta i poznato ime? Možda vas zanima i kako se vina nazivaju i odakle potiču ta imena. Open Podcast je tu da vas upozna sa svim ovim fascinantnim pričama.

Voditelj Igor Luković, vinski kritičar, sudija i publicista, koji je jedini srpski predstavnik na prestižnom Decanter WWA vinskom ocenjivanju u Londonu, vodi vas kroz ovu uzbudljivu vinsku avanturu. Uz svoje goste, otkriva manje poznate priče iz vinskog sveta Balkana, otkrivajući vam tajne uspeha, ali i napornog rada koji stoji iza svake flaše koju vidite u prodavnicama.

U novim epizodama Open podcasta pogledajte razgovare sa strastvenim zaljubljenicima u vino, grožđe i vinski biznis. Saznaćete kako se mala garažna vinarija može transformisati u lidera u vinskoj industriji, zašto su tradicija i porodični nasleđe ključ uspeha i zašto su inovativne tehnologije neophodne za postizanje boljih rezultata u vinogradima. Takođe, otkrićete koliko je hrana i gastronomija važna komponenta svake priče o kvalitetnom vinu.

Gosti kao što su dr Slavica Todić, vlasnica vinarije Doja, profesorka i šefica katedre za vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, čija vera u prokupac je podigla ovu sortu u vrhunska vina Srbije, Predrag Gavrilović, somelijer i umetnika vina, Ivan Ivanović, vinogradar koji oživljava starije autohtone sorte u Župi, Siniša Maravić, koji nas upoznaje sa moćima IoT senzora u poljoprivredi i Mladen Dragojlović, priznat kao najbolji srpski enolog, otkriće vam tajne i priče koje stoje iza najboljih vina Balkana.

Open Podcast Foto: Promo

Takođe, Saša Špiranec, međunarodni vinski sudija i novinar iz Hrvatske, deli svoje stručno mišljenje o razvoju vinske industrije na Balkanu i njenom potencijalu na međunarodnom tržištu.

O tome koliko je Srbija, zemlja sa bogatim vinskim potencijalom u jednoj od epizoda podcasta, govorio je i doajen globalne vinske scene Piter Mozer, glavni urednik renomiranog časopisa Falstaff, koji je odigrao je ključnu ulogu u promociji Srbije i naših autohtonih sorti širom Evrope i sveta.

Nove epizode vas vode i u svet destilerija, uz priču Milana Zarića o porodičnoj destileriji koja je postala ikona srpske tradicije. Ako ste ikada bili znatiželjni o tome šta se krije iza vrata vekovnog zamka u Aleksandrovcu, otkrićete priču porodice Ivanović koja se proteže kroz vekove.

Na kraju, upoznaćete Stevana Rajtu, predsednika Udruženja vinara i vinogradara Srbije, koji će vam otkriti najveće prekretnice u transformaciji vinske industrije u Srbiji i ulogu dobre regulative u očuvanju kvaliteta vina.

Bilo da ste na putu, kod kuće ili uživate u čaši omiljenog vina, Open Podcast će biti vaš savršeni saputnik. Ove priče vas možda inspirišu da se upustite u vinski biznis ili jednostavno da više uživate u svakom gutljaju ovih bogova napitaka.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Слађана Точиловац Шаљић

    10. oktobar 2023 | 10:51

    Не преостаје ми ништа друго него да почнем да пијем вино. Можда свет постане лепше место. А слика будућности идилична.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA