Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako skupljenu odeću vratiti u normalnu veličinu: Potreban vam je samo jedan preparat, koji sigurno imate

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dogodi se da nam promaknu pravila za pranje veša, pa iz te greške dobijemo garderobu nekoliko brojeva manju. Evo kako da spasite situaciju

  • 0
Skupljena odeća, mala odeća Foto: Shutterstock

Pranje veša na visokim temperaturama može nam za čas omiljenu odeću prebaciti u dečje veličine.

Ipak, pre nego što se oprostite od svoje garderobe, možda ćete uspeti da poništite napravljenu štetu. Sve što vam je za to potrebno jeste jedna kofa sa toplom vodom i regenerator za kosu.

Kako biste skupljenu i smanjenu odeću povratili u "život", potrebno je da u jednu manju kofu ili lavor dodate jednu kašiku regeneratora ili balsama za kosu. Zatim napunite kofu sa toplom vodom i dobro promešajte.

Ubacite odeću u vodu i ostavite da stoji oko 30 minuta. Zatim dobro isperite regenerator sa garderobe i istežite je do željene veličine. Kada ste zadovoljni veličinom, ostavite da se sasvim osuši pre nošenja.

Zvuči dovoljno jednostavno, ali da li ova metoda za širenje odeće zaista funkcioniše?

Dru Vestervelt, izvršni direktor kompanije za deterdžente za veš, objašnjava da regenerator može pomoći da se opusti tkanina koja se smanjila ili skupila zbog visoke temperature.

- Dodavanjem regeneratora, omekšavate i podmazujete vlakna kako biste ih ponovo olabavili kako biste ih mogli rastegnuti - navodi kaže on za "Bhg.com".

hvatač boja za veš-mašinu Foto: Shutterstock

Međutim, Vestervelt upozorava da bi regenerator mogao ostaviti za sobom talog, uzrokujući da odeća privlači više prljavštine, bakterija i upija svakakve mirise.

Ovaj trik najbolje funkcioniše za odeću od pamuka, vune  i sličnim, plemenitim tkaninama koje se lakše rastežu. Dok materijale poput poliestera morate paziti da ih ne razvučete previše, jer vrlo lako može krenuti "po zlu". Savet koji deli Vestervelt jeste da sigurno treba da izbegnete ovaj trik kada su u pitanju nežni materijali poput svile.

Uvek prvo testirajte ovaj trik na nekoj manjoj površini, pre nego što ishitreno potopite celi komad garderobe, tako ćete najbolje videti reakciju materijala na regenerator.

Ako vam uspe ovaj trik, ne zaboravite da dobro isperete garderobu od regeneratora, ali po uputstvima.

(Telegraf.rs)

Video: Može li nam fen zameniti peglu za odeću?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA