Vreme čitanja: oko 5 min.

6 trikova da selidbe u Beogradu postanu što povoljnije

Vreme čitanja: oko 5 min.

Često nailazimo na priču ljudi u Beogradu da su nezadovoljni stanom u kom trenutno žive, žele promenu lokacije ali odugovlače sa selidbom

  • 0
devojka kutije Foto: Pexels

Razlog zašto nisu još uvek presekli i odlučili da pronađu nov stan su troškovi selidbe.

Pored samih troškova transporta nemaštaja i paketa treba računati i na kupovinu novih “sitnica” koje fale u stanu. Zato smo odlučili da sa vama podelimo 6 trikova koji će vam pomoći da smanjite cenu selidbe Beograd, ali i u bilo kom drugom gradu.

Imućne porodice nemaju vremena i ne žele da se opterećuju tim procesom, pa uglavnom kompletnu selidbu prepuste agenciji. To je skup više usluga, pa cena nekome može biti previsoka. Ako ne želite da trošite previše novca, ove poslove možete uraditi sami ili uz nečiju pomoć.

Smart pakovanje za uštedu vremena i prostora

Pakovanje predstavlja jedan od najtežih delova procesa selidbe, a ujedno zahteva i najviše vremena. Od samog starta morate razmišljati unapred i pametno, da skratite sebi muke prilikom raspakivanja.

Evo nekoliko saveta za smart pakovanje:

  • napravite plan pre početka pakovanja;
  • pakujte stvari koje se trenutno nalaze i koje će se nalaziti u istom delu prostorije;
  • označite pakete, napišite šta se u njima nalazi i u koju prostoriju se unose;
  • ne preterujte sa težinom kako ne bi došlo do pucanja kutije ili torbe;
  • pakujte prvo one stvari koje vam neće biti potrebne, za kraj ostavite sitnice koje koristite svakodnevno;
  • ako imate decu ili kućne ljubimce njihove osnovne stvari pakujte u posebnu torbu koja će vam biti uvek pri ruci.

Iako na prvu pomisao deluje da je to jednostavan posao, ne treba vam završen kurs za to, ali treba vam iskustvo ili naši saveti kako bi sve preneli bez oštećenja na novu lokaciju. Sigurni smo da ne želite da oštetite bilo koji komad nameštaja, garderobe ili predmeta koji ste čuvali dugo.

Pronaći kutije i pozajmiti torbe za pakovanje

U prethodnom delu izostavili smo jedan važan segment pripreme pakovanja. To je prikupljanje kutija i torba za pakovanje, ali i dodatnim materijalom za oblaganje i zaštitu.

Kartonske kutije uglavnom možete pronaći u prodavnicama ili salonima nameštaja. O tome razmišljajte na vreme, pa ukoliko poznajete prodavce zamolite ih da vam sačuvaju najbolje primerke. Prikupite kutije različitih veličina zbog gabarita stvari i lakšeg pakovanja u tovarni prostor. Radi sigurnisti, savetujemo da kutije dodatno ojačate širokim selotejp trakama, koje će vam ujedno trebati i za zaštitu delova nameštaja. Od materijala biće potrebno nabaviti još streč ili pucketavu foliju.

Za slaganje garderobe najprikladnije su torbe, koje možete pozajmiti od prijatelja i rodbine. Zbog prostora u kombiju ili kamionu najbolje je pronaći tobrbe različitih kapaciteta, izbegavajte kofere.

Instrukcije za samostalnu demontažu i montažu nameštaja

Za pakovanje garderobe i drugih kućnih sitnica nije potrebna neka veština, uz naše savete lako to možete sprovesti u delo. Ali poteškoće mogu nastati kada se dođe do demontaže nameštaja. Kako to da uradite sami?

Svaki komad nameštaja je priča za sebe, pa nije moguće dati neki univerzalni odgovor. Imamo sreće što sada na internetu postoji sve, pa tako na youtube-u možete sigurno pronaći tutorijale kako rastaviti nameštaj. Ili jednostavno zamoliti nekog iz vaše okoline ko ima iskustva da to uradi za vas.

Mi ćemo vam dati par saveta opšteg tipa koji će vam značiti u tom procesu:

  • nacrtajte skicu koja će vam biti kao upustvo za kasniju montažu;
  • označite delove koje treba spojiti kako bi olakšali proces montaže;
  • šrafove i sitne delove čuvajte u zasebnim kesicama, označite ih kako bi znali gde da ih iskoristite.

Svaki komad nameštaja dobro umotajte u foliju (streč ili pucketavu) i ojačajte selotejp trakom. To je jedini način da sačuvate delove od oštećenja tokom selidbe. Ukoliko imate nekih osetljivih ili staklenih delova, dodatno ih osigurajte debljim kartonom ili stiroporom.

Za fizičke poslove potražite pomoć prijatelja

Sada kada imate sve spakovano, dolazi na red deo koji u većini slučajeva ne možete sami sprovesti u delo. To su fizički poslovi prenošenja paketa i pakovanja u kombi ili kamion.

Nekada ovaj proces zna biti dosta naporan, ako postoji neki otežavajući faktor. To može biti zgrada bez lifta ili sa malim liftom, otežan prilaz vozila zgradi ili kući, itd. U tim situacijama potrebno je iskustvo kao bi se prevazišli ti problemi.

Kada birate osobe koje će vam u tome pomoći, zamolite prvo muškarce koji su fizički sposobniji, a dodatan plus je ako su već to nekada radili. Dovoljno je ukupno 4 osobe koje će prenositi, kako se ne bi stvarala gužva. Ipak je potrebno dosta pažnje i strpljenja tokom prenošenja kako se ne bi napravila neka veća šteta.

Birajte kombi pre kamionskog prevoza

Još jedan trik koji vam može smanjiti ukupan trošak selidbe je izbor prevoznog sredstva. Kombi selidbe su jeftiniji od kamiona, a postoji par razloga zašto je to tako.

Pre svega, kombi kao manje prevozno sredstvo troši manje goriva. To je prva prednost koju odnosi u poređenju sa kamionom. Još jedan faktor koji utiče na veću cenu kamiona je i sam vozač, jer su dnevnice vozača sa C kategorijom veće.

Kada na cenu dodamo i veću fleksibilnost kombija, izbor se čini logičnim. Kombijem je lakše prići ulazu zgrade ili kuće, makar to bilo i na mestu koje nije predviđeno za parkiranje. U tim situacijama sve pakete spustiti do tog mesta i kada kombi dođe samo utovariti.

Planski slažite pakete i delove nameštaja u tovarni prostor

U tekstu smo više puta spomenuli da pronađete torbe, kofere i kutije različitih dimenzija. Iz iskustva znamo da je praktičnije pakovanje u tovarnom prostoru ako imate različite dimenzije paketa. Lakše će se uklopiti i popuniti svaki centimetar prostora.

Najbolji način je spustiti sve pakete ispred vozila, dobro analizirati sve što je potrebno složiti i napraviti plan. Za početak unesite pakete koji su jaki, nisu lomljivi, kako bi izdržali teret. Manje pakete čuvajte za kasnije da popunite rupe koje se pojave tokom slaganja. I za kraj ostavite osetljive delove.

Tokom slaganja koristite trake ili kanape kojima ćete pričvrstiti pakete jedne za druge, ali i za sam kombi, kako se ne bi preturite tokom vožnje.

Angažujte pouzdanu agenciju za selidbe koja će vam biti podrška

U većini slučajeva nećete sve ove trikove sprovesti u delo. Mi smo ih nabrojali, a vi odlučite koji možete upotrebiti u datom trenutku. Za sve poslove koje ne možete organizovati sami, ili jednostavno nemate vremena, ekipa selidbe Miladinović je tu za vas.

Usluge agencija za selidbe nisu više toliko skupe, konkurencija je sve veća pa su i cene prihvatljivije. Možete se i sami uveriti, posetite njihov sajt “selidbebeogradekspres.rs” i zatražite procenu selidbe.

U prilog njihovom iskustvu govore brojke, za preko 7 godina rada sproveli su u delo više od 30.000 različitih vrsta selidbi i transporta. Za sve usluge koje zatražite od njih dobijate garanciju da će biti sve po dogovoru.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA