Vreme čitanja: oko 4 min.

Šta treba da znamo o euro paletama

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kada je o paletama uopšte reč, poznato je da se proizvode od drveta

  • 0
Skladište Foto: Shutterstock

Ipak, potrebno je znati od kojih vrsta drveta, odnosno, koje drvo je dozvoljeno da se od njih izrađuju euro palete. Crnogorično drvo – bor, smtreka i jela su dozvoljene pri proizvodnji euro paleta ali širina godova, mereno na deset godova ne sme biti u proseku šira od 7mm. Isto se odnosi na topolu.

Meko drvo koje se koristi u proizvodnji euro paleta je jova, breza i topola. Drvo topole takođe nije dopušteno da se koristiti za izradu poprečnih dasaka. Tvrdo drvo koje se najčešće koristi za izradu euro paleta je bukva, jasen, hrast, akacija, platan, pitomi kesten i javor.

Kvalitet drveta mora biti najbolji. Ne sme sadržati tragove truljenja, plesni, suve truleži ni gljiva. Pri obradi se mora paziti da se izbegava uklapanje pri kori drveta. Nije dozvoljeno ni najmanje oštećenje niti delovanje insekata. Sadržaj vlage u drvetu ne sme preći 22% od ukupne težine suvog drveta kao osnovnog materijala. Sve daske i kocke moraju biti sečene iz jednog komada. Daske koje čine utovarnu i podnu podlogu same palete ne smeju se blanjati.

Gore navedeni podaci odnose se na palete uopšte ali i na euro palete. Euro palete se unekoliko razlikuju od ostalih vrsta paleta. Pre svega, one su standardno dimenzionirane. Površina euro palete je 0,96 m kvadratnih. Standardne dimenzije euro palete su 120 x 80 x 14,4 cm. Njihova težina iznosi od 20 do 24 kg. Nosivost euro paleta je 1.500 kg. Da bi se izbegla zabuna, razlika između običnih paleta i euro paleta je u samoj dimenziji elemenata koji ih sačinjavaju. Euro palete imaju gornje daske – letve obaveznih dimenzija 145mm x 100mm. Na ostalim paletama daske mogu biti i uže ali tada paleta ima veći broj istih, što obezbeđuje istu nosivost ali takve i tako konstruisane palete nisu euro palete koje se izrađuju u skladu sa standardom koji propisuje Evropska asocijacija za palete. Ovaj standard takođe propisuje koji ekseri se koriste pri zakivanju elemenata i po tačno utvrđenom rasporedu. Sve euro palete na sebi imaju pečat koji garantuje da je proizvod originalan i sertifikovan. To su EUR pečat, srednji pečat koji garantuje da je sirovina termički tretirana i naravno, pečat proizvođača.

Po svojoj osnovnoj nameni, palete pa i euro palete su drvene podloge na koje se tovari određena roba, koja se slaže tako da formira kompaktan i čvrst paket koji će kao optimalna jedinica biti lakše i jednostavnije transportovan i skladišten. U zavisnosti od materijala odnosno robe koja se na euro paletama transportuje i skladišti, postoji nekoliko kategorija euro paleta svrstanih po vrstama kvaliteta koje se koriste i nije ih teško pronaći na našem tržištu.

Nove euro palete vam isporučuju direktno proizvođači ili distributeri istih i koriste se uglavnom za prvu upotrebu. Nove euro palete najčešće se upotrebljavaju kada se transportuje roba koja zahteva najviši stepen higijenske zaštite, na primer u prehrambenoj industriji - hrana, namirnice za ljudsku i životinjsku konzumaciju, zatim u farmaceutskoji i hemijskoj industriji gde je sigurnost transportovanog i skladištenog materijala neupitna.

Euro palete I klase – svetle, su one koje su bile malo puta korištene, potpuno su očuvane i imaju prepoznatljivu, svetlu boju. Osim estetskih osobina ove palete sačuvale su i svoja mehanička svojstva i nosivost. Postoje na njima potencijalna sitnija oštećenja – tragovi od prethodnih korišćenja na izloženim površinama ali ona ne umanjuju upotrebnu vrednost ovih paleta.

Euro palete II klase – tamnije su, to su palete koje su višestruko upotrebljavane pri transportu i skladištenju. Postoji mogućnost da su duže vreme stajale pa su usled toga promenile svoje estetske osobine. Drvo od kojih su sačinjene euro palete II klase je potamnelo. Na njima se mogu videti tragovi uboja ili sitnija naprsnuća ali je potrebno znati da ona ne utiču na radnu sposobnost odnosno mehaničke osobine i nosivost ovih paleta. Najčešće se koriste u slučajevima kada zaista nije važno kako euro paleta izgleda, važno je da je čvrsta, otporna i ima svoju radnu sposobnost, odnosno nosivost.

Transport i skladištenje robe danas je praktično nezamisliv bez upotrebe euro paleta. Često težak, manuelni utovar i prenos robe zamenjen je oblikovanjem homogene strukture na ravnim, drvenim površinama euro paleta koje su namenski proizvedene tako da viljuškari uspešno manevrišu i manipulišu velikom količinom robe za kratko vreme.

Proizvođači i distributeri euro paleta nude vam, osim prodaje još nekoliko svojih usluga sa kojima treba da ste upoznati da bi ste mogli svoju potrebu za euro paletama da što bolje prilagodite svoji mogućnostima. Proizvođači uglavnom nude i popravku oštećenih paleta, servisiranje i adaptaciju po standardima već postojećih paleta. Takođe, imate sa njihove strane i mogućnost otkupa starih i korištenih euro paleta, zamene starog za novo uz korekciju cene, mogućnosti dostave, dogovora oko uslova i modela plaćanja i još neke usluge koje vam itekako mogu pomoći.

Sajt mirandre.com je pouzdan izvor informacija koje su vam potrebne ukoliko tražite euro palete. Provereni, akreditovani proizvođači, sertifikovani serviseri, obilje usluga koje vas možda i iznenade, galerije fotografija proizvoda, sve prateće informacije o dozvolama, sertifikatima, licencama i akreditivima, kontakti, cenovnici, sve je na jednom mestu.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA