Vreme čitanja: oko 3 min.

Šta je to dobar Espresso? U Srbiji svi misle da znaju, a evo kako se priprema i koje sve varijacije postoje

Vreme čitanja: oko 3 min.

Espresso - jedan od najomiljenijih napitaka među ljubiteljima kafe širom sveta, koncentrisana je kafa koja se priprema brzim mlazom vruće vode koja prolazi kroz fino mlevenu kafu

  • 1
Nespresso Vertuo Foto: Promo/ Nespresso

Espresso se razlikuje od obične kafe po jačini i konzistenciji, jer se priprema sa mnogo manjom količinom vode i kraćim vremenom ekstrakcije. A evo šta sve treba da znamo o espresso kafi i njenim varijacijama.

Kako se priprema Espresso?

Espresso se priprema korišćenjem Espresso aparata ili mašine za kafu. Jedan od najpraktičnijih aparata koji ovu kafu priprema za svega desetak sekundi je VERTUO Nespresso aparat koji i Espresso i sve ostale dužine kafe pravi jednim pritiskom na dugme. VERTUO u svom asortimanu od 35 aroma, sada ima i kapsule za Nespresso Ristretto Classico i Nespresso Ristretto Intenso. Ristretto Classico je složena mešavina 100% Arabike iz Hondurasa, El Salvadora i Gvatemale. Jače pržena, sa notama voća, kakaoa i začina, ova VERTUO kapsula je nova definicija uživanja u kratkoj espresso kafi.

Ristretto Intenso je kafa koja sadrži moćne arome začina i "drvenastih" nota. Baršunasta krema se lako razvija iz kafe koja je jače pržena, a mešanje zrna Robuste iz Indije i Ugande sa brazilskom Arabikom daje fantastičan kremasti, ali veoma intenzivan ukus.

Nespresso Vertuo Foto: Promo/ Nespresso

Krema je znak dobre espresso kafe

Kada dospe u šoljicu, Espresso treba da ima sloj kremaste pene na vrhu, koju nazivamo "krema". U njoj su sve bogate arome i pokazatelj je kvaliteta espresso kafe. Espresso se tradicionalno priprema i služi u malim šoljicama od porcelana ili stakla (mnogi tvrde da je kafa ukusnija u šoljicama od stakla). Nespresso VERTUO kapsule za kratku espresso kafu daće vam količinu od 25 ml napitka. Kada je pripremite, a sigurno je da ćete sa VERTUO aparatom to odlično da uradite, možete da pripremite sebi ukusne napitke na bazi espresso kafe:

  • Cappuccino: Kratki Espresso sa jednakim delovima toplog mleka i mlečne pene.
  • Latte: Espresso sa više mleka i minimalnom količinom pene.
  • Macchiato: Espresso sa par kapi mleka i kašičicom mlečne pene na vrhu.
  • Americano: Espresso sa dodatkom tople vode.
  • Ristretto: Espresso od 25ml sa kraćim vremenom ekstrakcije.

Evo kako se prave neki od ovih napitaka i kolač koji savršeno ide uz kafu.

Cappuccino:

1 ristretto kafa
1/3 šoljice toplog mleka
1/3 šoljice mlečne pene
Latte:

1 espresso kafa
2/3 šoljice toplog mleka
Tanki sloj mlečne pene na vrhu
Macchiato:

1 espresso kafa
Par kapi mleka i kašičica mlečne pene na vrhu
4. Americano:

1 ristretto kafa
125ml tople vode
 
Nespresso Vertuo Foto: Promo/ Nespresso

Kolač sa i uz Espresso

A uz kafu, nije loše imati i kolačić. Neka slasna štanglica ili kockica na tacnici je lep prizor, zar ne? Evo jednog jednostavnog recepta za kolač koji pojačava uživanje uz kafu. Potrebno nam je: 25 ml Nespresso Ristretto Intenso ili Ristretto Classico kafe, 200 g badema, 200 g crne čokolade, 175 g putera, 70 g šećera u prahu, četiri jajeta.

Priprema: Bademe sameljite, pomešajte Espresso, puter i čokoladu i polako otapajte na pari. Žumanca umutite sa šećerom, dodajte u smesu od kafe, putera i čokolade. Kada sve lagano izmešate, dodajte bademe. Belanca umutite da budu čvrsta i umešajte ih u smesu. Pleh prekrijte papirom za pečenje, stavite smesu i pecite 30 minuta, na temperaturi od 170 stepeni. Secite na kocke ili štanglice i servirajte uz Nespresso Ristretto VERTUO kafu.

VERTUO aparat, koji je nedavno stigao na naše tržište predstavlja novu definiciju kafe, jer uz inovativnu Centrifusion™ tehnologiju priprema kafu koja ima izuzetnu punoću ukusa i kremastu teksturu. Inteligentni sistem ekstrakcije pruža neverovatno visok nivo preciznosti jer VERTUO aparat prepoznaje bar-kod na VERTUO kapsuli i u skladu s očitanim informacijama, prilagođava parametre kako bi pripremio najkvalitetniju kafu u željenoj dužini. Virtuozno, zar ne? Zato se zove VERTUO! U četiri veličine kapsula nalaze se najbolje i najbrižljivije osmišljene mešavine kvalitetne Nespresso kafe koje garantuju uživanje u bogatom izboru aroma: od lešnika, kakaoa, voćnih nota, preko karamele, dima, drvenastih ili žitaričnih nota, a sve to u šest različitih veličina šoljica od Ristretto do šolje od 230ml… VERTUO aparat i kapsule možete pronaći i na Nespresso web shopu, kao i u Nespresso buticima.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mungos

    30. oktobar 2023 | 21:12

    Samim tim kad te konobar pita kad mu narucujes espreso,sa mlekom ili bez ,znas da nista ne zna!!!!A to je u 90% slucajeva tako!!!Nazalost!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA