Vreme čitanja: oko 2 min.

Na kojoj temperaturi treba prati veš da bi se ubile bakterije: Grešite ako mislite da se to uvek dešava

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neke klice mogu da izdrže visoke temperature i mogu da prežive čak i ako su izložene vrućoj vodi

  • 0
pranje veša, veš, deterdžent, mašina za veš Foto: Shutterstock/Andrey_Popov

Unutrašnjost mašine za pranje veša je savršeno mesto za razmnožavanje bakterija i klica. Ako mislite da izvođenje kontinuiranih ciklusa čišćenja kroz mašinu iznova uklanja mikroorganizme koji rastu unutra, pogrešili ste. I dalje će biti bakterija koje bujaju u mašini za pranje veša, a onda će se preneti na vašu sledeću turu veša za pranje.

Dakle, ako prvo perete čarape i pantalone, a zatim kuhinjske krpe, potencijalno biste mogli da raširite bakterije na njih. Ova vrsta unakrsne kontaminacije može se pokazati opasnom ako se ne vodi računa o njoj.

Koja temperatura ubija bakterije u mašini za pranje veša?

Većina stručnjaka se slaže da je temperatura od najmanje 60℃ potrebna da bi se ubile bakterije u mašini za pranje veša.

Prema doktorki opšte prakse dr Piksi Mekeni, citiranoj u "Mail Online", temperatura od 60 stepeni ili više je najbolja za ubijanje klica.

- Lekari preporučuju pranje na 60 stepeni ili više da bi se ubile klice. Kada perete na nižim temperaturama, dodajte sredstvo za dezinfekciju veša u mašinu da biste ubili bakterije.

U istom članku citirana je studija koja je otkrila da veš opran na 40 stepeni ima samo 14 odsto manje klica nakon pranja nego ranije, što pokazuje da 40 stepeni nije dovoljno da ubije značajan broj bakterija. Dakle, postoji opšti konsenzus da, ako perete odeću samo običnim deterdžentom i vodom, morate da koristite temperaturu vode od 60 ℃ ili više da biste uklonili velike količine bakterija iz veša.

Međutim, pranje na 60 ne znači da će sve bakterije biti uklonjene. Neke klice mogu da izdrže visoke temperature i mogu da prežive čak i ako su izložene vrućoj vodi.

Jedini način na koji možete da budete sigurni da je vaš veš bez bilo koje vrste bakterija jeste da ga operete sredstvom za dezinfekciju veša.

Peškire, donji veš i posteljinu uvek treba prati na visokoj temperaturi od 60℃, u odvojenim pranjima i sa dezinfekcijom za veš.

(Telegraf.rs)

Video: Pas našao aletrnativu za dosadne igračke: Veš mašina kao rolerkoster

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA