Vreme čitanja: oko 4 min.

Funkcije sobnih vrata u našem domu

Vreme čitanja: oko 4 min.

Sam pojam vrata nije potrebno posebno definisati

  • 0
Nekretnine, vrata, stan Foto: Shutterstock

Svi dobro znamo da su vrata jedan od osnovnih arhitektonskih elemenata koji se koristi u svim vrstama građevinskih projekata. Bilo da se otvaraju prema spolja ili prema unutra, vrata imaju višestruku ulogu. Ipak, vrlo specifičnu ulogu u našem životu igraju sobna vrata.

Vreme je da se osvrnete oko sebe i prebrojite koliko sobnih vrata poseduje kuća ili stan – vaš dom u kome živite. Čak i najmanji stanovi imaju više od jednih sobnih vrata. Koliko prostorija ima vaš dom? Koje su namene tih prostorija? Čest je slučaj da jedna prostorija ima više od jedne namene. Koliko članova broji vaše domaćinstvo? Koje uzrasne kategorije zastupaju članovi vašeg domaćinstva? Koliko generacija deli životni prostor? Odgovori na sva ova pitanja pomoći će vam da shvatite koliko su sobna vrata značajan element u očuvanju mentalnog i emotivnog zdravlja koje se narodski rečeno zove mir u kući.

Pretpostavka je da će se u nekoj od ovih hipotetičkih situacija lako prepoznati većina nas. Živite sami u stanu. Imate mogućnost da opremite svoj stan stilski i estetski zadovoljavajuće po vlastitim kriterijumima. Ipak je dom ono važno ako ne i najvažnije mesto u kome, čak i ako ne provodite preterano mnogo vremena treba da se odmorite, da uživate i koje je jedino koje će vam pružiti onaj neponovljivi osećaj pripadnosti toliko potreban svakome od nas. Kada odete na zasluženi počinak, zatvorite sobna vrata koja dele prostor za spavanje od ostatka stambenog prostora. To je elementarna potreba čijim zadovoljavanjem unapređujete svoje zdravlje.

Svoj stambeni prostor delite sa svojim kućnim ljubimcem, ili više njih. Ukoliko spadate u one preterano brižne vlasnike kućnih ljubimaca koji nisu u stanju da zatvore vrata ispred vlažne njuškice jer će vas molećivi pogled proganjati i u snovima, uvek možete na svoja sobna vrata ugraditi vratašca za životinje i time i sebi i mezimcu omogućiti da svoje socijalne potrebe neometano konzumirate.

Sve više nas svoj posao nosi kući ili je opredeljeno za rad od kuće. I onda nastaje problem. Nismo baš svi u mogućnosti da odvojimo prostoriju koja će služiti isključivo kao radna. Improvizacije su sjajno rešenje ukoliko se kvalitetno izvedu. Jedno od odličnih rešenja su pregradna sobna vrata koja će vam pomoći da nesmetano radite bez da ste bilo kog člana svog domaćinstva udaljili u drugi kraj stana.

Činjenica je da živimo veoma brzim tempom. Pa ipak, većina naših vrednih domaćica voli da spremi ručak ili večeru svojoj porodici makar to bilo samo vikendom. Dobar izbor sobnih vrata koja dele kuhinju od ostalih prostorija ne podrazumeva samo da ta ista sobna vrata treba da dobro dihtuju, odnosno da ne propuštaju vlagu i kuhinjske mirise. Potrebno je da sobna vrata budu izrađena od visoko kvalitetnih materijala koji ne upijaju vlagu i mirise, koja nisu osetljiva na uticaje različitih temperatura i koja se lako mogu oprati, a da im hemikalije koje koristimo za njihovo pranje i čišćenje neće naškoditi.

Porodice koje imaju decu i pri tom se ne misli na neki određen uzrast, jer deca tako brzo rastu, treba da dobro razmisle o nekoliko ključnih momenata. Dok su deca mala, svojim ručicama na sve strane ostavljaju tragove hrane, bojica i svega što im je dostupno. Da li su stilska sobna vrata tada pravo rešenje? Jesu, samo u slučaju da su izrađena od materijala koji podnose nečistoće, hemikalije i koja su otporna na udarce i koja će sve ove uticaje istrpeti bar dok klinci malo ne porastu i prestanu da udaraju vratima, jer nikada nemaju dovoljno vremena. Potrebno je razmisliti i o sobnim vratima koja su dizajnirana tako da im je indeks otpornosti na buku visok. Kada se vaši adolescenti zatvore u svoju sobu, jedino takva sobna vrata osiguraće vam da pomirite generacijski jaz kada je u pitanju izbor muzike i količina decibela.

Da li u vašem domaćinstvu žive osobe koje imaju posebne potrebe? Tada zaista morate voditi posebno računa pri izboru sobnih vrata. Potrebno je da obratite pažnju na smer odnosno stranu na koju se vrata otvaraju i zatvaraju i da li je član vaše porodice koji ima bilo kakvu teškoću u stanju da se služi vratima te mu to i omogućiti. Naši najstariji članovi porodice takođe zaslužuju da im se omogući što lakše i naravno, bezbednije rukovanje sobnim vratima.

Naše tržište vam nudi najraznovrsniji izbor sobnih vrata, od najrazličitijih materijala, u obilju boja i dezena koje lako možete uklopiti u svoj dom bez obzira na stil ili u skladu sa vašim specifičnim potrebama. Brojne su prodavnice gde možete kupiti već gotova sobna vrata ali i radionice koje će vam ih napraviti baš onako kako želite ili preinačiti postojeća u skladu sa potrebama.

Sajt mirandre.com je vaš prijatelj i savetnik uz čiju pomoć ćete najlakše pronaći sobna vrata baš po meri svog doma.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA