≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako da ovlažite suv vazduh u kući: Napravite sami ovlaživač ili se poslužite sledećim trikovima

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Postoje načini na koje možete prirodno da povećate vlažnost u domu

  • 0
prirodni osveživač prostora, osveživač prostora, vazduh, devojka, dom Foto: Shutterstock/Pixel-Shot

Suv vazduh u vašem domu tokom zimskih dana može da bude veoma neugodan, posebno ako imate astmu, alergije, kožna oboljenja poput psorijaze ili prehladu.

Ovaj problem se rešava povećanjem vlažnosti vazduha, što obično uključuje kupovni ovlaživač, koji nažalost može da bude skup i obično su efikasan samo za jednu sobu.

Na sreću, kako savetuje "Healt Line", postoje načini na koje možete prirodno da povećate vlažnost u domu i uspešno se izborite sa suvim vazduhom.

Napravite sopstveni domaći ovlaživač vazduha

Da biste napravili ovlaživač prostora koji oponaša sve ono što možete da pronađete i u prodavnici, trebaće vam:

  • čaša za piće, činija ili posuda
  • štap dovoljno dugačak da može da se postavi preko posude 
  • sunđer ili krpa
  • malo vode
  • mali ventilator

Fitilj od sunđera: Umetnite štap kroz sam vrh sunđera, a zatim spustite sunđer u čašu ili posudu. Štap može da drži sunđer na mestu.

Fitilj od tkanine: Balansirajte štap preko ivice posude, presavijte tkaninu napola, a zatim prevucite tkaninu preko štapa u čašu ili posudu.

biljke, radijator Foto: Shutterstock

Napunite čašu ili posudu sa vodom sve dok donji deo tkanine ili sunđera ne budu uronjeni. Kako vreme prolazi, voda će ispariti sa površine vode u posudi i sa površine mokre krpe ili peškira.

Postavite ventilator iza čitave postavke i uključite na lagano duvanje. Želite da protok vazduha bude okrenut ka centru sobe, tako da vodena para cirkuliše nazad u dom.

Možete da kreirate više ovakvih "instalacija" i da ih postavite ih strateški po kući. Budite oprezni kada imate vodu u blizini struje. Ne prosipajte vodu na ventilator i ne dozvolite da se ventilator naginje. Domaći ovlaživač držite van domašaja male dece i životinja.

Ako želite da povećate nivo vlage u vazduhu, evo još nekoliko efikasnih ideja.

1. Prokuvajte još vode

Jednostavni koraci poput kuvanje hrane na šporetu mogu da vam pomognu da održite stan vlažnim. Voda kada dostigne tačku ključanja, oslobađa paru nazad u atmosferu i na taj način vlaži vazduh u vašem prostoru.

2. Ukrasite dom sa vazama za cveće

Vaze za cveće su odličan kućni "ovlaživač vazduha“. Ako vam je cilj samo da dodate vlažnost u svoj dom, cveće u vodi može da bude čak i lažno, što je dobra opcija ukoliko imate alergije ili tražite ili pristupačniju opciju. Postavite vazne sa cvećem na prozorske daske ili sunčane stolove kako biste povećali isparenje. I nezaboravite da redovno menjate vodu, jer se prlja.

3. Unesite više biljaka u svoj dom

Zasađene biljke ne apsorbuju svu vodu sa kojom su zalivene, već umesto toga tečnost isparava nazad u vazduh čak i kroz lišće. Što više sobnih biljaka postavite po kući, to je veća ukupna vlažnost vazduha. Osim toga, dodatna prednost je i uživanje u čistijem vazduhu.

biljke, saksije, soba, lišće Foto: Unsplash/Ceyda Çiftci

4. Budite kreativni sa posudama za vodu

Uzmite malu ukrasnu činiju i napunite je vodom skoro do vrha. Jednostavno je stavite na sto ili policu i vremenom će polako ispariti. Ako kristalnu činiju napunite vodom i stavite na sunčevu svetlost, možete da uživate i u podnevnoj svetlosnoj emisiji, zahvaljujući prelamanju svetlosti.

5. Iskoristite prednosti radijatora

Možete da stavite malu posudu sa vodom na radijator. Samo budite pažljivi i koristite posude bezbedne za toplotu da biste izbegli rastopljenu plastiku, lomljenje stakla ili prosipanje.

6. Tuš sa otvorenim vratima

Iskoristite i tuširanje što je više moguće. Ostavite otvorena vrata dok se kupate i isparenje će prodreti u susedne prostorije. Isto važi i sa kadom napunjenom vodom za kupanje.

7. Preskočite mašinu za sušenje veša

Preskočite sušenje u mašini za sušenje veša i iskoristite mokru odeću da povećate vlažnost u stanu. Okačite veš na stalak za sušenje, a on će da ispusti vodu nazad u atmosferu i oveži vazduh.

8. Ugostite akvarijum ili mini akvarijum

Isparavanje vode je takođe prirodni deo životnog ciklusa akvarijuma, što takođe možete da iskoristite kako bi povećali vlažnost vazduha. Kao bonus, poboljšavate ukupnu estetika vašeg doma, posebno ako želite feng-shui vibracije.

Upozorenje 

Uvek imajte na umu da vlažnost u kući može da podstakne i rast određenih štetočina i plesni, tako da je važno da upamtite da se udoban nivo vlažnosti kreće od oko 30 do 50 procenata. Vazduh u prostoriji trebalo bi da bude prijatniji, a da se kapljice vode ne skupljaju na bilo kojoj površini, kao što su, recimo, prozori.

(Telegraf.rs)

Video: Dani italijanske kuhinje u svetu i Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA