Vreme čitanja: oko 4 min.

9 uobičajenih snova i njihova značenja

Vreme čitanja: oko 4 min.

Sigmund Frojd opisao je snove kao „kraljevski put“ do nesvesnog

  • 0
nesanica, spavanje, biljka, san Foto: Shutterstock/antibydni

Tumačenja snova bilo je predmet interesa već dugi niz godina, i to sa dobrim razlogom. Razumevanje dubljeg značenja snova može dovesti do spoznaje o tome kako se osećate i razmišljate, što može biti korisno za pružanje ličnog uvida.

Čuveni psihoanalitičar Sigmund Frojd opisao je snove kao „kraljevski put“ do nesvesnog i sugerisao da proučavanjem očiglednog sadržaja snova možemo izneti na videlo skrivene i nesvesne želje koje dovode do neuroze.

U nastavku pročitajte koji su to najuobičajeniji snovi i šta oni znače.

1. Snovi o padanju

Snovi o padu sa velike visine su veoma česti. Iako postoji popularan mit da ćete umreti u stvarnom životu ako udarite u zemlju u snu, to jednostavno nije istina. Dakle, šta bi zapravo mogli da znače snovi o padu?

Prema mnogim popularnim tumačenjima snova i najmanje jednoj studiji, padajući snovi su znak da nešto u vašem životu ne ide dobro.  To može sugerisati da morate ponovo da razmislite o izboru, na primer, ili da razmislite o novom pravcu u nekom drugom pravcu. oblast vašeg života.

- Sanjanje o padu je veoma uobičajeno. To je simbol straha u stvarnom životu - možda neuspeha na poslu ili u ljubavnom životu - kaže Rasel Grant, autor „Ilustrovanog rečnika snova“. On dodaje da „pad često izražava potrebu da se više pustite i više uživate u životu“.

2. Snovi o tome da ste nagi u javnosti

Da li ste ikada imali jedan od onih neprijatnih snova u kojima se pojavljujete u školi ili u kancelariji u svom rođendanskom odelu? Ne brini. Sanjati da ste goli nije neobično.

Peni Pirs, autorka „Rečnika snova za lutke“, sugeriše da bi san o javnoj golotinji mogao ukazivati na to da se osećate lažno ili da se plašite da otkrijete svoje nesavršenosti i nedostatke.

Spavanje, zabrinutost Foto: Shutterstock

3. Snovi da vas jure

Snovi u kojima vas progoni poznati ili nepoznati napadači mogu biti posebno zastrašujući.

Tumači snova često sugerišu da takvi snovi znače da pokušavate da izbegnete nešto u svakodnevnom životu. Toni Krisp, autor „Rečnika snova“, sugeriše da bi jurenje u snu moglo ukazivati na želju da pobegnete od sopstvenih strahova ili želja.

Ključ za razumevanje šta takav san može značiti delimično zavisi od identiteta vašeg progonitelja. Ako je:

  • Životinja: Možda se krijete od sopstvenog besa, strasti i drugih osećanja.
  • Nepoznati lovac: Ako je vaš progonitelj misteriozna, nepoznata figura, to može predstavljati iskustvo iz detinjstva ili traumu iz prošlosti.
  • Pripadnik suprotnog pola: Crisp sugeriše da to znači da se plašite ljubavi ili da vas proganja prošla veza.

4. Snovi o gubitku zuba

Šta znače snovi ako vam ispadaju zubi? Peni Pirs, autorka „Rečnika snova za lutke“, sugeriše da san o gubitku zuba može imati više značenja.

To može značiti da ste, na primer, zabrinuti zbog svoje privlačnosti ili izgleda. To takođe može ukazivati na to da ste zabrinuti zbog svoje sposobnosti da komunicirate ili da ste zabrinuti da ste možda rekli nešto sramotno.

- Prava suština zuba je njihova sposobnost da grizu, da seku, cepaju i melju - objašnjava ona i dodaje.

- Ako vam zubi ispadnu, gubite ličnu moć i sposobnost da budete asertivni, odlučni i samozaštitni.

Spavanje, san, nesanica, topla noć, leto, tropske temperature Foto: Shutterstock

5. Snovi o umiranju

Smrt je još jedna česta tema snova i ona može biti posebno uznemirujuća. Sanjari ponekad sanjaju o smrti voljene osobe ili čak i da sami umru. Popularna tumačenja snova sugerišu da takvi snovi odražavaju anksioznost zbog promena ili strah od nepoznatog.

- Kao i smrt, promena može da bude zastrašujuća jer, takođe kao i smrt, ne znamo šta je "s druge strane" promene, zbog čega um koji sanja promenu izjednačava sa smrću - sugeriše Lauri Levenberg u svojoj knjizi „San na njemu: Otključaj svoje snove, promeni svoj život."

Ona veruje da sanjanje o smrti voljene osobe može odražavati sličan strah od promena.

Snovi o umiranju, dakle, odražavaju neku vrstu žalosti za protekom vremena.

6. Snovi o neverstvu 

Sanjati da vas supružnik ili partner vara sa nekim drugim može biti neverovatno uznemirujuće. U nekim slučajevima ljudi čak počinju da se pitaju da li je san zaista istinit. Da li sanjati da vam je partner neveran znači da bi se to moglo dogoditi? Ili da se to već dešava?

Iako ovi snovi mogu biti odraz straha od neverstva, takvi snovi verovatno ne znače da vaš supružnik vara ili da će vas prevariti, kažu Triš i Rob Mekgregor, autori „Potpunog rečnika snova: Vodič pored kreveta da saznate šta vaši snovi znače ."

- Ovo je još jedan san 'šta ako', vi testirate granice stvarnosti - sugerišu autori.

Iv Adamson i Gejl Vilijamson, autorke „The Complete Idiot's Guide Dream Dictionari,“ tvrde da snovi o neverstvu ukazuju na probleme sa poverenjem, lojalnošću i komunikacijom u vezi:

- Ako ste vi ili vaš partner prevarili u vašem snu, jedno od vas trenutno ne dobija ono što vam je potrebno iz te veze.

8. Snovi o letenju 

Snovi o letenju mogu biti uzbudljivi, pa čak i oslobađajući, ali ponekad mogu biti i prilično zastrašujući (posebno za one koji se boje visine).Prema Toniju Krispu, autoru „Rečnika snova“, snovi o letenju često imaju dve veoma različite strane. Oni mogu predstavljati osećaj slobode i nezavisnosti. S druge strane, oni takođe mogu ukazivati na želju za bekstvom ili bekstvom od stvarnosti života.

9. Snovi o trudnoći

Tumači snova često sugerišu da snovi o trudnoći predstavljaju sve, od kreativnosti do straha. David C. Lohff, autor "Rečnika snova", veruje da snovi o trudnoći ponekad mogu predstavljati strah žene da će biti neadekvatna majka, piše "Verywellmind.com".

Video: Sećate li se "osvetničke haljine" princeze Dajane?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA