• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Saznajte kako je 100 kafića oduševilo goste

A. V.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Verovali ili ne, kafanu ili kafić bez dima moguće je pronaći i kod nas

  • 0
Ima bez dima

Foto: Promo/ Ima bez dima

Sada to lakše ide, jer se za to pobrinula fejsbuk stranica "Ima bez dima" (Ima bez dima ). Napravljena je google mapa, gde svako može da nađe, ono što traži. A i da doda. Kod nas je, kako mapa pokazuje, preko 100 lokala već proteralo dim. Najveći broj je zabranio klasične cigarete, a dozvoljava alternativne nikotinske proizvode, npr one koji zagrevaju duvan ili elektronske cigarete. Važno da ne dime. I baš to, kažu ugostitelji najviše smeta i njima i gostima - dim zapaljene cigarete. Da li je ova odluka bila laka, koliko ih je koštala, možda oterala ili pridobila neke goste, da li postoji neko rešenje zbog koga bi svi na kraju mogli biti zadovoljni, o svemu tome razgovarali smo sa nekim od predstavnika ovih lokala.

Slađe je kada nema dima

Naša prva sagovornica, Jelena Fibi Jovanović, menadžerka lokala "Ćao šećeru" kaže da kod njih upotreba klasičnih cigareta nije dozvoljena, ali da to nikada nije predstavljalo problem.

-Nekako je ljudima jasno da ovo nije klasičan kafić i nije im problem, jer se ovde služi hrana. Naš lokal se prvenstveno bavi proizvodnjom slatkiša koji su zdravi i prirodni. Samim tim nije u skladu da pušenje u zatvorenom mestu bude ponuđena opcija, što zbog samog dima, što zbog vrste slatkiša koje proizvodimo. Na kraju krajeva, mirisi koji se osećaju u našem lokalu su lešnik, čokolada i to je primamljivo, to je lepo. Ljudi vole slatkiše i jednostavno nam se ne uklapa u koncept.

Primećujemo da su alternative klasičnim cigaretama dozvoljene. Pitali smo - zašto?

-Alternative dozvoljavamo iz razloga što se do sada nije desilo da nešto od toga izaziva neprijatne mirise, što nam je za početak jako bitno, da se u lokalu ne oseća duvanski dim - kaže Jelena.

Gosti kažu da sada miris kafe dolazi do izražaja

Sve češće vlasnici kafeterija odlučuju da njihovi prostori budu bez duvanskog dima. Prema njihovim svedočenjima, oni ne žele da bilo kakav drugi miris ometa miris i aromu kafe.

U skladu sa tim, Marija Sretenović Milićević, vlasnica ugostiteljskog lokala "Artist Specialty Coffee", kaže:

-Naša ciljna grupa nije pušačka ili nepušačka, naša ciljna grupa su ljudi koji vole kafu.

Ona objašnjava da su ona i suprug kao bivši radnici u pušačkim lokalima, jednoglasno odlučili da njihov novootvoreni lokal bude bez dima.

-Posle svake smene, moje kao konobara i suprugine kao bariste, sve na nama se osećalo na duvanski dim, kao i mi sami. U nekim periodima, pogotovo zimi, kada nije bilo bašta, bilo je neizdrživo prati konstantno radnu uniformu, što zbog sebe, što zbog neprijatnog mirisa duvanskog dima koji ti se jednostavno lepio za uniformu, kosu, bradu… Zbog svih tih razloga, a i zbog toga što nama kao bivšim pušačima nije prijao rad u prostorijama u kojima je dozvoljen duvanski dim, odlučili smo se za zabranu. Slobodno mogu da kažem da se nama posao samo dodatno razvio, uvođenjem ovog pravila, jer smo gostima dali ono što su tražili i ono što još nije zaživelo u Beogradu.

Ima bez dima

Foto: Promo/ Ima bez dima

Noćni život koji priča drugačiju "Pričicu"

Mnogi ugostitelji su mišljenja da je lako zabraniti pušenje u ugostiteljskim lokalima poput poslastičarnica, pa čak i u restoranima i kafeterijama, ali da je to mnogo teže na mestima za večernje izlaske.

Bar "Pričica" je veoma popularno mesto za jutarnju kafu, ali isto toliko i za večernji izlazak, naročito vikendom. Vlasnik bara, Nikola Bojović kaže da je zadovoljan odlukom da zabrane upotrebu klasičnih cigareta i otarase se dima u svom lokalu.

Ima bez dima

Foto: Promo/ Ima bez dima

-Nemam više oklevanja na tu temu. Video sam da može, da lokal može da radi. Ima samo benefita. Posle godinu dana iskustva, shvatili smo da to nije nikakav problem, da ljudi jednostavno to prihvataju. Ponekad je neko nezadovoljan, a onda je sutradan srećan… Tek sutradan su ljudi zadovoljni, naročito devojke, jer ne moraju da peru kosu posle izlaska zbog neprijatnog mirisa. To je naročito značajno tokom zimskog perioda. Ljudi se već polako navikavaju. Prihvataju to - priča Nikola i dodaje:

-Moja ideja je bila da budem prvi u ovom krugu, pošto ovde ima dosta barova, da budem malo drugačiji od ostalih, pa da vidim šta će da se desi. Sada već dosta ljudi zna za "Pričicu". Mnogi se javljaju na društvenim mrežama, pitaju "je l' stvarno kod vas zabranjeno?" Komentarišu: "super, wow!" i zbog toga dolaze.

Nikola kaže da većinu njihovih gostiju čine ljudi koji su skloni nekom zdravijem izboru.

-To su ljudi koji su prestali da puše ili su cigarete zamenili nekom alternativom. Alternative nisu zabranjene, jer ne ostavljaju tragove, ne smrde, ne ometaju druge, ne prave dim… Primetio sam da ljudi koji su pušači i puše obične cigarete, imaju i te uređaje koje koriste onda kad dođu ovde. Npr. neki DJ-evi koji ovde kod nas puštaju muziku, oni koriste alternative i to im omogućava da mogu da ostanu sve vreme za DJ pultom, a da ne moraju da izlaze napolje da zapale cigaretu - podelio je svoje iskustvo Nikola.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA