9 najčešćih poteza kojima uništavate kosu za sva vremena

Svako od nas ima "genetički plafon" koji ne dozvoljava da kosa poraste koliko mi možda sanjamo

  • 1

Kosa je ukras, ali i prava muka ako je ne tretiramo pravilno. Da li ste čuli za "sindrom nečešljive kose" koji se najčešće razvija tokom detinjstva? Obično ga imaju deca sa kovrdžavom kosom. Njihova kosa ne raste na dole, već u različitim pravcima. Ovo stanje ne zahteva tretman i vremenom se poboljšava.

Ipak, mnoga druga stanja se mogu izlečiti i sprečiti. Ako imate problema sa kosom ili gubite kosu (osoba u toku dana izgubi 50-100 dlaka), pogledajte šta nikako ne smete da radite.

9 najčešćih poteza kojima možete da uništite kosu za sva vremena

1. Pogrešan ugao

Ako ste do sada prali kosu dok stojite uspravno pod tušem, kao devojke sa TV reklama, odmah prestanite to da radite. Nije sporno da je to udoban položaj. Međutim, činjenice govore za sebe - pranje kose sa glavom savijenom napred je najbolji način da pravilno operete kosu. Kao prvo, tako je mnogo lakše naneti šampon na samo teme (uvek ciljajte koren, a ne krajeve kose). Drugo, tako ćete bolje oprati kosu, jer je kosa udaljena od glave i slobodno pada. Takođe, ako želite da stavite balzam ili masku, ovakav položaj će vas sprečiti da ih nanesete previše blizu korena. Nikome nisu potrebni masni koreni, zar ne?

Foto-ilustracija: Profimedia/DEFD / Pranje kose sa glavom savijenom napred je najbolji način da pravilno operete kosu

2. Vruća voda

Vrela voda je veliko NE kada je u pitanju tretiranje kose. Pritisak vode ne možete uvek kontrolisati, ali temperaturu možete. Vrela voda će dovesti do gubitka vlage iz vaše kose. Pre pranja kose, proverite toplotu vode na zglobu ili naboru lakta. Mlaka ili hladna voda, učiniće da kosa izgleda sjajno i glatko.

3. Sušenje fenom

Žene ovde prave istu grešku kao i kada peru kosu. Istina je da će vreo vazduh učiniti da se kosa brže osuši, ali će i ostaviti dugoročne posledice. Pre sušenja kose ili korišćenja pegle ili uvijača, nanesite na kosu sredstvo za zaštitu od toplote. Fen podesite na srednju temperaturu i maksimalnu snagu. Savijte se kao kada perete kosu i usmerite tok vazduha da bude paralelan sa vašom kosom. Pomerajte fen u kratkim potezima sa jedne na drugu stranu. Ne koristite veliku četku u ovoj fazi. Na kraju, podesite fen na haladan vazduh koji će zatvoriti kutikule i dati vašoj kosi glatku završnicu.

Ako koristite samo peškir za sušenje kose: koristite svileni peškir i nikad nemojte uvijati kosu u pamučni peškir. Mokra kosa je naročito sklona oštećenjima i cvetanju.

Foto: Freedigitalphotos.net/marin / Fen podesite na srednju temperaturu i maksimalnu snagu

4. Ne pijete dovoljno vode

"Bez vode nema života". Svi znamo da je voda ključna za naše zdravlje, a voda je potrebna i kosi kako bi rasla. Ona čini 15 procenata ukupne mase vaše kose, pa se postarajte da je pijete u dovoljnim količinama.

Feng shui otkriva – Ove odeće morate da se rešite ako želite da vam krene u životu

5. Hladnoća

Ako živite u području sa umerenom klimom, blago vama. Znamo koliko voda igra važnu ulogu, a znamo i da se ona smrzava i širi. Došli smo do poente: ako ne nosite kapu i na zaštitite kosu po hladnom vremenu, ona se može ozbiljno oštetiti. Hladnoća uništava proteinska vlakna u kosi i ona će pucati iznutra.

Ni život u toploj klimi vas ne ostavlja bez problema. Toplota je štetna kao i hladnoća, pa je zaštita kose obavezna.

Foto: Pixabay.com / Zaštitite kosu od hladnoće

6. Samo prirodno

Sada su popularni proizvodi za negu kose iz domaće radinosti. Ipak, jedna stvar je ono što vam frizer preporučuje, a sasvim druga napraviti sopstveni tajni napitak. Žene naročito obožavaju da koriste ulja za negu kose. Ipak, budite oprezne - prirodna ulja (kokosovo, arganovo, ulje jojobe itd.) ne slažu se dobro sa aparatima za stilizovanje. Prosečna temperatura na kojoj ulje gori, iznosi 160-250°С, a pegle za kosu rade na temperaturi 170-230°C. Pretpostavljate kakav je rezultat... Izgorela kosa! Korišćenje prese ili figara nekoliko dana nakon što ste naneli ulje takođe nije dobra ideja. Ulje ostaje na kosi do 2 nedelje.

7. Jedete mnogo brze hrane ili ste na strogoj dijeti

Ne možete imati lepu kosu bez dovoljno proteina, vitamina i hranljivih materija. Od naročitog su značaja gvožđe i biotin (ili vitamin B7). Gvožđe aktivira enzim odgovoran za deobu ćelija. Lista proizvoda koji su neophodni za zdravu i sjajnu kosu jeste duga, ali evo šta definitivno morate uključiti u svoju ishranu: orahe, laneno seme, divljeg lososa, spirulinu, avokado, seme bundeve, brokoli, bademe, papriku i sirov kakao prah. Spanać je odličan izvor gvožđa i cinka.

Foto-ilustracija: Pixabay.com / Ne možete imati lepu kosu bez dovoljno proteina, vitamina i hranljivih materija

8. Ne šišate se

Osim ako niste jedna od retkih srećnica koja nema rascvetale krajeve, kosu morate redovno šišati. Možda mislite da će izbegavanje šišanja učiniti da vam i Zlatokosa zavidi, ali nažalost, to se neće desiti.  Svako od nas ima "genetički plafon" koji ne dozvoljava da kosa poraste koliko mi možda sanjamo. To znači da briga o rascvetalim krajevima i njihovo tretiranja serumima nema nikakvog smisla. Bolje je da se dobro starate o onome što vam je priroda dala. Danas je bar lako eksperimentisati sa perikama i umecima.

Prestanite da perete kosu ovim šamponom i biće vam lepša nego ikad

9. Zaboravljate da se češljate

Ako je prva stvar koju ujutru činite ispijanje kafe, razmislite o tome da očešljate kosu dok se kafa hladi na stolu. Često zaboravljamo na ovu jednostavnu proceduru koja može učiniti čuda za našu kosu. Za dobar, suv piling temena koristite četku sa prirodnim vlaknima koja će pojačati cirkulaciju krvi. Ona će podstaći rast kose jer će doneti potrebne hranljive materije u folikul. U drugim slučajevima, češljajte kosu češljem i ne dodirujte teme. Tako ćete izbeći lojne žlezde. Češljajte kosu od krajeva ka korenu 10-15 minuta.

Napomena: ako nosite konjski rep, ne vezujte kosu visoko i ne koristite jaku gumicu. Nakon nekoliko sati, verovatno ćete dobiti glavobolju i oštetiti kosu.

Daljinac

(Telegraf.rs / brightside.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA