≫ 

Piling i hidratacija su obavezni ako želite da izbegnete fleke nakon sunčanja i ljuštenja kože

Izlaganje suncu može da ima veoma opasne posledice po vašu kožu

  • 0

Pojačana nega, hidratacija i ciljani tretmani protiv starenja neophodni su svakoj koži, a posebno onoj koja je iscrpljena od sunca, mora i vetra.

Ovi sastojci u kremama povećavaju šanse da opasno izgorite na suncu

Akne, mrlje i prošireni kapilari samo su neke od posledica koje leto ostavlja na koži, a oštećenjima su podložni i kosa i nokti. Nije čudi što se posle izležavanja na plaži i kupanja u moru vraćamo kući umornog izgleda jer nam je koža isučena i gruba, ponekad prilično opečena, prošarana mrljama i plikovima, a nokti i kosa su ispucali i beživotni.

Obavezno koristite kreme sa visokim faktorom zaštite. Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Kako se depresiji zbog povratka na posao i dolazak jeseni ne bi pridružial i depresija zbog lošeg izgleda, stručnjaci savetuju kako da saniramo posledice i vratimo koži, kosi i noktima prvobitni sjaj i zdrav izgled.

Izlaganje suncu dovodi do privlačnog izgleda kože i preplanule boje, ali se na koži često javljaju i neke fleke ukoliko je koža izgorela i nije hidrirana. Sa dermatološke strane ove povrede kože su neestetske i prava su katastrofa. Na mestima opekotina kasnije u toku života može doći do razvoja karcinoma kože ili melanoma. Ukoliko vam koža malo pocrveni nakon sunčanja, zaštitite je od sunca i izbegavajte sunčanje par dana. KOd većih opekotina posetite dermatologa koji će vam dati odgovarajuću terapiju.

Veliki broj žena tokom leta dobije mrlje na licu koje se javljaju kao reakcija na sunce. Ponekad je za promene kriva promena hormonske kontarcepcije, ali i primena neadekvatnih krema za ovo doba godine. Terapija mrlja zahteva upotnost i strpljivost. Vrlo je važno maksimalno zaštititi kožu tokom sunčanja kremama i šeširom. Ponekad usled visokih temperatura kod nekih ljudi dolazi do pojave proširenih kapilara na koži lica, pa je posle leta potrebno primeniti terapije laserom.

Pilingom se odstranjuju mrtve ćelije sa površine kože. Foto-ilustracija: Profimedia.com

Jedan od najčešćih problema je suva koža, posebno stopala i peta usled hodanja po stenama, kamenju i pesku i neretko po vrelom asfaltu. Primenite neka sredstva sa ureom i salicilnom kiselinom koja podstiče regeneraciju. Radite češće pilinge stopala, barem prvih mesec dana nakon letovanja, a jednom nedeljno je dobro uraditi piling celog tela.

Isušenoj kosi posvetite posebnu pažnju. Zaštitite je preparatima koji pružaju zaštitu od slane vode i štetnog UV zračenja. Zbog česte pojave pojačanog opadanja kose, neophodno je da je negujete i iznutra preparatima koji sadrže aminokiseline, cink i kompleks vitamina B. Za negu i oporavak noktiju primenite lokalne preparate u vidu kreme za nokte i lakova koji vraćaju vlažnost noktima. Iznutra negujte nokte povećanim unosom vitamina C, vitamina E, kompleks vitamina B, gvožđe i cink.

VIDEO: Da li ispravno koristite kremu za sunčanje?

(Telegraf.rs/mullersvijet.net.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA