≫ 

20 stvari koje nikako ne smete da radite ako želite da vas tretiraju kao damu

Biti žena je jedno, a biti dama zahteva trud i rad na sebi

  • 8

Većina žena teško pravi razliku između dame i obične devojke koja se trudi da bude primećena što je potpuno suprotno od toga biti dama.

ZABORAVLJENE OSOBINE ILI VRSTA KOJA IZUMIRE? 4 znaka otkrivaju da li je muškarac džentlmen

Ukoliko želite da budete otmene i da ostavljate utisak prefinjene dame, ne treba vam mnogo novca. Sve što imate trebate da uložite u prave stvari i da u rukavu imate neke trikove. Ovo su samo neki od njih koji će vas preporoditi.

Uložite pametno u garderobu

Pametno birajte garderobu. Foto: Pixabay.com

Ne morate celu platu da potrošite na jednu markiranu stvar, bila to torba ili cipele. Kupovinom jeftine kopije originala ne postižete nikakav pozitivan efekat. Odlučite se za neke stilizovane komade koje sebi možete da priuštite i jurite sniženja, kojih ima skoro uvek. Dobro se informišite koja radnja kada ima popust i tada se počastite.

Ne pravite modne greške

Prava dama nikada neće obući preveliki džemper ili par ultra tesnih pantalona. Ona bira komade koji laskaju njenoj figuri i nikada neće u javnosti obući vrećastu odeću samo zato što joj je u njoj udobno.

Ne budite pogrbljene

Važno pravilo koje dame poštuju jeste kraljevsko držanje. Damu nikada nećete videti pogrbljenu u kafiću ili za radnim stolom. Radite na vašem držanju redovnim vežbanjem i brinite o vašem telu.

Brinite o sebi

Vežbajte i radite na vašem telu. Foto: Pixabay.com

Prava dama vodi računa o sebi, ona voli sport, zdravo se hrani i neguje svoju kilažu. Čak i konsultuje eksperte kada treba. Ovo znači da ona uvek ima negovanu kožu i kosu i uvek lepo sređene nokte.

Previše šminke

Nikada nećete videti damu da nosi vamp smoki ajz ili prenapadan crveni ruž. Ona će staviti šminku tek toliko da istakne svoje lice, ništa napadno.

Bez nervoznih reakcija i tikova

Dama nikada ne pokazuje nedostatak kontrole nad svojim gestovima i nikada je nećete videti da gricka nokte ili uvija nervozno kosu. Nikada neće sitničariti na nekim stvarima i uspeva sve da uradi na vreme.

Jedenje supe

Kako biste pojele i poslednju kap supe morate da nagnete vašu činiju. Iako bonton za stolom savetuje da činiju udaljite od sebe kada je naginjetze da se ne biste polile, bolje je da činiju uopšte ne podižete već da jedete supu dok možete da zahvatite sadržaj kašikom.

Biti grub i širiti glasine

Dame ne ogovaraju. Foto-ilustracija: Foter/CEBImagery.com

Grubosti, ogovaranje i širenje glasina ne postoje u ponašanju jedne prave dame.

Glasno pričanje i smejanje

Veoma je važno da držite vaš ton pod kontrolom. Glasno smejanje, vikanje i uvredljiv rečnik su neprihvatljivi.

Svađe

Dama uvek ima svoje mišljenje i 100 odsto je uverena u to. Ona nikada ne nameće svoje mišljenje drugima, a ni ne svađa se oko svog mišljenja.

Hrana s nogu

Važi pravilo da morate da koristite pribor kada jedete za stolom. Iako je pica vaše omiljeno jelo, nemojte je poručivati kada ste u restoranu. Ako žurite, pokušajte da ne jedete usput, jer to ne odgovara pravoj dami. Nađite malo vremena u vašem rasporedu da sednete i jedete.

Previše iskrenosti

Dama nikada ne iznosi sve o sebi strancima. Foto: Pixabay.com

Otvaranje pred nepoznatim ljudima je nepoznato damama. Ona ne deli informacije o svom poslu i privatnom životu sa svima oko nje.

Bele cipele sa visokom štiklom

Par belih štikli mogu da se nose jedino uz belu venčanicu ili belu letnju haljinu. U suprotnom birajte dvobojne ili cipele u boji kože.

Kašnjenje

Prava dama zna da je dozvoljeno da kasni najviše 15 minuta, kako na poslovne tako i privatne sastanke. A ni ona sama neće čekati više od 15 minuta nekoga ko kasni. Otići će ako neko kasni više od toga jer zna da ceni svoje vreme.

Sušenje kišobrana

Kada sušite kišobran neka on bude zatvoren. Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Ovo je česta greška, ali nemojte ostavljati kišobran otvoren da se suši. Zatvorite kišobran kada uđete u zgradu, otresite vodu sa njega i ostavite da se suši na mestu predviđenom za to.

Odgovaranje na kijanje

Mnogi praktikuju da kažu “Na zdravlje” kada neko kine, ali to je prihvatljivo samo ako je osoba koja kija bliska sa damom. U suprotnom, pravite se da niste ni primetili.

Ne nosite hulahopke

Prema novim poslovnim pravilima, žene moraju da nose hulahopke na poslu i na formalnim prijemima čak i kada je napolju pretoplo. Ukoliko je toplo, obucite pantalone ili pantalone do kolena umesto haljine i suknje.

Odbijanje hrane i pića kada ste u gostima

Prihvatite čašu vina koju vam ponudi domaćin. Foto: Pixabay.com

Prava dama nikada neće da odbije hranu i piće koja joj se ponudi. Ukoliko je domaćin pita šta će popiti, dama uvek bira čašu vina bez dosadnog objašnjavanja zašto ne želi piće. U redu je da ne jedete i da uzmete malo vina.

Igrate sa puštenom kosom

Upamtite da uvek igrate sa skupljenom kosom i nikada ne nosite visoke štikle kako ne biste povredile druge plesače. Prava dama pazi i na svoju , ali i na bezbednost ljudi koji se nalaze oko nje.

Duvate u supu da se ohladi

Neprihvatljivo je da duvate u hranu kako bi se ona ohladila, zbog čega dame čekaju da im se hrana sama ohladi. Kako biste ubrzale proces hlađenja, promešajte vašu hranu kašikom.

VIDEO: Pred ovim ženama drhte i najhrabriji muškarci

(Telegraf.rs/brightside.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sudija Dred

    23. avgust 2018 | 00:04

    Ovi saveti mogu da od vas naprave samo pokondirene tikve. Nedostatak sustinskog vaspitanjs, koje se prevshodno donosi iz kuce, ne moze da se nadoknadi tehnokratskim uputstvima. Nekulturna i neobrazovana osoba koja prati ove smernice, bice samo tuzna karikatura. Suprotno tome, pristojna i obrazovana osoba koja duva u supu mi ni malo ne smeta.

  • Maja

    22. avgust 2018 | 20:28

    Ja sam žensko i odgovorno tvrdim da smo za izgubljene karakteristike dame same krive, a krive smo i što muškarci više nisu dženlmeni, a krive smo i za ovaj razvrat što nas je snašao svuda. Što ženski mozak može da smisli ni jedan muški to ne može da razume. Rešenje ne znam, samo se nadam da će muškarci da se uskoro zasite ovih ženskih gadosti i prostitucije i da počnu da obraćaju pažnju na nas ne vulgarne, uljudne i fino vaspitane pripadnice nežnijeg pola.

  • Lady

    22. avgust 2018 | 15:04

    Napisite clanak o tome kako muskarci treba da se ponasaju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA