≫ 

9 "bubuljica" na vašoj koži koje su potpuno normalne i ne smete da ih cedite jer mogu da vam ugroze život

Bez obzira šta ste sve videli do sada na internetu, ostavite vašu kožu na miru

  • 0

Kada se pogledate u ogledalo, sigurno na licu možete da uočite makar jednu promenu koju prosto želite da eliminišete ili stisnete u nadi da će ona brže nestati sa vaše kože.

Stručnjaci upozoravaju da na našoj koži mogu da se nađu i neke promene koje ne smete nikako da cedite i pokušavate mehanički da uklonite. Kada cedite bilo šta na koži, to dovodi do njenog fizičkog oštećenja i čini je podložnijom infekcijama i stvarate veći problem nego što ste ga imali pre.

Ovih osam promena na koži ne smete nikako da cedite i mehanički tretirate na bilo koji način.

Urasle dlake

Nemojte da kopate i izvlačite urasle dlake. Printskrin: YouTube/csmith38104

Pojavljuju se kada dlaka biva zarobljena ispod površine kože. Crveni plik koji je prati je obično bolan i izaziva svrab, a uopšte nije dobra ideja kopati po njemu i izvlačiti dlaku jer ćete dovesti do iritacije i upale. Umesto toga tretirajte mesto nekim hidrokorizolom koji smanjuje crvenilo i iritaciju. Uradite piling tog dela tela kako biste pomogli dlaki da izbije na površinu.

Bradavice

Javljaju se na vratu ili na pazuhu i predstavljaju izrasline na koži. One su zapravo sačinjene od mesa i ukoliko probate da ih odstranite osetićete veliki bol i izazvati krvarenje. Time rizikujete infekciju. Njih uklanjaju dermatolozi koji za to sami biraju metodu

Groznica

Ukoliko ne nameravate da oslobodite čitavu vojsku virusa, nemojte ni da dirate ovo mesto. Ukoliko cedite jednu groznicu, rizikujete da se pojave još. Izaziva ih herpes simplex virus tipa 1 i veoma je čest. Male groznice proleze same od sebe, a za veće je najbolje javiti se lekaru.

Ciste

Održavajte kožu lica čistom. Foto: Shutterstock

Ukoliko ste primetili bele plikove na licu koje odbijaju da se iscede, onda imate ove male ciste kojih može da vas oslobodi samo lekar. To su male bezopasne ciste, a ukoliko vam smetaju onda se javite dermatologu koji će ih otkloniti na pravi način.

Keratisis Pilaris

Naziva se još i kokošija koža, a ovo genetsko stanje koje se javlja zbog nagomilanog keratina, proteina koji štiti kožu, kosu i nokte od infekcija i štetnog uticaja otrova. Pomaže hemijski piling na bazi salicilne kiseline.

Mitiseri

Ovo su kožne promene koje se najčešće javljaju i trebate da držite ruke dalje od svega. Mitiseri nastaju kada dođe do zapušenja pora mašću koja oksidira i stvara se crna tačkica na površini. Ceđenje gura bakterije jš dublje i izaziva oštećenje kože. Najbolje je tretirati ih proizvodima na bazi salicilne kiseline.

Cistične akne

Ovakve akne javlajju se na koži lica i imaju duboke korene. Veoma su bolne i teške za tretiranje. Dovode do pojave ožiljaka koji neće tek tako lako nestati. Ceđenje neće uroditi nikakvim rezultatima, već ćete samo dovesti do krvarenja i oštećenja mesta na koži koje ne možete posle toga maskirati šminkom. Izazivaju ih hormonske promene i bakterije.

Seboreične keratoze

Ne smete da cedite neke kožne izrasline jer mogu da vas koštaju zdravlja. Foto: Profimedia/Sciencephoto RM

Nastaju kao posledica izlaganja suncu i javlajju se na licu, vratu i leđima. Iako su bezopasne, nekim ljudima mogu da izazivaju neprijatnosti zbog čega se oni odlučuju da ih uklone.

Limfoma

Limfoma je izraslina na koži koja može da liči na cistični plik. One nisu kancerogene i u najvećem broju slučajeva su bezopasne,a li mogu da budu bolne i da narastu velike. Za njihov nastanak i razvoj kriva je genetika. Nemojte da cedite i pritiskate ove izrasline već se javite lekaru.

(Telegraf.rs/womenshealthmag.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA