Žene nakon porođaja više nisu iste: Pogledajte kako sve trudnoća može da promeni izgled vašeg lica

Žensko telo se tokom trudnoće i nakon porođaja veoma menja

  • 1

Pored toga što se menja telo usled promene težine tokom trudnoće i nakon porođaja, lice novopečene mame može da se promeni i da te promene ostanu trajne.

Nedavnu debatu pokrenula je pevačica Šeril Kol čiji fanovi su primetili velike promene u njenom izgledu i na to ukazali svima. Ona je u svoju odbranu rekla da se nije podvrgla nikakvim plastičnim operacijama već da je sve to posledica trudnoće i porođaja. I nije jedina. Mnoge poznate mame izjavile su da su fotografije pre i posle porođaja najbolji dokaz za to.

Nakon porođaja telo žene se menja. Foto: Pixabay.com

Lekari su samo potvrdili njihove tvrdnje i stali u njihovu odbranu - ovo je zaista tačno. Dok svi pričaju o promenama na telu, promene na licu se zanemaruju iako pogađaju sve od izgleda nosa do boje kose i pojave pegica. Neke od tih promena ostaju trajno na licu žene.

Najuočljivija promena je promena oblika lica kao što se vidi na primeru pomenute pevačice. Pre trudnoće lice joj je bilo punije i skoro da joj se jagodice nisu ni nazirale. Sve je to posledica zadržavanja vode u organizmu zbog čega lice trudnica izgleda punije i nežnije. Zbog otpuštanja hormona, naročito estrogena, voda se taloži u telu sve od ruku i nogu do stopala.

Povećava se prokrvljenost kapilara, pa buduće majke izgledaju rumenije u licu i punijih obraza. Sve u svemu, žene tada izgledaju mlađe, ali se nažalost neželjeni efekat uočava nakon porođaja. Tada dolazi do pojave ispijenih obraza, naglašenih jagodičnih kostiju i lošijeg tena usled gubitka vode.

Javlja se i takozvana trudnička maska kada se oko očiju i usana javljaju braonkasti krugovi koji su zapravo depigmentacija. Do nje dolazi usled povećanja melanina koji boji kožu i kosu.

promene se vide i na nosu, u očima i kosi. Foto: Profimedia/Corbis

Javljaju se otečene oči, može doći i do promene boje, spuštenih kapaka i opadanje trepavica i obrva. Na sve to utiču promene u nivou estrogena u ženinom telu. Ono što ih čini srećnim jeste to što tokom trudnoće većina žena ima lepu kosu jer im kosa više raste i manje opada. Može da se desi da nakon porođaja kosa potamni, ali i da postane masnija i tanja.

Najčudnija promena koja se dešava vezana je za nos. U trudnoći nos se uvećava jer u trećem tromesečju dolazi do velikog gomilanja vode u telu. Iako mnoge žene osuđuju da su uradile filere u usnama tokom trudnoće, kao što su optuživali Bijonse i Kim Kardašijan, one mogu da postanu veće i potpuno prirodno.

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina

    19. novembar 2018 | 11:16

    I Sve se vrati u normalu posle trudnoće. Meni lično se posle trudnoća sve popravilo. Pre trudnoće sam često bila na dijeti, a posle trudnoća sam postala vitkija i više sobom zadovoljna. Ni stija ni stomaka. Osjećala sam se ženstveni je i sigurnije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA