Evo kako da budete sigurni da vam je kosa oštećena i kako to da rešite

Nije svaki put kosa baš za šišanje. Nekada možete i sami da popravite štetu

  • 0

Svi misle da znaju kako izgleda oštećena kosa. Međutim, dlaka mnogo pre "nastrada" nego što vi to možete da primetite i zato je potrebno da znate neke trikove i sprečite da vam kosa bude potpuno uništena.

Postoje jasni znaci da vam je kosa spremna za šišanje. Na primer, ako vam je posle češljanja četka prepuna dlaka, onda je to znak da se one lome i pucaju od težine.

Ali nije uvek tako očigledno da vam je kosa oštećena.

Evo nekoliko načina da saznate šta vam se dešava sa kosom i da pokušate da popravite stvar.

Procvetali krajevi

Pod procvetalim krajevima se podrazumevaju dlake koje se pri kraju dele na dva ili tri dela. Zapamtite da su krajevi najstariji delovi vaših dlaka i oni se najpre oštečuju, ili se krzaju ili cvetaju.  Zbog toga je jako važno vlažiti ih svakodnevno, a najbolje bi bilo hraniti ih uljima. Ako je vaša kosa pri korenu gušća i ima više volumena, a na krajevima tanka i suva, onda je vreme za šišanje. Obratite pažnju na to da blagovremeno negujete krajeve kose pakujući ih, pogotovo ako ih izlažete čestim promenama temperature.

Foto: pixabay.com

Nedostatak elastina 

Elastin je jako važan za dlaku, odnosno on je jedan od njinih prirodnih sastojaka. Zdrava kosa je prepuna relastina, Kako dlaka stari tako i gubi na elastinu. Ono što je problem je primetiti gubitak elastina na vreme.

Da bi ste znali da li vam je kosa zdrava i da li ima dovoljno elastina potrebno je samo da napravite mali test dok je ona vlažna. Kada pokušate da rastegnete mokru dlaku i kada se ona istog momenta polomi, onda imate problem, ali ako se ona samo malo rastegne i vrati u prvobitno stanje, onda vam je kosa zdrava. Ima još jedna stvar. Ako se dlaka isuviše rastegne, a zatim pukne onda imate problem sa nedostatkom proteina u telu.

Poroznost

Porozna kosa je ona koja mnogo brže upije balzam, ulje ili vodu. Takva dlaka nije zdrava jer se ne hrani iz folikula, odnosno korena. Često farbanje, izvlačenje i feniranje čini kosu poroznom, jer je izlaže hemikalijama i visokoj temperaturi.

Jedini način da popravite štetu nanetu tretiranjem kose na ovakav način je da se bar ređe farbate ili fenirate, a najbolji da ukinete ovu naviku. Ako baš ne možete da podnesete svoju prirodnu boju i strukturu kose, onda možete pre hemikalija da je zaštitite natapanjem visokopoteinskim uljima. Ono što treba da znate da će tada dlaka teže da upija boju.

Printskrin: Youtube/Bebexo

Suva i lomljiva kosa

Zdrava kosa nikada ne može da bude krta, ona se ne lomi tako lako jer ima potrebnu količinu vlažnosti. Ako vam je kosa suva ma šta vi da učinite, onda bi trebalo da se zapitate: da li je rehidrirate balzamom posle svakog pranja, da li spavate na satenskom jastuku, da li je sušite fenirate vrelim vazduhom, kao i da li je redovno tretirate hranljivim uljima.

Sakupite nekoliko vlasi svoje kose i provucite prste kroz njih, ako osećate da vam je kosa gruba, onda je definitivno i suva. To je znak da bi trebalo nešto da preduzmete inače ćete morati na šišanje.

(Telegraf.rs / refinery29.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA