≫ 

Šta nije u redu sa ovom slikom? Fotografija najlepših žena u Indiji izazvala je oštre polemike na internetu

Izbor za Mis Indije našao se na meti kritika zbog nedostatka raznovrsnosti kada je fizički izgled finalistkinja u pitanju.

  • 1

Kada je indijski "Variety" objavio fotografiju 30 učesnica koje se takmiče za krunu najlepše u Indiji, organizacija se ubrzo našla na meti kritika.

Tviter korisnik Samer Sevak podelio je foto-kolaž na društvene mreže i upitao se šta nije u redu sa ovom slikom.

Prvo što su korisnici primetili jeste da su sve finalistkinje belkinje, gotovo sve imaju identičnu boju kose, ali i fizionomiju.

Prijanka Čopra Foto: AP/Tanjug

Kolorizam u Indiji prethodi kolonijalizmu kada je društvena hijerarhija bila zasnovana na sistemu kasti, pa su fizički radnici uvek bili tamniji. Zbog toga je u Indiji uvek bila poželjnija svetlija boja kože.

Filmski festival u Kanu Foto: Tanjug/AP

Koliko je to važno i danas svedoči činjenica da će kozmetička industrija zaraditi čak 716 miliona dolara do 2023. godine na kremama za izbeljivanje kože i zaštitu od sunca.

- Svih 30 učesnica izgledaju identično. Očigledno je da ovde nema mesta raznolikosti, komentarisao je jedan korisnik Tvitera.

Pobednica na izboru za Mis Indije predstavljaće državu na svetskom takmičenju na Tajlandu u decembru.

Zanimljivo je da je ovo takmičenje u Indiji jako popularno, a jedna od misica bila je i glumica Prijanka Čopra, ali i superzvezda Bolivuda Ajšvarija Raj koja je bila Mis sveta 1994. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA