Prava istina o uticaju micelarne vode na naše lice

Pranje lica sapunom i vodom, a zatim čišćenje micelarnom vodom. Zvuči poznato?

  • 1

Zanimljivo je da je ovaj proizvod prisutan već nekoliko decenija, ali je zbog upotrebe vode i sapuna brzo pao u zaborav. Micelarna voda je nastala tokom velike nestašice vode u Parizu kada je Francuskinjama trebalo nešto čime će moći da čiste kožu, a da ne zahteva tekuću vodi niti ispiranje.

Micelarna voda se sastoji od micela (sitnih kuglica molekula ulja za čišćenje) suspendovanih u mekoj vodi.

- Ideja je da micele privlače prljavštinu tako da su u stanju da izvuku nečistoće bez isušivanja kože, navodi dermatolog Hejdli King.

micelarna voda lice voda

foto: pixabay.com

Zbog toga se micelarna voda može koristiti kao sredstvo za pranje lica, uklanjanje šminke i kao hidratantna krema.

- Izgleda kao voda, ima viskozitet vode, ali kada je stavite na prst i osetite ima drugačiju teksturu.

Ono što micelarna voda neće učiniti, međutim, jeste uklanjanje teških nečistoća ili tvrdokorne šminke za oči kao što je vodootporna maskara.

Kingova ne preporučuje micelarnu vodu ljudima sa suvom i osetljivom kožom. Tipično penasto pranje može dodatno isušiti kožu i ostaviti iza sebe jake hemikalije. Ako imate pak, masnu kožu možete uvideti da je ovaj proizvod ne čisti onako kako želite.

Još jedna negativna strana micelarne vode je ta što je štetna za kožu očnih kapaka jer može dovesti do zapušenja lojnih žlezda, pa kasnije do infekcije, svraba, oticanja, suvoće i drugih problema. Osim toga, sadrži i jedinjenja deterdženta koji se nalaze u sitnim micelama, pa vam je jasno da se micelarna voda MORA isprati sa lista nakon korišćenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pipi

    15. jul 2019 | 15:49

    Istina živa,posle svakog korišćenja micelarne vode,obavezno se umiti. Nisam ni ja to znala dok mi kozmetičarka nije rekla. Znači,OBAVEZNO!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA