≫ 

5 načina da sprečite opadanje kose i prevremenu ćelavost

Gubitak kose je izuzetno stresan, naročito za muškarce

  • 1

Ćelavost je briga mnogih muškaraca i podaci pokazuju da oko dve trećine muškaraca počinje da gubi kosu u tridesetim godinama.

Dok neki muškarci prihvate svoj problem i briju celu glavu, drugi se grčevito trude da pobede ćelavost i biraju različite teretmane za to. Ono što je njima večita dilema jeste to - da li išta deluje protiv ćelavosti?

Iako ne postoji magični losion ili trik da zaustavite ćelavljenje, doktorka Melisa Piliang ekspert za gubitak kose u Klivlendskoj klinici, kaže da ipak postoje načini koji vammogu pomoći da zadržite kosu koju imate.

Meditacija i vežbanje

muskarac, trening, tegovi, vezbanje, teretana

Foto: Pixabay.com

Ukoliko gubite kosu više nego inače ili ste primetili pečate po glavi od gubitka kose, možda je vreme da razmislite o nivou stresa kojem ste izloženi. Stres stavlja folikule dlake u stanje mirovanja pa kosa viš ene raste.

Anksioznost puni telo hormonom kortizolom, koji dovodi do promene ravnoteže hormona. To može da ubrza proces ćelavljenja, posebno ukoliko imat egenetske predispozicije za gubitak kose. Kontrola stresa može da vam pomogne kod gubitka kose. Neka istraživanja pokazuju da meditacija može da poboljša tanje kod anksioznosti. Plus, besplatna je i treba vam za nju par minuta dnevno.

Ukoliko vam treba nešto aktivnije od meditacvije, tu je teretana. Muškarcikoji su redovno išli u teretanu imali su 42 odsto manje kortizola tokom dana od muškaraca koji nisu vežbali.

Laseri

Laseri su jedini tretman uređajima koji je odobren od strane Američke agencije kao tretman protiv ćelavosti u poslednjih par godina. Uređaj koristi niske nivoe svetlosti i tertman košta od 180 do 850 evra. Muškarci koji su se podvrgli ovom tretmanu tri puta povećali su gustinu kose posle samo 26 nedelja.

Vitamin D

vitamini

Kako da napravite domaći vitamin C? Foto: Pixabay.com

Neki slučajevi gubitka kose su povezani sa su sa niskim nivoom vitamina D u organizmu. Pacijenti koji imaju alopeciju areata, autoimuni poremećaj koji dovodi do gubitka kose, pokazao je niži nivo vitamina D nego li kod onih koji su imali kosu.

Vitamin D pomaže kosi da ponovo počne zdravo da raste, zato pojačajte vitamin D u vašoj ishrani time što ćete jesti viš eribe, lososa, tune, mlek ai soka od pomorandže. Ukoliko gubite kosu rapidno posavetujte se sa vašim lekarom koje suplemente možete da uzimate.

Tretmani kortikosteroidima

POnekad je ćelavost posledica autoimune bolesti  i u ovim slučajevima kortikosteroidi mogu da se ugrizgavaju u skalp kako bi se sprečila upala. Tretmani se daju jednom mesečno kako bi se stimulisao rast kose.

Promenite ishranu

Nedostatak gvožđa može da dovede do slabljenja kose i to naročito kod ljudi koji se hrane biljkama. Ovaj tip gvožđa nalazi se u jajima i drugim proizvodima životinjskog porekla. Oni koji jedu samo biljke dobijaju gvožđe iz spanaća i sočiva i trebaju im suplementi. Kosa se vraća u pređašnj estanje kada se opet uspostavi normalan odnos i nivo gvožđa u krvi.

(Telegraf.rs/menshealth.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA