≫ 

Ove biljke efikasno uklanjanju bore i usporavaju starenje, bolje su od botoksa i hijalurona

Primenite lekove iz prirode da zaustavite starenje

  • 1

Da biste zaustavili starnje u ublažili već postojeće bore, ne morate da pribegavate kozmetičkim tremanima poput injekcija botoksa ili hijalurona. Koristite prirodne lekove koji deluju čak bolje od ovih skpocenih tretmana.

Ekstrakti pojedinih biljaka, među kojima su hibiskus, ananas, bukva i sl, mogu biti podjednako efikasni u borbi protiv starenja.

Hibiskus umesto botoksa

 

Hibiskus povećava elastičnost kože i ima sposobnost da inhibira aktivnost enzima elastaze, koji je odgovoran za razbijanje elastina naše kože. Upravo je to jedan od razloga što ga nazivaju prirodnim botoksom. Hibiskus se aktivno bori protiv procesa starenja učvršćivanjem i podizanjem kože, omogućavajući joj da se "odmori". Zbog organskih kiselina koje imaju blago eksfolirajuće dejstvo, ova biljka takođe pomaže da ubrza razmena ćelija, što za posledicu ima ujednačen ten. Pomaže i u suzbijanju oštećena izazvanih aknama, vraća ravnotežu koži i blistav ten. Hibiskus takođe povećava sposobnost kože da zadrži vlagu, što je ključni faktor u održavanju njenog mladolikog izgleda.

Botoks, usta

FotoČ Profimedia

Ekstrakt pupoljka bukve umesto hijalurona

 

Hijaluronska kiselina je najčešći sastojak krema protiv starenja. Ekstrakt pupoljka bukve je bogat brojnim supstancama koje pojačavaju metabolizam, poboljšavaju teksturu kože čineći je glatkom i obnavljaju hidrataciju. Studije sugerišu da ovaj ekstrakt povećava hidrataciju kože za 30 posto, dok je jedno ispitivanje pokazalo da smanjuje bore za 10 posto i to za svega 4 nedelje.

Ekstrakt ananasa umesto AHA kiselina

 

AHA kiseline za lice, hemijska jedinjenja koja se koriste u abrazivnim kozmetičkim pilingima, zamenite ekstraktom ananasa. Uklonite mrtve ćelije kože utrljavanjem tankog komada ananasa ili papaje na lice. Ostavite pet minuta, a zatim isperite mlakom vodom. Ekstrakt ananasa bogat je vitaminima koji pojačavaju kožu i enzimom bromelainom. Ovaj enzim razgrađuje proteinske veze koje zadržavaju mrtve ćelije kože u najudubljim slojevima kože, na taj način "oslobađajući" mladu i svežu kožu.

ananas lepota zdravlje devojka

Foto: Shutterstock

Ekstrakt bajkalske kapice umesto filera

 

Često korišćen u kineskoj medicini, ekstrakt bajkalin potiče iz korena bajkal kapice, biljke iz roda nane i žalfije. To je sastojak koji savršeno usporava starenje a posebno kod osoba od 30. godine pa nadalje. U ovom starosnom dobu, broj deljenje ćelije pre "umiranja" smanjuje se u proseku za 10 posto po dekadi, usled oštećenja na strukturama unutar svake ćelije koje se zovu telomeri. Kod novorođenčadi i dece, telomeri su zaštićeni enzimom zvani telomeraza, a koji prestaju da se proizvode kad dostignemo zrelost. Bajcalin ponovo stimuliše proizvodnju telomeraze u odraslim ćelijama i vraća koži mladalački izgled.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA