• 0

Kozmetički proizvod koje mnoge Srpkinje koriste, a ne znaju da može da izazove smrt

Zanimljiva studija koju je sproveo Aston Univerzitet u Velikoj Britaniji još jednom je dokazala da kozmetički proizvodi mogu da predstavljaju izvor opasnih zaraza, a neki od njih i da izazovu smrt.

  • 0

Studija Aston Univerziteta je otkrila da pojedini od najpopularnijih kozmetičkih proizvoda predstavljaju plodno tlo za širenje smrtonosnih bakterija.

Većina šminke poput bjuti blendera, maskare i sjaja za usne, može da bude zaražena potencijalno smrtonosnim bakterijama na koje većina antibiotika ne reaguje, upozorili su istraživači.

- Na proizvodima za šminkanje, koje milioni ljudi koriste svakog dana, pronađene su bakterije kao što su ešerihija koli i stafilokoka. Bakterije se skupljaju zato što se kozmetika ne čisti i koristi se čak i nakon isteka roka trajanja - kazao je autor studije Amrin Bašir.

Dok su mnoge vrste bakterije ešerihije koli bezopasne po život, neke mogu da izazovu dijareju praćenu krvlju, a u najgorim slučajevima i probleme sa bubrezima i smrt.

Devojka šminka

Foto: Shutterstock

U okviru studije koja je objavljena u "Žurnalu mikrobiologije" bakterija može da izazove razna oboljenja, od kožnih infekcija do trovanja krvi, u slučaju ako se kozmetika zaražena bakterijama koristi u blizini očiju, usta ili posekotina. Rizik je posebno naglašen kod osoba koje imaju oslabljen imuni sistem.

U toku studije, istraživači su radili posebnu analizu bjuti blendera, jednog od najpopularnijih sunđera za šminkanje, koji se koriste za nanošenje pudera i konturisanje. Upravo kod njih je pronađen najveći nivo potencijalno opasnih bakterija. Zanimljiv je podatak da većina sunđera (čak 93%) nikada nije bila čišćena, dok više od dve trećine (64%) je u toku upotrebe pala na pod ili na neki drugi način stupila u kontakt sa prvljavštinom.

Bjuti blender često koriste poznate ličnosti, a smatra se jednim od najpopularnijih proizvoda u industriji lepote koji se prodaje širom sveta. Poslednjih godina i među Srpkinjama je postao trend i mnoge dame ističu da je korišćenje ovih sunđerčića bitan deo njihove dnevne rutine.

Upravo zato, ukoliko ga koristite, veoma je važno da ga održavate čistim nakon svake upotrebe i da ga s vremena na vreme zamenite novim.

(Telegraf.rs/K.M.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima