≫ 

Visoko podignuta neuredna punđa je najnoviji trend koji uveliko nose poznate dame

Punđe već neko vreme vladaju Instagramom, a influenseri u domenu lepote i mode neprestano osmišljaju nove oblike

  • 2
punđa Printscreen: Youtube/MissAlex

Instagram je već par godina unazad mašina koja, ako ne proizvodi, onda svakako podstiče najnovije modne trendove. Isto važi i kada su u pitanju frizure. Zbog toga je jedan stil pogotovo postao omiljen kod žena. Reč je o, takozvanoj, "neuredno"” punđi.

Nastanak ovog trenda sam po sebi je neobičan. Prvobitno je neuredna punđa bila odlika osobe koja mora da „trkne” po mleko, a danas je svetske zvezde filmske i muzičke industrije, poput Rijane, Dženifer Lopez i Majli Sajrus, nose na premijere i dodele nagrada u punom glamuru i sjaju.

Ova frizura ne diskriminiše ni među polovima, a kod muškaraca je primetna takozvana „samurajska” verzija koja neretko ide uz „hipstersku” bujniju bradu. Ovaj stil je poznat i kao man bun (eng. muška punđa).

Da je Instagram apsolutni autoritet među trendseterskim platformama, potvrđuju i naklonost sestara Kardašijan prema ovoj frizuri.

Dzenifer Lopez Foto: Profimedia

Visoko podignuta punđa vodi poreklo iz istočnjačnjih religija. Vekovima je česta pojava kod duhovnika budizma i sikizma, naročito na indijskom potkontinentu. Njena pojava na Zapadu nije jasno određena, tako da je uspon punđe i dalje misterija.

Ova široko rasprostranjena frizura stekla je različite konotacije, pa tako mnoge asocira na pojedince koji praktikuju jogu i bave se meditacijom.

U Japanu i Hong Kongu, ova frizura je uobičajena pojava, a sličnu verziju su za vreme dinastije Ming u Kini nosili muškarci.

Popularnost neuredne punđe na Zapadu leži u želji da se ljudi sklone od feniranja u frizerskim salonima i da ne izgledaju previše sređeno, objašnjava Rejčel Gibson, vlasnica Instagram profila posvećenom istoriji frizura, za The Guardian.

Punđa je sve popularnija kod tinejdžerki i mladih devojaka, dok visina njenog dizajna sve više raste.

Ipak, Rejčel Gibson naglašava da nije reč o frizuri koja se bilo gde prihvata, smatrajući da je ovo prava internet frizura.

- Uvek je reč o čistoj, bujnoj kosi, vrlo umetniči sređenoj na Instagramu. Pitanje je da li bi mišljenja o ovoj frizura bila drugačija ako bi je nosila obična zaposlena devojka- pita se ona.

Kakav god da je odgovor, ovaj stil je izbor za svakodnevicu mnogih žena zbog lakoće kojom se pravi. Kosa biva zategnuta, a pritom dobro dođe po lošem vremenu, ako je vetrovito i pada kiša.

Ukoliko tragate za praktičnim, brzim za pravljenje i savremenim stilom frizure, onda je visoka punđa svakako dobar izbor.

Video: Najbolja uradi sama frizura za Novu godinu

N.I.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marakuja

    2. januar 2020 | 10:01

    Ovo se zove neuredna pundja? Pa trebalo bi mi tri sata da je napravim.

  • Rj38

    2. januar 2020 | 06:20

    Sedamdesete. Sve zene koje su mogle da priuste frizerku,pravile pundju ko Titova Jovanka!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA