Ovo je prava istina o tome da li zaista treba cediti bubuljice

Većina ljudi kako ugleda ili oseti ispupčenje na koži želi da ga se reši, ali...

  • 3
bubuljice, akne, teme, kosa Foto: Pixabay

Bubuljica je inficirana, zapušena pora, koja se najčešće pojavljuje na licu. Infekcija izaziva stvaranje gnoja, a mesto na kojem se pojavi bubuljica može biti i bolno osim što ne izgleda lepo. Koža je puna pora koje su povezane sa lojnom žlezdom, koja proizvodi vrstu ulja zvanu loj, piše Fox News.

Loj se neprekidno oslobađa i izlazi na površinu zajedno sa mrtvim ćelijama kože. Ali ponekad, kada se proizvede previše loja, pora se zapuši i stvara se neka vrsta čepa u koji može da zaluta bakterija.

Ponekad infekcija može da utiče na to da se stvori još više gnoja, zbog čega ćelije pucaju i nastaje još veća bubuljica.

Ono što treba da znate je da nijedna bubuljica nije sama po sebi puna krvi. Krv se u bubuljici pojavljuje kao reakcija kože na pritisak prilikom ceđenja. Ako tokom ceđenja izađe krv iz bubuljice, znači da ste istisnuli sve i da treba da ostavite da se to sad samo zaceli.

Bubuljice, akne, ceđenje, Mitiseri Foto: Profimedia / Bubuljice ne smete sami istiskati da vam ne bi ostali ožiljci

Ipak, morate da znate da je loše da cedite bubuljice, jer će bakterija koja dođe u dodir sa otvorenom bubuljicom samo pogoršati infekciju.

Umesto da istiskate bubuljice, umijte se dva puta dnevno vodom pomešanom sa blagim sapunom, utrljavajući sapun prstima na lice. Za kožu su najbolji proizvodi sa benzoil peroksidom i salicilnom kiselinom.

Ako ste već iscedili bubuljicu, pratite sledeće korake: isperite mesto na kom se nalazi i pritisnite ga toplim platnom, namažite kremu i održavajte vlažnost mesta. Nakon svega prekrijte bubuljicu i ne dirajte je više.

V. T.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NISAMZATO

    31. decembar 2019 | 12:12

    Nisam pristalica cedjenja bubuljica.Jednostavno kad se i pojavi neka na licu pogotovo.namazem zeokeremu na bazi zeolita.Izvanredna je za promene na kozi i treba je imati u kucnoj apoteci.

  • markan

    31. decembar 2019 | 06:00

    samo sto vise seksa i nema bubuljica

  • Mia

    31. decembar 2019 | 00:31

    Boze, mislila sam da je Luna Djogani

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA