≫ 

Ovo ukusno povrće pomaže u izgradnji snažne mišićne mase, a nepravdeno je zapostavljeno

Nepravedno je označeno kao namirnica lošijeg kvaliteta

  • 2
Krompir Foto: Pixabay

Najnovije istraživanje naučnika sugeriše da krompir može da pomogne ženama da očuvaju snažnu mišićnu masu jer su izvor visokokvalitetnih proteina.

Smatra se da protein iz korenastog povrća lošijeg kvaliteta od životinjskog proteina.

No, novo istraživanje naglašava potencijalne koristi krompira kao izvora proteina, posebno jer se poslednjih godina menjaju trendovi u ishrani i povećava se potražnja za biljkama koje predstavljaju zamenu za glavne izvore proteina životinjskog porekla.  

- Iako je količina proteina koja se nalazi u krompiru mala, kada se izoluje on može doneti neke merljive koristi - kazala je vodeća autorka studije, doktorka Sara Oikava.

Istraživači su otkrili da su žene koje su u ishranu uključile protein iz krompira, povećavale brinu procesa izgradnje mišića, za razliku od placebo grupe kod koje nisu zabeleženi ovakvi rezultati.

Krompir Foto: Pixabay

Potražnja za proteinima drastično je porasla kako bi se zadovoljile svetske potrebe, ali biljni proteini mogu da popune taj jaz.

- Ova studija pruža dokaze da kvalitetni proteini koji se dobijaju iz biljaka mogu da utiču na rast mišića. Mislim da ćete u budućnosti videti više proizvodima koji se zasnivaju na biljnim izvorima proteina - istakal je dr Sara.

Otkrića su objavljena u časopisu Nutrients.

Video: Nikako ne bacajte krompir: Možda i vi od njega napravite Rubikovu kocku

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA