≫ 

Prvu damu Albanije ne interesuju moda i lepota, ali bi volela da devojke jednu stvar dobro upamte

Supruga albanskog predsednika Iljira Mete je sve samo ne obična prva dama države

  • 1
Monika Kryemadhi foto: printscreen/youtube/Ermal Mamaqi

46-godišnja Monika Krjemadi može da stane rame uz rame sa suprugom budući da je i ona članica parlamenta i lider Socijalističkog pokreta za integracije.

Studirala je biohemiju na Fakultetu prirodnih nauka u Tirani, a potom se usavršavala u inostranstvu na zavidnim fakultetima sve dok nije odbranila doktorat u svom rodnom gradu. Sa Ilirom je u braku od 1998. godine i zajedno imaju troje dece - Boru, Bešara i Eru.

Ipak, ova dama je po mnogo čemu specifična. Iako važi za jednu od najlepše obučenih žena u Albaniji, ona ne voli da se u tom smislu ističe u prvi plan. Titulu prve dame je ponosno odbila i prepustila svojoj ćerki Bori jer smatra da postoje pametnije stvari kojima bi trebalo da se bavi.

Šokantna ispovest o raku grlića materice

Monika Kryemadhi Printskrin: Youtube/Top Channel Albania

Budući da je oduvek odavala utisak snažne i emacipovane žene koja nema nameru da se utrkuje sa prvim damama širom sveta u tome ko će poneti skuplju haljinu ili više putovati, Monika je oduvek postavljala prioritete - obrazovanje i emancipacija žena.

Zato je i šokirala albansku javnost kada je u julu prošle godine objavila da boluje od raka grlića materice i apelovala na roditelje devojčica koliko je važna vakcina protiv HPV virusa.

- Osećam se dobro zahvaljujući lekarima koji su bili izvanredni. Želim da pozovem sve mlade albanske devojčice, iako možda nisu u mogućnosti, da obavezno prime HPV vakcinu. Medicina nije u tome da leči već da sprečava.

Monika Kryemadhi foto: printscreen/youtube/RTV KLAN

Monika je opisala da nije lako došla do izlečenja, ali i šokirala deo javnosti rekavši da se operisala u inostranstvu.

- Prošla sam kroz veoma težak zdravstveni proces. Pet godina se nisam kontrolisala nakon čega mi je otkriven rak. Bilo je teško jer je moglo doći do raznih komplikacija. Operaciju sam uradila u inostranstvu i platila sam je 6.500 evra što je mnogo jeftinije od cena u Albaniji koje idu i do 20.000 evra. Teško mi je što je to moralo da bude tako uprkos činjenici da najviše poštujem albanske lekare, ali u EU je usluga bolja. Volela bih kada bi svi moji kolege takođe prijavili koliko su platili svoje operacije - istakla je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oni su Srbima uzimali organe

    2. septembar 2020 | 14:14

    A mene bas zabole stiklica, sta radi siptarska zena iz Albanijije!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA