≫ 

Farbate kosu kod kuće? Naučnici upozoravaju na opasnu bolest koju kupovna trajna boja može izazvati

U pitanju je neznatno veći rizik koji se dalje mora istražiti

  • 0
kosa, frizura, farbanje korena kose kod kuce Foto: Shutterstock

Nova studija iz SAD pruža nove dokaze o kupovinim farbama za kosu. Iako rezultati govore da gotovo da nema rizika za nastanak raka u širokom smislu, taj rizik jeste neznatno povećan za dve vrste.

Kod žena je ovaj rizik povećan za nastanak raka jajnika i raka dojke.

Studija je dokazala i da biljne boje za kosu imaju jednak efekat na šanse za razvoj određenih vrsta karcinoma, dok prirodna boja kose takođe igra ulogu, navodi se u rezultatima studije objavljenim u BMJToday.

Upotreba trajnih boja za kosu kod kuće je posebno popularna, a samo u Evropi se procenjuje da se 50 do 80 odsto žena starijih od 40 godina farba kod kuće.

Iako je Međunarodna agencija za istraživanje raka pri SZO klasifikaciju izloženosti profesionalnim bojama za kosu okarakterisala kao potencijalno kancerogene, ne postoje preporuke za individualnu upotrebu jer su dostupni podaci nepotpuni.

Da bi bolje razumeli moguću vezu između rizika od raka i boje za kosu, istraživači su analizirali 117.200 žena.

Nalazi nisu pokazali povećan rizik od većine karcinoma ili smrti od raka kod žena koje su prijavile upotrebu trajnih boja za kosu u poređenju sa onima koje ih nikada nisu koristile.

Konkretno, upotreba farbi nije povećala rizik od raka bešike, mozga, debelog creva, bubrega, pluća, krvi ili većine karcinoma kože ili dojke.

farba za kosu foto: pixabay.com

Međutim, upotreba trajne boje za kosu bila je povezana sa neznatno većim rizikom od karcinoma bazalnih ćelija, a rizik je bio veći kod žena sa prirodno svetlom kosom. Trajna upotreba farbe za kosu je takođe povezana sa povećanim rizikom od tri vrste raka dojke.

Kod žena sa prirodno tamnom kosom postojao je povećan rizik od Hodžkina (limfom).

- Moguća objašnjenja mogu ležati u tome što su nijanse trajnih boja povezane sa koncentracijom sastojaka, pa tamnije boje imaju i veće koncentracije - ističu autori studije.

Iako su rezultati prilično dobri i idu u korist sigurnosti farbi za kosu, činjenica da neznatno povećavaju rizik od dva ozbiljna tipa raka mora se dalje istražiti.

Video: Šta ti je muž! Poznati glumac uzeo stvar u svoje ruke i obarbao suprugu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA