Kako se veličina grudi menjala kroz decenije? Od bujnog poprsja Pamele do ogromnog obima Keti Prajs

Kako su se menjali stilovi poprsja i zbog čega?

  • 0
Pamela, Merlin, Kejt Foto: Profimedia/Everett Collection

Od grudnjaka do vonderbra i pomame za džinovskim implantatima, prikazujemo trendove koji su se menjaju iz decenije u deceniju.

Četrdesetih

Kako su žene morale da se pridruže ratnim obavezama, steznici su konačno napušteni u korist zasebnih grudnjaka, što je olakšavalo težak posao njihovog nošenja. U početku su izrađivani u spirali što ih je činilo kupastima, pa su bili poznati kao "grudnjaci sa metkom".

1943. godine, ekscentrični tajkun i filmski stvaralac Hovard Hjudžes takođe je izumeo grudnjak kako bi grudi filmske zvezde Dženi Rasel postale istaknutije u filmu "The Outlaw".

Jayne Russell Foto: Wikipedia/alchetron.com/Jane-Russell-1014183-W

Ubrzo su postale uobičajene i razglednice i kalendari "pin-up" devojaka obučenih samo u donje rublje za podizanje morala vojnika. Sada su dojke prikazane kao poželjni atributi, žene su pokušavale da se prilagode ‘idealu’ koji su videle na slikama: pune, visoke i šiljaste.

Pedesetih

Pokretanje "Plejboja" dovelo je do toga da su ženske grudi bile izloženije oku kao nikada pre.

Sad kad su golišave seksi slike žena prestale biti tabu, žene postaju svesnije u vezi sa veličinom grudnjaka, što dovodi do pronalaska "falsifikata", jastučića u grudnjaku kako bi one izgledale veće.

Marilyn Monroe Foto: Wikipedia/Bert Parry

Ipak, isticanje dekoltea, kako su nosile holivudske zvezde, bilo je previše rizično za većinu žena tog vremena.

Šezdesetih

Još ranije, lekari su eksperimentisali ubrizgavanjem u grudi žena životinjske masti do parafina, da bi videli da li će ih to trajno povećati. Međutim, ovaj je eksperiment završen katastrofalnim rezultatima.

Ali tek 1962. godine, kada su dva teksaška hirurga dala prvi silikonski implant koji je povećao veličinu od B do C korpe, rođen je moderni estetski zahvat.

Ipak, po završetku prve operacije, došlo je do naglog preokreta u pogledu toga kako bi savršena dojka trebalo da izgleda.

Model Twiggy Foto: Profimedia

Dolazak šesnaestogodišnjeg modela Tvigi, nazvane "Lice 1966.", stvorio je novi trend dečačke siluete, za koju se zalagao i najuticajniji dizajner haljina Mari Kuant.

Sedamdesetih

Do sada je sve veći broj žena uzimao kontracepcijske tablete, posebno nakon odluke iz 1974, da se može davati i neudatim ženama. Efekat nije bio samo da se ženama omogući veća kontrola nad njihovim seksualnim životom, već i da se poveća veličina njihovih poprsja usled upotrebe hormona.

Stručnjaci kažu da su visoke doze sintetičkog estrogena koje je tableta imala, a koje su podstakle širenje mlečnih kanala u dojkama, doprinele da prosečna veličina poprsja u poraste sa 34B na 34C, prema istraživačima sa Univerziteta Portsmouth.

Istovremeno, zašiljeni, strukturirani grudnjaci, takođe su viđeni kao simbol muške kontrole, uz feministkinje koje su pozivale žene da ih spale.

Grace Jones Foto: Profimeida

To je dovelo do toga da modeli često prikazuju manje grudi, posebno u modnim časopisima, gde su viši, uglasti tipovi tela bili najviše u modi.

Osamdesetih

Bolja ishrana i veći izbor hrane značili su da se prosečna veličina grudi žene sada popela na 75D.

Implantati su se vratili na velika vrata kako bi simulirali "živahne" grudi koje je prva promovisala TV zvezda Pamela Anderson u seriji "Baywatch".

U to vreme hirurzi su ubacivali implante malim rezom ispod areole, a zatim ubacivali silikonsku vrećicu u obliku suze koja je sadržala plastični gel ili fiziološki rastvor koji je oblikovan. Međutim, strah zbog curenja gela značio je da će uskoro biti zamenjeni sa pouzdanijim fiziološkim rastvorom.

Budući da ni ovi nisu zadovoljavali oblik, napravljeni su u kružnom obliku, što ih je učinilo primamljivijma.

Devedesete

Kejt Mos ušetala je na scenu manekenstva sa svojih 19, 1993. godine, u prozirnoj haljini na kojoj su prikazane njene manje A dojke i najavila novu eru "waif" trenda.

Ipak, dok je Kejt izazvala revoluciju malih grudi, istovremeno je u Americi nastavljena pomama za velikim grudima koja je započela još osamdesetih.

Međutim, za one koji još uvek nisu mogli da priušte operaciju od oko 5.000 dolara, patentiran je brushalter vonderbra.

1994. godine rečeno je da je manekenka Eva Hercigova bukvalno zaustavila saobraćaj plakatima na kojima je gledala u svoje stisnute dojke u jednom od odevnih predmeta, pod naslovom: "Zdravo, momci". Iste godine Liz Harli takođe je naciju "zapalila" noseći Versaće haljinu koja otkriva dekolte.

U ovoj eri, savetnik plastičnog hirurga Fulvio Urso sa klinike "Eterno 360" kaže da je povećanje dojki još uvek bio statusni simbol.

Trend da se okrugli čvrsti implanti stavljaju ispod mišića, takođe je značio da mogu izgledati vrlo visoko i okruglo, naročito uočljivi na mršavijim ženama.

2000-ih

Kako je Kejti Prajs počela ponavljati operacije koje su joj grudi premeštale sa H korpu, žene su počele imati ideju da je dobijanje većih grudi bila jednostavna opcija.

Stručnjaci su 2006. procenili da je izvršeno oko 20.000 zahvata povećanja dojki, što je ogroman porast za trećinu, samo u jednoj godini, navodi The Times.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Katie Price (@katieprice)

Operacija je takođe bila prikazivana u rijaliti emisijama o estetskoj hirurgiji poput 'Extreme Makeover' koje su pokazale dramatične transformacije.

2010. godina

Do sada, nisu samo implanti činili prosečnu veličinu dojke koja se sada povećala na korpu DD, prema rečima dr Nikole Brauna sa Univerziteta u Portsmoutu - sada je prosečna žena 12 kiograma teža nego vek ranije, a svaka treća ima prekomernu težinu.

- Dojke se uglavnom sastoje od masnog tkiva, pa je logično pomisliti da će se, ako se nivo masti žene poveća u celini, veličina dojke povećati - prema dr Braunu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA