7 delova tela koji nemilosrdno otkrivaju vaše godine: Na njima se vide prvi znakovi starenja

Godine ne možete sakriti

  • 4
Plava žena plavuša bela majica Foto: Shutterstock

Prvi znaci starenja pojavljuju se u dvadesetim godinama, kada "svračije noge" počinju da se formiraju oko naših očiju. Većina se obično fokusira na negu lica u pokušaju da što duže održi mladalački izgled. Ali postoje i drugi delovi tela, pored lica, koji mogu otkriti koliko zaista imamo godina.

Postoje znakovi  na telu, od glave do pete, koji mogu otkriti vaše godine, a evo samo nekih od njih koje bi trebalo uzeti u obzir.

Laktovi

Kada ostarite, koža oko laktova postaje naborana i opuštena. Postoji niz razloga zbog kojih glatka koža lakta može postati suva i perutava. Na primer, konstantno trenje o odeću dodatno će doprineti suvoći kože i vremenom je opustiti. Svaki drastičan gubitak kilograma takođe može da olabavi kožu vašeg lakta.

Lakat ruka starija žena Foto: Shutterstock

Ruke

Ruke su jedan od prvih delova tela koji pokazuju bilo kakve znake starenja. Kako koža stari, gubi kolagen i teže zadržava vlagu. To može učiniti kožu na rukama suvom. Vene takođe postaju vidljivije s godinama.

Nokti

Nokti su parametar celokupnog zdravlja i odražavaju promene koje se vremenom dešavaju u vašem telu. Kako starimo, tako se rast noktiju lagano usporava, a nokti mogu postati i skloni lomljenju.

Vrat

Jedan od najčešćih znakova starenja vrata je pojava vertikalnih mišićnih traka. Još jedan znak da koža na vratu stari su i smeđe mrlje. One se mogu razviti kao rezultat oštećenja od sunčanja, genetskih faktora ili drugih zdravstvenih problema poput gojaznosti.

Dekolte

Duboki dekoltei ostavljaju kožu grudi izloženom spoljašnjim faktorima. Možda su vam se pege pojavile dok ste bili mlađi, ali one su verovatno postajale sve veće i tamnije vremenom, što je rezultiralo smeđim mrljama. Još jedan znak starenja kože grudnog koša je crvenilo i prošireni krvni sudovi. Najčešće ih uzrokuju oštećenja od UV zraka.

Starost Foto: Pixabay.com

Usne

Slično koži oko očiju, usne su mnogo nežnije od ostalih delova tela. Na usnama se takođe mogu razviti bore, a neke navike, poput pušenja, mogu doprineti pojavi preuranjenih tankih linija oko usana. Dehidrirane usne su takođe sklonije pukotinama, a ponekad mogu i da izgube prirodnu boju.

Kosa

Kako postajemo stariji, naša kosa ne samo da gubi boju već i volumen. Kada starimo, protok krvi u vlasištu i oko folikula dlake se smanjuje. Kosa prima manje kiseonika i vitamina potrebnih za rast. Kao rezultat, dlaka počinje da gubi debljinu.

Šta biste još mogli da dodate na ovu listu? Imate li savete kako duže održati telo mlađim?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ma da

    23. decembar 2020 | 18:37

    Nee. Ja želim prirodno da starim..Ništa lepše doživeti starost a biti osoba koja jesi! 🤷‍♀️

  • Ana

    23. decembar 2020 | 18:59

    Da meni da Bog da ja ostarim.... Ostalo je nebitno!

  • Lejla

    23. decembar 2020 | 19:54

    Skrivanje godina...prvi znak starenja...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA