≫ 

Kako da izgledate mlađe? Pravila šminkanja kada pređete 40. i greške koje se najčešće prave

Koliko šminka može da nam bude saveznik, toliko može da bude i surovi neprijatelj ako je ne koristimo pravilno

  • 0
Devojka šminka Foto: Shutterstock

Pravila šminkanja, kao i trendovi, menjaju se iz godine u godinu.

U ranoj mladosti, kada se tinejdžerke tek upoznaju sa dekorativnom kozmetikom, sklone su eksperimentisanju i svaki stil šminkanja im dobro pristaje. Međutim, kada dođemo u neke zrelije godine, prirodno je da koža lica zahteva brižljižo odabranu šminku i dodatnu negu. Pojava finih linija i bora, kao i gubljenje tonusa mišića lica za neke dame mogu da biti frustrirajući, ali spadaju u proces starenja koji nas stigne pre ili kasnije. Stoga, odabir šminke, kao i njeno nanošenje ključni su faktori za dobar izgled.

Evo nekoliko saveta kako da zablistate i u zrelim godinama.

Pre početka šminkanja najvažnije je kožu lica tretirati hidratantnom kremom i sačekati da je koža delimično upije.

Rumenilo, bronzer Foto: Pixabay.com

Puder

Koristite hidratantan puder sa svetlucavim mikročesticama koje će koži dati izgled blistavosti. Nikako ne koristite nijanse koje su tamnije od vašeg prirodnog tena, jer ćete time istaći sve nepravilnosti. Izbegavajte puder u prahu, kao i kameni - mogu se napraviti brazde u predelu finih linija i učiniti da delujete starije.

Korektor

Korektor za podočnjake koristite u svetlijoj nijansi od podloge, time ćete postići efekat svežijeg izgleda. Korektor ne bi trebalo da bude znatno svetliji od samog pudera, osim u slučaju da ne želite da izgledate poput pande na negativu.

Šminka, seksi devojka Foto: Shutterstock

Bronzer, hajlajter i rumenilo

Velikom četkom bronzano zlatkaste čestice bronzera nanesite ispod jagodične kosti, blago po ivicama čela, brade i nosa. Hajlajter, takođe, blago nanesite na predele jagodica ispod očiju, na vrh gornje usne i ispod donje. Rumenilo nanesite na jagodice i birajte pastelne tonove sa blagim sedefom.

Maskara

Ukoliko su vam kapci spušteni, vodite računa da vam se maskara ne oslikava. Počnite da je nanosite od vrha trepavica, a zatim pređite čitavom dužinom. Izbegavajte da maskaru nanosite na donje trepavice ili je, ako ste dovoljno vešti, nanesite samo u jednom potezu.

Maskara Foto: Pixabay.com

Senka

Sa senkom za oči morate biti vrlo pažljivi, kako prema samom odabiru, tako i prilikom nanošenja. Birajte one sa manje sedefa, ali ne ni sasvim mat, jer i jedne i druge mogu dati kontra efekat od željenog i istaći bore koje se najpre stvaraju u ovim predelima gde je koža najtanja. Izbegavajte agresivne nijanse, prepustite ih tinejdžerima.

Ruž

Proces starenja podrazumeva gubitak volumena usana, pa budite oprezni kada nanosite crvene tonove. Ako se odlučite za njih, birajte umirujuće nijanse. Eksperimentišite sa prirodnim tonovima i bojama mesa koje "vuku" na rozikaste nijanse.

Vreme je da se odreknete šljokica i glitera i vodite se time da je minimalno u vašem slučaju - maksimalno, nećete pogrešiti.

Video: Uspavana lepotice bez trunke šminke na sebi: Kako Bela Hadid zapravo izgleda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA