Proglašena je ženom sa najsavršenijim licem: Kako biste je vi ocenili?

Prema nauci, simetrija je važan znak privlačnosti

  • 25
Florence Colgate Foto: Facebook/Florence Colgate

Većina nas ima sopstvenu definiciju lepote i onoga što nekoga čini posebno atraktivnim, ali što se tiče nauke, sve je u merenjima - ili tačnije, u pravom odnosu.

Kada je britanska kompanija Lorraine Cosmetics sponzorisala takmičenje u pronalaženju „savršenog lica“, tada 18-godišnja britanska studentkinja Florens Kolgejt - sa blistavom kožom, prirodno plavom kosom i blistavim plavim očima - proglašena je pobednicom. Florens je trijumfovala na takmičenju na kom je učestvovalo više od 8.000 kandidatkinja.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by European Beauty (@europeanlove)

Takmičarkama je, piše 24sata.hr, bila zabranjena šminka, a jedan od striktnih uslova bio je da nisu prethodno bile podvrgnute plastičnim operacijama ili bilo kakvim estetskim korekcijama.

Florensina boja kose i očiju nisu razlozi zbog kojih je pobedila na takmičenju, već način na koji se mere njenih crta lica poklapaju u pogledu simetrije, poznatog kao „zlatni presek“.

Kolgejtova je proglašena najlepšom zbog otkrića da je razmak između njenih zenica jednak polovini širine njenog lica od uha do uha. Ona je na "zlatnom preseku" u tom području postigla rezultat od 44 odsto.

Nauka takođe kaže da lica najatraktivnijih žena imaju relativnu udaljenost između očiju i usta, što je nešto više od trećine merenja između linije kose i brade. Ovde je Florens dobila 32,8 procenata.

Karmen Lefevr sa Fakulteta za psihologiju Univerziteta Sent Endrjuz, rekla je da je lepota čvrsto povezana sa simetrijom, napominjući da Florens ima sve klasične kriterijume koji zadovoljavaju standarde lepote.

- Ima velike oči, visoke jagodične kosti , pune usne i lep ten, navela je Karmen.

- Simetrija je veoma važan znak privlačnosti. Iako je ne shvatamo u svakodnevnim interakcijama, na licima većine ljudi desna i leva polovina zapravo se prilično razlikuju - objasnila je Lefevr.

Konačno, drugi koji su detaljno pregledali fotografije devojke koja je svojevremeno proglašena Britankom sa najlepšim licem otkrili su da su proporcije njenog lica gotovo savršena ilustracija "zlatnog preseka" - 1.6, takođe poznatog kao Fi.

"Zlatni presek", poznat i kao i "zlatna proporcija" ili "božanski presek" imaju još i Šanaja Tvejn, Liz Harli, Džesika Alba, Bela Hadid, Bijonse, Natali Portman, Keti Peri...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Luigi Vercotti

    14. mart 2021 | 14:36

    Za nju, ocena, jedva prosek (sve na svom mestu a opet nekako bezlično i prazno) ali za naslov, čista nula. "Ko vrata". Najsavršenije??? Najsavršenije??? Svaki put me, iznova, "šokira" kada vidim da ste sve "vredne" reči već odavno izlizali i obesmislili pa sad morate da izmišljate nove. "Najmrtvije" sam ozbiljan.

  • TKo

    14. mart 2021 | 14:31

    S obzirom da je bez šminke i hirurških zahvata, može se reći da je lepa. Majka priroda je na najlepši način pokazala svoju moć.

  • Mile

    14. mart 2021 | 13:53

    Za ženu iz Velike Britanije,je odlična !Inače ispod proseka...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA