6 saveta kako da pripremite telo za leto: Evo šta je potrebno da uradite za kožu meku kao svila

Leto kuca na vrata, a za meku i glatku kožu kakvu mnogi žele da pokažu, potrebno je malo truda

  • 0
foto Freepik.com

foto: Freepik.com

Leto je na pragu i mnogi već uveliko razmišljaju o godišnjim odmorima, ali i o toplim danima koji su zahtevniji, bar u smislu nege tela.

Ako na samom početku sezone i ne idete na odmor, za vrele dane neophodno je pripremiti kožu, koja će biti izložena suncu narednih nekoliko meseci.

Za meku i  glatku kožu, koju ćete jedva čekati da pokažete, potrebno je i malo truda.

Stručnjaci su podelili šest saveta kako da pripremite telo za leto.

1. Zdrava koža 

 

Redovan piling može biti deo procesa zdravog održavanja kože bez obzira na godišnje doba. Ukoliko imate osetljivu kožu, trebalo bi da pripazite koju vrstu pilinga birate.

Odlučite se za onaj koji je prilagođen vašem tipu kože.

Cilj pilinga je da se odstrani spoljni, mrtvi sloj kože, a da se ne ošteti sloj ispod te površine.

Četke i rukavice za piling nude jednostavne načine za ravnanje grubih mesta na koži. Rotirajuće četke za čišćenje fizički uklanjaju mrtve ćelije kože.

Redovnim pilingom vaša koža će postati sjajnija i čistija, a takva će bolje reagovati na toplo vreme koje leto donosi.

2. Uklonite dlačice bez iritacije

 

Dolazak letnje sezone kao obavezan tretman podrazumeva depilaciju. Dermatolozi preporučuju da je posle depilacije kožu potrebno nahraniti i umiriti pre nego što je izložite suncu.

- Savetujem klijentima da 48 sati posle depilacije ne izlažu kožu suncu. Folikuli su osetljivi na iritaciju, a koža može biti  dosta osteljivija zbog trenja lasera, depilacije voskom ili brijanja - kaže dermatolog Sindi Baršop.

depilacija, koza, prepone

Foto: Shutterstock

Ona preporučuje da kožu posle depilacije namažete  kremom za sunčanje bez ulja, a zatim je napuderišete talkom za bebe kako biste je zaštitili i smirili iritaciju posle depilacije.

3. Borite se protiv UV zračenja hranom

 

Sav posao koji ulažete u to da vaša koža izgleda dobro biće uzaludan, ako je i odabirom namirnica koje ćete unositi u organizam ne zaštitite od UV zračenja koje je najjače tokom leta.

Prema istraživanjima, kuvani paradajz bogat je likopenom, antioksidansom koji pomaže u borbi protiv negativnih posledica sunčanja kao što su crvenilo i opekotine.

Ako planirate da provodite mnogo vremena na otvorenom, u ishrani što više koristite paradajz, kako svež, tako i termički obrađen.

Velika količina ovog povrća koju unesete kroz ishranu osiguraće vam potrebnu količinu likopena, koja će vašu kožu zaštiti od štetnih efekata izlaganja letnjem suncu.

4. Očistite telo od bubuljica i akni

 

Pred leto je naročito važno očistiti telo od bubuljica i akni. I na drugim delovima tela, na leđima i stomaku akne lečite kao i na licu.

Redovnim pilinzima i korišćenjem krema koje će vam preporučiti dermatolog zacelićete već iritiranu kožu pred leto.

Za tuširanje su korisni i proizvodi koji sadrže salicilnu kiselinu i koji pomažu u uklanjanje mrtvih ćelija kože.

Proizvodi na bazi benzoil-peroksida takođe mogu biti od pomoći, jer prodiranjem u kožu ubijaju bakterije koje uzrokuju akne i bubuljice.

5. Savet kako da uspešno prikrijete celulit

 

Neki proizvodi mogu sanirati neželjeni izgled celulita, međutim, kao što znate, on neće nestati zauvek. Učinak zaglađivanja i toniranja je trenutan, ali će vam pomoći u prikrivanju celulita i doprineti da bolje izgledate i da se bolje osećate. Koža će izgledati zategnuto i preplanulo, što će prikriti i rupice od celulita.

- Proizvodi koji sadrže kofein i teofilin privremeno dehidriraju masne ćelije. Međutim, ako dugoročno želite da se rešite celulita trebalo bi da idete na masaže i da vežbate  - objašnjavaju  stručnjaci.

6. Sredite stopala i pete 

 

Ako ste celu zimu nosili čizme, stopalima će dobro doći  osvežavajući tretman pre nego što  počnete da nosite sandale i japanke.

Nega stopala

Foto: Shutterstock

Oporavak stopalima i petama možete priuštiti u nekom kozmetičkom salonu tako što će vam kozmetičarka uraditi profesionalni pedikir.

Ako, pak, nemate vremena možete da obavite pedikir i u kućnim uslovima. Stručnjaci savetuju da prvo uklonite turpijom zadebljalu kožu sa stopala i peta, a zatim namažete u debelom sloju kremu ili vazelin, zamotate stopala plastičnom, providnom folijom i obujete pamučne čarape.

Tako prespavajte noć, a postupak možete da primenjujete dokle god vam koža ne postane potpuno glatka i meka.

Kada postignete izgled stopala kakav ste hteli, nastavite da ga održavate tako što ćete jednom sedmično primenjivati ovaj tretman.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA