Kako najlakše smršati do leta: 6 saveta za gubitak viška kilograma koji sigurno dovode do rezultata

- Male promene mogu da naprave značajnu razliku - kaže za Telegraf personalni trener Nikola Krgić

  • 1
foto Pixabay foto Pixabay

Ne postoji nijedan sagorevač masti, niti pilula koja može da reši problem gojaznosti. Samo razmišljajte logički - ako postoji, zar mislite da bi u svetu trenutno bilo više od milijardu ljudi sa prekomernom težinom?!

Sedeći način života i razvoj tehnologije sigurno su doprineli ovom broju, ali takođe je važno spomenuti i prisustvo šećera, aditiva i veštačkih zaslađivača u skoro svim namirnicama.

Kada imamo sve na dohvat ruke, kada je šećer teško izbegavati, a znamo da stvara zavisnost, zaista postaje teško držati kilograme pod kontrolom.

foto Pixabay foto Pixabay

Takođe, čovek je rob navike. Sve dok ne promenimo stare loše navike, neće biti pomaka ni u mršavljenju.

Postoji mnogo metoda i dijeta pomoću kojih je moguće izgubiti kilograme, a najpoznatiji je gladovanje. Gladovanjem ćete sigurno izgubiti kilograme, samo postoje dva problema: prvi je da nije dugoročno održivo, a drugi da nije zdravo i nikako se ne preporučuje.

Ipak, postoje metode koje zasigurno daju rezultate i nije ih teško uvrstiti u svakodnevnu rutinu.

1. Kalorijski deficit

Osnovna preporuka je kalorijski deficit. To možemo postići na dva načina - smanjenjem dnevnog unosa kalorija ili povećanjem potrošnje kalorija. Kalorijski deficit ne treba da bude veći od 500 kalorija, a za početak će biti dovoljno i 300 kalorija.

Većina osoba koja tek krene da trenira i da ne menja ništa u svojoj ishrani sigurno će videti promene, jer dolazi do povećanja kalorijske potrošnje.

2. Unos proteina

Siguran sam da većina osoba koja ne trenira, ali takođe i osobe koje redovno treniraju ne unose dovoljno proteina. Proteini su gradivna materija i od esencijalne su važnosti.

Preporuka je od 1,5 do 2 grama po kilogramu telesne mase.

Meso povrće luk brusnice hrana jelo Foto: Shutterstock

3. Hidratacija

Ostati hidriran naročito u toplijem delu godine je jako bitno. Verovatno veliki deo populacije zanemaruje vodu, a čovekovo telo čini 70% voda.

Preporuke zavise od pola, starosti, aktivnosti - za žene 2,5 litara, a za muškarce 3,5 litara vode dnevno.

4. Trening

Svaka dijeta bez treninga rezultuje gubitkom mišićne mase, a takođe je dobro da znate da su mišići fabrike za potrošnju kalorija. Zato je dobro da ih imate u većem procentu.

5. Hrana bogata vlaknima

Neka se bar na trećini tanjira za svaki obrok nalazi povrće. Svaku nezdravu užinu zamenite voćkom. Hrana puna vlakana doprineće sitosti, a vaš stomak će biti zahvalan.

6. San

Neverovatno je koliko je san bitan za naše telo. Tokom 8 sati dok spavamo naše telo se regeneriše. Osobe koje imaju nekvalitetan san imaju i poremećen rad lučenja hormona, i u toku dana im se češće javlja osećaj gladi.

Spavanje, gola, krevet san Foto: Shutterstock

Promenite male stvari i to radite dugoročno - sigurno će biti rezultata.

Instagram nalog Nikole Krgića možete da pratite OVDE

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1Vuk

    18. maj 2021 | 18:41

    smršao sam preko 30kg.. Ne jedite i to je to.. Bilo i ostalo!! Posebno slatko grickalice brza hrana..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA