8 prirodnih sredstava za saniranje posledica prekomernog sunčanja: Crvenilo i bol će nestati

Koliko god da volimo da dobijemo lep bakarni ten vrlo često preteramo sa sunčanjem, a posledica toga su crvenilo i opekotine

  • 2
bazen, devojka se sunca na bazenu Foto-ilustracija: Shutterstock

Vreme je godišnjih odmora, ali i velikih vrućina kada postoji ozbiljan rizik od toga da vam na suncu "izgori" koža i da čak dobijete opekotine.

Najvažnije od svega, savetuju dermatolozi i kozmetičari, jeste da se pre izlaganja suncu namažete kremom sa odgovarajućim faktorom.

Međutim, ako ipak dođete u situaciju da preterate sa sunčanjem i da se pojave bol i crvenilo, postoji nekoliko načina kako da uspešno sanirate posledice prekomernog sunčanja.

1. Paradajz i mleko

Izmešajte dve kašike soka od paradajza sa četiri kašike punomasnog mleka. Ovu smesu nanesite na bolna mesta i isperite posle pola sata.

2. Svež krastavac

Opekotine možete rashladiti i ako ih trljate komadićima ohlađenog krastavca, koji, uz to, i hidrira kožu.

3. Jabukovo sirće

Prirodno jabukovo sirće pomaže ponovnom uspostavljanju prirodne Ph vrednosti kože, smiruje upalu i sprečava pojavu plikova.

Vašoj koži koja trpi posledice prekomernog sunčanja najviše će prijati kupanje u mlakoj vodi u kojoj su rastvorene tri šolje jabukovog sirćeta.

Posle ove kupke nemojte se brisati, već pustite kožu da se sama osuši.

4. Kiselo mleko

Još jedan siguran i oproban recept kod ublažavanja posledica sunčanja je kiselo mleko. Namažite crvena i bolna mesta hladnim kiselim mlekom i posle 15 minuta isperite mlakom vodom.

Posle operacije trebalo bi jestu laganu i blagu hranu u malim količinamaaga hrana u malim količinama Foto: Shutterstock

5. Soda bikarbona

Ako vam jabukovo sirće i kiselo mleko nisu pri ruci, potražite sodu bikarbonu. Kupanje u mlakoj vodi u kojoj je rastvorena šolja sode bikarbone vraća koži prirodnu kiselost i umiruje upalu.

6. Ulje lavande

Opekotine će brže zaceliti, a napetost i nervoza zbog bolova se smanjiti zahvaljujući blagotvornom dejstvu lavandinog ulja. Ovaj melem spada u retka esencijalna ulja koja možete da naseste na kožu direktno, bez rastvaranja.

7. Neven

Posledice preteranog izlaganja suncu možete da ublažite i pomoću obloga od nevena.

U litar vode ubacite dve šake svežih ili suvih nevenovih cvetova i kuvajte 10 minuta. Kad se tečnost ohladi, njom natopite čistu gazu i privijte na bolno mesto. Neven pomaže obnavljanju kože.

8. Aloja

Melem od aloje stimuliše ćelijski metabolizam i ubrzava obnavljanje površinskog sloja kože. Aloja sadrži vitamine A i C, koji su prirodni antioksidanti, minerale bakar, selen i magnezijum, kao i cink, moćan u borbi protiv virusa.

Aloe vera, aloja Foto: Pixabay

Najbolje i najlakše za primenu je da na opekotine stavite list ove biljke, ako je imate. Poželjno je prethodno ga ohladiti i preseći tako da gel prislonite direktno na kožu.

Najviše efekta ima ako ga ostavite da prenoći na opekotini. Međutim, i sa alojom, kao i sa svim preparatima, treba biti oprezan, pošto postoji mogućnost da ste osetljivi na neki od sastojaka koji sadrže.

Ako je opekotina teža ne smete koristiti nikakve masnoće, jer mogu izazvati infekciju. Kada koža počne da se ljušti, to je znak da se obnavlja. Odumrli sloj ne smete skidati sami.

Ukoliko posle sunčanja osetite jezu, ako vas trese groznica ili ako imate plikove i osip, nemojte se lečiti sami, već se obavezno javite lekaru, savetuju dermatolozi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA