Hibernacijska dijeta je hit u svetu, a ključ je u jednoj namirnici: Višak kilograma se topi u snu

Ova dijeta postala je veoma popularna, autori tvrde da nije zahtevna, a njom može da se skine i do 10 kilograma za mesec dana

  • 2
Spavanje san jastuk žena devojka Foto: Shutterstock

Do skoro je bilo nezamislivo da spavate i gubite kilograme, a sada je potpuni hit u svetu hibernacijska dijeta u kojoj se zapravo kilogrami tope dok spavate.

Tokom noći, tačnije tokom sna, možete sagoreti mnogo kalorija, i to isključivo iz telesnih masnoća.

Koliko ćete kilograma izgubiti, tvrde autori ovog režima ishrane nutricionisti Majk i Stjuart Mekines,  zavisi od početne težine, ali i namirnica koje unosite tokom dana.

Statistike kažu da ukoliko imate višak težine u odnosu na idealnu 10 odsto, možete izgubiti 4 do 5 kg mesečno prateći jednostavne preporuke ove dijete.

U nekim studijama mogu se naći veće cifre gubitka težine kod gojaznih ljudi, i to u rasponu od 10 do 20 kg za dva meseca.

Kako funkcioniše Hibernacijska dijeta

Nutricionisti Majk i Stjuart Mekines osmislili su dijetu na osnovu proučavanja životinja koje zimi spavaju. Verovatno vam je prva asocijacija - medved i njegov zimski san.

Medved pre hibernacije danima jede voće, razne bobice i med. Nema teške hrane, nema proteina, već hrana koja je "laka".

Autori dijete došli se na ideju da bi sličan režim ishrane mogao da bude primenjen i kod ljudi. Podrazumeva se prilagođen, jer ljudi nemaju zimski san.

Autori su pre svega posmatrali sportiste i pratili procese koji se dešavaju u jetri, naročito šta se dešava sa brzim "gorivom" koje je tamo akumulirano.

Došli su do saznanja da stanje jetre određuje stanje organizma i da se izborom hrane i vremena njenog konzumiranja može značajno uticati na veliki broj procesa u organizmu.

Njihovim radovima dovedene su u pitanje dve stvari koje su su zabranjene u standardnim dijetama - konzumiranje hrane pred spavanje i trening.

I u ovoj dijeti vodi se računa šta se jede i koje vežbe radite.

Kada jedemo namirnice bogate fruktozom, odnosno voćnim šećerom, on se transformiše u glikogen i skladišti u jetri. Ovo dalje stabilizuje nivo šećera u organizmu i omogućava telu da aktivira hormone zadužene za oporavak koji izgrađuju ćelije mišića i kože.

Ovi hormoni se za svoj rad snabdevaju direktno iz masnoća. Naše telo se umesto bavljenjem regulisanja nivoa šećera, bavi oporavkom, uz potrošnju masnoća, što nam donosi dvostruku korist.

med Foto: Pixabay

Čarobna formula koja topli kilograme

Čarobna formula ove dijete je med.

Autori su zaključili da jedna kaška meda pred spavanje može da pokrene korisne procese u organizmu i počne da nas oslobađa kilograma.

Smatraju da je spavanje mini hibernacija koja, ako je pravilno sprovedena, jača i oporavlja organizam i utiče da se mast jednostavno "topi" pod uticajem različitih hormona koji nastaju u takvoj sredini.

U ovoj dijeti je potrebno koristiti potpuno prirodan med, jer samo takav može da stigne do jetre a da ne utiče na nivo insulina i time proces okrene u neželjenom pravcu, odnosno ka gojenju.

Autori navode da je najbolje koristiti med u sirovom obliku, jer je on pravi rudnik nutritiva za naš organizam: sadrži 22 amino kiseline i više od 5.000 enzima važnih za naše zdravlje. Tu su i minerali - gvožđe, cink, kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum i selen, kao i vitamini B6, tiamin, riboflavi i niacin.

Autori ističu da je uz ovu dijetu potrebno i vežbanje, i to dva do tri puta sedmično po 15 do 20 minuta.

Kako navode, najbolja vežba koja ide uz ovu dijetu i daju najbolje rezultate je dizanje tegova.

Devojka, vežbe, fitnes, teretana Foto: Shutterstock

Hibernacijska dijeta u praksi

Potrebno je da u ishranu umesto proteina uvedete što više vlakana, odnosno da jedete laku hranu kao što su voće i povrće.

Pre spavanja uzmite kašiku kvalitetnog meda i spavajte kvalitetno 7 do 8 sati u dobro zamračenoj prostoriji bez televizije i buke.

Tri puta sedmično vežbajte uveče 15 do 20 minuta, ali intenzivno, najbolje sa tegovima.

Kako tvrde autori, to je sve što je potrebno da učinite, a kilogrami će se topiti dok spavate.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    6. jul 2021 | 14:05

    😂Prati ovu dijetu i za mesec dana si ko tenk

  • Anika

    7. jul 2021 | 22:59

    Bas dobra dijeta za dijabeticare.Med je jedina namirnica koja odmah dospeva u krv i najbrze podize secer.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA