≫ 

Novosađanin Mario napravio frizuru visoku 4 metra i tešku 14 kg: Iznenadiće vas cena

Brod od kose, nezvanično najveću frizuru na svetu, naš umetnik izrađivao je pune dve godine, a kako najavljuje za Telegraf, tek ima nameru da sruši sopstveni rekord u gabaritu frizure

  • 11

Foto: Stefan Stojanović

Novosadski frizer Mario Hvala (38) napravio je, nezvanično, najveću frizuru na svetu, i to u obliku broda.

Frizura koju, istina, nisu verifikovali iz Ginisove knjige rekorda, ali pleni pažnju na prvi pogled, impozantnih je dimenzija - visoka je četiri metra, dugačka nešto malo više od četiri metra, a teška čak 14 kilograma.

Fotografije i snimci broda od kose obišli su svet, baš kao i prethodni radovi ovog Novosađanina - najveća zgrada na svetu Burdž Kalifa (visoka 3,2 metra), kao i brojni portreti od kose, među kojima su bili Novak Đoković, Nikola Tesla, Mesi, Vladimir Putin...

Foto: Stefan Stojanović

Mario za Telegraf otkriva kako je došao na ideju da napravi novu za sada najveću frizuru na svetu, koliko je vremena utrošio da bi je kreirao, kakve su bile reakcije ljudi kad su videli modela koji ju je poneo...

- Frizuru “brod” počeo sam da radim 20. oktobra 2019. godine - kaže Mario Hvala za Telegraf, napominjući da je u trenutku početka izrade broda od kose to bila samo zanimljiva vizija koju je želeo da sprovede u delo.

- Osnova frizure je stiropor, koji je u nekim delovima bio izdubljen kako bi sama frizura bila što lakša. Primera radi, jarboli su šuplji, što se, naravno, ne vidi, ali je devojci koja je promovisala frizuru umnogome olakšalo da istu nosi.

Zašto baš brod? Mario objašnjava da je želeo da, posle mnoštva portreta od kose, poželeo da napravi nešto drugačije, a što ima veze sa pravoslavljem.

Kosu za izradu instalacije je, kaže, uglavnom kupovao kod Kineza i za nju dao oko 400 evra, a frizuru čija je vrednost definitivno neprocenjiva radio je po sekcijama, u salonu u kom već godinama demonstrira svoje umeće.

Upravo u salonu je i pronašao devojku koja će biti, kako Mario kaže, dovoljno harizmatična, lepa i jaka da ponese frizuru tešku 14 kilograma.

- Frizuru je nosila moja klijenktinja Jelena Dragoljević i nije se uplašila, iako je frizura izgledala ogromno - objašnjava Mario i dodaje da je u Jeleni video hrabrost da se upusti u jedan ovakav umetnički izazov.

Kad je fotografisanje i snimanje frizure bilo obavljeno, brod od kose bio je izložen u školi “Ćirilo i Metodije”. Iako je Mario imao nameru da proda ovu umetničku instalaciju nekom restoranu, sudbina je htela drugačije:

- Neko od radnika koji radi na održavanju čistoće slučajno je srušio brod od kose, pa bi sada trebalo iznova utrošiti vreme za sklapanje.

Mario je, čini se, poznatiji u svetskoj javnosti nego kod nas. Zbog neobičnog talenta i činjenice da na originalan način spaja slikarstvo i frizerski zanat, od 2017. gostovao je na mnogim svetskim TV stanicama, a snimci i fotografije njegovih radova broje se u desetinama miliona pregleda. I video-snimak broda od kose preuzela je američka agencija za medije. Takođe, Mario je dobio poziv da učestvuje u italijanskoj verziji programa “Ja imam talenat”.

Kad bira ličnosti koje će portretisati kosom, uvek mu je, kaže, izazov da radi ili one koje drugi preterane vole ili, pak, one koje drugi preterano mrze.

- Odluku o novom portretu još nisam doneo, ali to će svakako biti neko ko izaziva snažnu reakciju javnosti - obećava Mario i ističe da mu je u ovom segmentu posla najvažnije da pošalje dobru poruku.

Kad je, pak, reč o gigantskim frizurama, ovaj umetnik već ima viziju šta će biti njegov naredni izazov:

- Voleo bih da napravim Isusa Hrista i anđela, a da dimenzije radova budu od sedam do devet metara. Hrišćanski motivi su svakako ono što me mnogo privlači i tome ću se u budućnosti i posvetiti.

Video: Devojka obrijala glavu iz čista mira: Reakcija njenog dečka će vas iznenaditi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA