≫ 

Istine i zablude o laserskoj epilaciji: Naš doktor otkriva sve detalje popularnog tretmana

Uklanjanje neželjenih dlačica sa lica i tela ne mora da bude bolno, ali postoje kategorije kojima ovaj tretman nije preporučljiv

  • 1
žena devojka, kupka, nega, higijena, lepota, piling, telo Foto: Shutterstock

Kad dođu hladni dani, većina žena se ređe odlučuje za odlazak na depilaciju. Ali, čim stigne proleće saloni za negu lepote su puni, jer se zbog laganije garderobe vidi većina nepravilnosti na telu; dlačice na rukama i nogama odavno spadaju u te „nepravilnosti“, jer većini ljudi estetski nisu prihvatljive.

Zbog toga se žene u Srbiji sve češće odlučuju na lasersku epilaciju, posebno one koje imaju problema sa nešto jačim dlačicama na nogama, rukama i licu. Iako ovaj tretman iziskuje nešto više novca, obezbeđuje veću lagodnost, jer se ne mora "trčati u salon" svakog meseca kako bi ruke i noge bile glatke, a lice bez neželjenih dlačica.

Ujedno, zima je idealan period za odlazak na lasersku epilaciju, jer je potrebno obaviti seriju tretmana i zaštititi kožu od sunčevog zračenja, što je kad smo „umotani od glave do pete“ svakako lakše i praktičnije nego tokom ostalih godišnjih doba.

O proceduri koja je sve popularnija kod nas – pripremi za lasersku epilaciju, realnim rezultatima, ali i kontraindikacijama, razgovarali smo sa Nenadom Stankovićem, doktorom estetske medicine i specijalistom kozmetologije.

- Do sada se u nauci nije pojavio efikasniji i bezbedniji način uklanjanja malja sa lica i tela u odnosu na lasersku epilaciju – kaže dr Nenad Stanković za Telegraf.

- Ovim pristupom smanjuje se mogućnost nastanka, ali i razvoj upalnih procesa na koži, nema neželjenih pojava u tretiranoj regiji, kao ni potencijalne stimulacije rasta novih dlačica.

Kako izgleda priprema

Prema rečima našeg sagovornika, za lasersku epilaciju potrebna je jednostavna priprema.

- Na tretman treba doći kad dužina dlačica bude dva do tri milimetra. Pre početka i u toku protokola nikako ne bi trebalo čupati dlačice, već ih uklanjati isključivo brijačem, makazama ili kremama za depilaciju. Bilo bi dobro da boja kože bude prirodna i da ne bude namazana mlekom ili losionom za negu.

Korisno je obavestiti doktora o tome da li pijete antibiotike ili neke fotosenzitivne lekove radi svake predostrožnosti. Na tretman treba doći bez šminke i dezodoransa ukoliko se epilacija izvodi na licu ili pazuhu – objašnjava dr Stanković.

Dr Nenad Stanković; Foto: Privatna arhiva

Takođe, preporuka je minimum dve nedelje pre i posle laserske epilacije izbegavati direktno izlaganje suncu, ne upotrebljavati kreme za samopotamnjivanje i ne odlaziti u solarijum. Obavezno je korišćenje preparata koji imaju SPF 35+, a u letnjim mesecima i SPF 50+.

Konačno, zona koja se epilira ne sme da bude tretirana AHA kiselinama, jakim vitaminskim kompleksima i sredstvima koji mogu dovesti do iritacije kože.

- Da bi tretman bio potpuno uspešan, preporuka je da koža bude bela, bez oštećenja ili otvorenih rana, kako bi dlake bile što jače i vidljivije, a željeni rezultati dostižniji – ističe dr Stanković.

Kako radi medicinski laser i koliko tretmana je potrebno

Naš sagovornik objašnjava kako medicinski laser funkcioniše:

- Putem melanina, pigmenta u dlaci, apsorbovani laserski snop prenosi se do korena dlake i uništava ga.

Ipak, nije dovoljan samo jedan tretman da bi dlačice nestale. Dr Stanković ističe da je neophodno izvesti seriju tretmana, u zavisnosti od regije koju želimo da oslobodimo neželjenih dlačica.

- Ponekad je potrebno uraditi sedam tretmana, kao što je to slučaj sa nogama. Između dva tretmana ne preporučuje se čupanje dlačica, jer se na taj način smanjuje broj dlaka koje su u fazi rasta, a samo takve je moguće dugotrajno ukloniti. Zato se savetuje isključivo brijanje kako se ne bi uticalo na faze rasta dlake – navodi dr Stanković.

Foto: Privatna arhiva

Koliko brzo će se dlačice ponovo pojaviti, zavisi od više faktora.

- Brzina ponovnog rasta dlake je individualna i zavisi od niza faktora koji utiču na njen rast. To uključuje boju kože, boju dlake, čak i to gde se dlaka nalazi. Očekuje se smanjenje dlaka od 20 do 25 odsto posle svakog tretmana – kaže specijalista kozmetologije.

Ko ne sme da ide na tretman

Ono što mnoge žene opredeljuje za odlazak na lasersku epilaciju je izostanak bola kakav inače prati najpopularnije metode depilacije – uklanjanje dlačica šećernom pastom ili voskom.

- Osećaj koji prati epilaciju je minimalno štipkanje, odnosno peckanje, ali ne i bolne senzacije. Dok laserski snop zagreva kožu, ona se istovremeno hladi specijalnim aparatom, čime se u velikoj meri smanjuje senzacija, što tretman čini potpuno bezbolnim i komfornim. Usavršavanjem laserske tehnologije danas je ovaj način uklanjanja neželjenih dlačica tretman prvog izbora upravo zbog toga što nije praćen bolom i neželjenim reakcijama – objašnjava dr Stanković.

I pored toga što umnogome olakšava život, laserskoj epilaciji ne mogu da se podvrgnu svi. Sagovornik Telegrafa objašnjava koje su kontraindikacije:

- Ovaj postupak se ne izvodi kod osoba sa kožnim oboljenjima, infekcijama i otvorenim ranama, abnormalnim mladežima, retinoidima, melanomom kože, kod epilepsije i kancera, u periodu trudnoće i dojenja, kao i u toku pripreme za vantelesnu oplodnju. Takođe, ne primenjuje se kod tetovaža na samom mestu rada.

Video: Dr Jakovljević o koroni, o tome da li se Srbi leče preko veze

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sosa

    23. januar 2022 | 18:39

    Uradila 8 tretmana na licu. Nije pomoglo, dlačice se vratile za 2 meseca, s' obzirom da se tretman radi jednom mesečno mogu da zaključim da nikada nisu ni nestale.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA