≫ 

3 TikTok mita o nezi kože i 2 lagana trika koja stvarno pomažu da izgledate mlađe

Dermatolozi ne pozdravljaju sve trendove koji se brzinom svetlosti šire društvenim mrežama, ali za neke od njih kažu da zaista mogu da budu saveznici u odlaganju starenja

  • 1
Nega kože, nega lica, žena Foto: Shutterstock

Na društvenoj mreži TikTok iz dana u dan pojavljuju se sadržaji u kojima se obećava da će primena nekog trika dovesti do glatke kože lica, brisanja bora, uklanjanja pegica i fleka, boljeg tonusa kože…

Australijski dermatolog dr Rajan de Kruz izdvojio je tri mita o nezi kože koja se masovno šeruju na TikToku i tri proverena trika koja zaista daju rezultate.

1. mit - limfna drenaža kao deo svakodnevne nege

Limfna drenaža lica ima smisla onda kada bi trebalo stimulisati cirkulaciju limfe - posle neprospavane noći ili posle konzumiranja alkohola i kalorične hrane sa većim sadržajem soli.

Ali, tvrdi dr De Kruz, u svim drugim slučajevima limfna drenaža lica nije potrebna, osim ako ne želite da gubite vreme.

2. mit - masaža ledom

Masaža kockicama leda može da podstakne cirkulaciju, pa će lice izgledati svežije i velike su šanse da ćete ublažiti podočnjake. Ali, ako to radite da biste se podmladili, bićete razočarani, tvrdi dermatolog.

3. mit - domaće maske

Kurkuma, limun, pomorandža, krastavci i kokosovo ulje deluju protivupalno kad ih jedemo, ali dermatolozi ne podržavaju da ove namirnice stavljamo na lice.

- Askorbinska kiselina koju sadrže citrusi je korisna, ali ako je direktno stavljate na kožu, možete je oštetiti, posebno ako je koža vašeg lica osetljiva ili sklona aknama - upozorava dermatolog.

Maska za lice od krastavca i paradajza Foto: Shutterstock

1. trik - vazelin zaista “radi”

Pravilo za negu kože koje potiče iz Koreje podrazumeva svakodnevnu upotrebu vazelina. Iako je nekim ženama stavljanje vazelina na kožu lica ujutro i uveče neprihvatljivo, dermatolog tvrdi da i te kako ima smisla.

- Pored toga što hidrira kožu, vazelin u isto vreme čini da ona izgleda zategnutije i mlađe - ističe dr De Kruz.

2. trik - tuširanje lica je korisno

Trend koji je zavladao početkom pandemije korona virusa - tuširanje lica umesto klasičnog umivanja dermatolog De Kruz pozdravlja kao apsolutno opravdan.

Naime, dok stojite pod tušem i glavu tuša usmerite ka licu, koža ima priliku da upije veću količinu vode nego prilikom klasičnog umivanja. Ujedno, koža je podvrgnuta veoma blagoj masaži koja pospešuje cirkulaciju, što blagotvorno deluje na prokrvljenost, pa će lice biti putenije i jedrije.

- Vodite računa da voda ne bude previše topla, jer ćete tako isušiti kožu - navodi dermatolog.

Video: Ako želite da imate negovano lice kao Hejli Biber, evo trika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djurdjija

    10. april 2022 | 19:53

    Ja sam pristalica prirodnih maski i krema nesta sto cuva lice i kozu, zato koristim hidretantne kreme za negu lica a tu je hidrigenizator vode u spreju za lice i telo ambilife. Ovaj sprej ima antioksidativni i anti "age" efekat efikasno obnavlja ostecene celije i poboljsava njihovu vitalnost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA